Několik problémů na startu zák. č. 250/2016 Sb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Správní delikty právnických osob a správní delikty smíšené povahy
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
10. Právní odpovědnost a její druhy
Trestní právo I. (hmotné) – 4. seminář Pojem trestného činu
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_13.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Občanské soudní řízení II.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Právo pro podnikatele II
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Jiné správní delikty Lucia Madleňáková 2010.
SPRÁVNÍ A PŘESTUPKOVÉ PRÁVO
Řízení o přestupcích.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
Správní právo trestní Ve veřejné správě se rozlišuje: soudní trestání
Právní odpovědnost a její druhy
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Právní odpovědnost.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Odpovědnost za pořádkové správní delikty
Jiné správní delikty Lucia Madleňáková.
1. Správní trestání a správní delikty
Obecně Lucia Madleňáková
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
2. Přednáška Lucia Madleňáková
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu Správní právo trestní Lucia Madleňáková.
Vývojová stadia trestného činu
Základy správního práva trestního
Základy trestní odpovědnosti
Odpovědnost v právu životního prostředí
Jiné správní delikty správně právní odpovědnost je odpovědností za správní delikty správní delikt („protiprávní jednání odpovědné fyzické nebo právnické.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Právní odpovědnost a její druhy
2. Správní trestání a správní delikty
Odpovědnost za porušení předpisů v oblasti platebního styku omezení plateb v hotovosti opatření proti „praní špinavých peněz“
Obecně Mgr. Lucia Rentková
1.9. Trestněprávní aspekty insolvence Dle legální definice § 13 odst. 1 TZ je trestným činem „protiprávní čin, který trestní zákon označuje za trestný.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Disciplinární delitky  jednání porušující disciplínu, pořádek uvnitř určité organizace, instituce  jde o delikt.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Právní odpovědnost  sekundární povinnost vznikající fyzické či právnické osobě za porušení primární povinnosti,
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Osnova prezentace obecná charakteristika nové právní úpravy vybrané instituty ve vztahu k ÚSC.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Základy odpovědnosti za přestupky
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
SPRÁVNÍ PRÁVO B Správní trestání JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ZÁKON O ODPOVĚDNOSTI ZA PŘESTUPKY A ŘÍZENÍ O NICH
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Reforma správního trestání a odpovědnost za přestupky JUDr
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Novela zákona o místních poplatcích
Základy trestní odpovědnosti
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Správní právo trestní JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Odpovědnost za přestupky
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
, Písek SPRÁVNÍ PRÁVO II. LS 2012.
Občanské soudní řízení I.
Právní normy ON 1. M.
SPRÁVNÍ PRÁVO Trestní právo hmotné
Transkript prezentace:

Několik problémů na startu zák. č. 250/2016 Sb.

Vymezení přestupku § 5 Přestupkem je společensky škodlivý protiprávní čin, který je v zákoně za přestupek výslovně označen a který vykazuje znaky stanovené zákonem, nejde-li o trestný čin. Není řešen poměr k pořádkovým deliktům např. § 62 správního řádu, lze uložit pořádkovou pokutu, za neuposlechnutí pokynu úřední osoby a § 5 odst. 1 písm. a/ zákona o některých přestupcích, přestupku se dopouští ten, kdo neuposlechne výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci. Otázka=stíhání kterého z deliktů bude mít prioritu, dojde-li k jednání v rámci správního řízení, jak řešit totožnost skutku a důsledků z toho plynoucích.

Jak s platební delikty. Pravý platební delikt § 247a odst. 2 daňového řádu: daňovému subjektu vzniká povinnost uhradit pokutu ve výši 2 000 Kč, pokud učinil podání podle § 72 odst. 1 jinak než elektronicky, ačkoli byl povinen jej učinit elektronicky. Ale § 247a odst. 3 daňového řádu správce daně kromě pokuty podle odstavce 2 uloží pokutu do 50 000 Kč, pokud daňový subjekt nesplněním povinnosti učinit podání elektronicky závažně ztěžuje správu daní. Budou všechny delikty podle daňového řádu a zvláštních předpisů automaticky platebními delikty a pokud nikoli, bude platit § 112 ZOPŘ na přestupky a dosavadní jiné správní delikty, s výjimkou disciplinárních deliktů, se ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona hledí jako na přestupky podle tohoto zákona ?

