DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY JOGURTY
výroba Úprava mléka Přidání smetanového zákysu Zrání Přidání přísad podle druhu jogurty Plnění do obalů
ROZDĚLENÍ PODLE TUČNOSTI: Bez tuku 0% Nízkotučný Středně tučný Tučný Smetanový
DRUHY V PRODEJI: JOGURT BÍLÝ JOGURTY S PŘÍSADAMI: Ovocem – kousky, džem, rosol, sirup Vlákninou Čokoládou, nugátem Vanilkou Speciální BIO JOGURTY JOGURTOVÉ NÁPOJE, MLÉKA
VADY PROŠLÁ ZÁRUČNÍ LHŮTA POMAČKANÝ TVAR (DEFORMACE) PROTRŽENÝ OBAL PLÍSEŇ KYSELOST ZÁMĚNA DRUHU (jiná tučnost nebo náplň než je uveden na obalu)
SKLADOVÁNÍ V CHLADÍCÍ LEDNICI NA REGÁLU, NEDOTÝKÁ SE ZADNÍ STĚNY NESMÍ BÝT ULOŽEN NA PODLAHU CHLADÍCÍ LEDNICE (SOKL, PODLOŽKA) POZOR NA OBMĚNU ZÁSOB PODLE TRVANLIVOSTI
OPAKOVÁNÍ: Co se přidává do mléka, aby vznikl jogurt? Jak rozdělujeme jogurty podle tučnosti? Proč musí být uvedena tučnost jogurtu na obale? Jaké znáte přísady, které se přidávají do bílého jogurtu? Na co dáváme pozor při vybalování jogurtů do chladící lednice?
ZDROJE Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 2. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997 http://www.mlekarna-kunin.cz/media/products/jogurt-lehky-bily150- g_thumb2.png http://www.mlekarna-kunin.cz/media/products/beskydsky-jogurt- jahoda125-g_thumb2_1.png http://www.mlekarna- kunin.cz/media/products/dueto_merunka_thumb2.png http://www.mlekarna-kunin.cz/media/products/smetanovy-jogurt- vanilka150-g_thumb2_1_1.png http://www.mlekarna- kunin.cz/media/product_categories/produkty_jogurty_beskydske.png http://biospotrebitel.cz/wp- content/uploads/2012/01/Bio_drink_jahoda.jpg
KONEC