Subjektivní stránka U fyzických osob odpovědnost za zavinění, u právnické osoby a podnikající fyzické osoby objektivní odpovědnost. Problémy mohou vznikat v případech těch institutů, které jsou převzaté z trestního zákoníku, který postaven na zavinění. Obiter dictum=zvykejte si, že bude nutno nahlížet do učebnic trestního práva judikatury Nejvyššího soudu ve věcech trestních.

Pokus=§ 6 odst. 1 ZOPŘ Pokus přestupku je jednání fyzické osoby, které bezprostředně směřuje k dokonání přestupku a kterého se fyzická osoba dopustila v úmyslu přestupek spáchat, jestliže k dokonání přestupku nedošlo. § 6 odst. 2 ZOPŘ Pokus přestupku je též jednání právnické nebo podnikající fyzické osoby, které bezprostředně směřuje k dokonání přestupku, jestliže k dokonání přestupku nedošlo. Odpovědnost za přestupek je dána pouze tam, kde tak zvláštní zákon stanoví /např. přestupek krádeže nebo obchodování s vojenským materiálem/. Řešení=jednání fyzické osoby, které je přičitatelné právnické osobě musí být úmyslné a za něj objektivně odpovídá právnická osoba.

Nepříčetnost § 19 ZOPŘ upravuje nepříčetnost v souvislosti s odpovědností fyzické osoby. Přichází v úvahu i u osoby, jejíž jednání je přičitatelné? Řešení podle § 21 odst. 1 ZOPŘ právnická osoba neodpovídá, prokáže-li, že vynaložila veškeré úsilí..., odst. 2 nemůže se zprostit, jestliže nebyla vykonávána povinná/potřebná kontrola /judikatura=restriktivní výklad, např. rozsudek Nejvyššího správního soudu čj. 5 As 10/2015-27/. Např. právnická osoba bude odpovídat, pokud předem nezjistí, že její zaměstnanec je epileptik. Dojde-li však k jednání pod vlivem otřesu mozku, odpovídat nebude.

Omyl Skutkový a právní omyl=neshoda pachatelova vědění s realitou, buď o ní vůbec neví nebo o ní má mylnou představu, vždy tedy musí být v omylu přítomen lidský činitel a jeho vědění a jednání. U právnické osoby a podnikající fyzické osoby nepřichází omyl v úvahu, protože zde není třeba zjišťovat konkrétní osobu, jejíž jednání je přičitatelné /§ 20 odst. 6 ZOPŘ/.

Jednota skutku a totožnost skutku Několik slov z teorie: skutek=jednání ve vnějším světě, které je jednáním ve vnějším světě, každý přestupek skutkem, ale ne každý skutek je přestupkem. Skutek může mít znaky jednoho nebo více přestupků/trestných činů Totožnost skutku=procesní institut, což důležité pro stavení promlčecí doby=nezapočítává doba, po níž se pro tentýž skutek vedlo trestní řízení, po níž bylo řízení přerušeno, protože lze očekávat, že obviněnému za jiný skutek bude v trestním řízení uložen přísnější trest, nikdo nemůže být obviněn z totožného přestupku za skutek, o němž již bylo proti téže osobě zahájeno řízení podle tohoto zákona nebo trestní řízení...

Stávající judikatura žádá, aby v odůvodnění bylo uvedeno, jak bylo k jednotlivými kritériím při uložení konkrétní sankce přihlédnuto /např. rozsudky Nejvyššího správního soudu čj. 8 As 8/2005-57 nebo 6 As 18/2005-55/. S ohledem na značnou detailizaci kritérií /§ 37 a následující/ nebude asi možno na tomto požadavku za všech okolností nadále trvat.

Zvláštní úpravy Na důvody odchylky je třeba se vždy dotázat příslušného rezortu a ten je určitě najde. Nejčastěji: delší promlčecí doba, delší doba stavení a promlčecí doba. Např. podle zákona o ochraně hospodářské soutěže činí promlčecí deset let a při přerušení doby se zanikne odpovědnost za 6 až 15 let. Někde zvláštní kritéria pro ukládání trestů, nejčastěji, kde jde o přestupky, které projednává Česká národní banka Podle zák. č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, se právnická a podnikající fyzická osoba odpovědnosti za přestupek podle tohoto zákona nemůže-jde o tak důležitý chráněný zájem?