Test - analýza textu VY_32_INOVACE_ února 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Advertisements

TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: ZAOSTŘENO NA PŘÍRODU Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.07/ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název VM
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Měření Času Čas měříme pomocí hodin, které ho odměřují v šedesátkové soustavě. Základní jednotkou času je sekunda= S Měřením času se zabývali již staří.
Egyptské pyramidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek.
Plán trasy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Test - skupina slov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Směny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Večeře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Hledání souvislostí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PRAVĚK PRAVĚKÝ ČLOVĚK SE MUSEL ZPOČÁTKU SPOLÉHAT JEN NA PŘÍRODU Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Martina Durinová.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Homo sapiens (člověk rozumný), Homo sapiens sapiens (člověk dnešního.
Zlomky a procenta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Čtenářská gramotnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Krátké slovní úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Průřezové úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Matematizace textu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Dvojice slov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Přímá a nepřímá úměrnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel. řed./fax: , VÝUKOVÝ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Skupina slov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMY - lidské sídlo, město, vesnice
Souhrnný test kvantitativního myšlení
Kombinační číslo 6. října 2013 VY_42_INOVACE_190206
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_19_ URČOVÁNÍ ČASU
Vztahy mezi slovy 22. srpna 2013 VY_32_INOVACE_180115
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Návštěva zoo VY_32_INOVACE_ února 2014
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Pravěk uč. 21.
Kombinatorika VY_32_INOVACE_ ledna 2014
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_FYZIKA
Matematická rozcvička
Číselné řady VY_32_INOVACE_ září 2013
Pravěk 6.ročník
Sousedé VY_32_INOVACE_ února 2014
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
O nejstarších dějinách Čech
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
České země v době kamenné
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Test - analýza textu VY_32_INOVACE_180110 5. února 2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

Analýza textu Následující test na analýzu textu obsahuje tři úlohy a dvanáct otázek. Pozorně si pročtěte nejen zadaný text, ale i otázky, které se k němu vztahují. Zejména se ujistěte, zda je v otázce formulace: hledaná skutečnost vyplývá (či nevyplývá) ze zadání. Čas na vyřešení testu je stanoven na 10 minut, za každou správnou odpověď lze získat jeden bod. 2

Text 1 Po dlouhé době, když už mamuti nebyli stálými obyvateli Moravy, žila tu zase jiná zvířata a také další lidé. Oblíbeným místem našich předků zůstaly jeskyně v Moravském krasu, které jim poskytovaly úkryt před deštěm, sněhem a větrem. Ke stezce v údolí se dalo z jeskyně doběhnout velice rychle. To bylo pro zdejší obyvatele víc než důležité. Údolní stezkou občas táhlo stádo sobů, jindy tudy procházeli koně, srstnatí nosorožci a pratuři (to byli předchůdci turů domácích, tedy dnešních krav). Všechna tahle zvířata člověk rád lovil. Chodíval tudy také medvěd, který se někdy „utábořil“ v některé z jeskyní. V pozdějších časech se mohli objevit i bizoni a jeleni, takže tu byla stále na očích nějaká kořist. Stezka vedoucí údolím představovala pro obyvatele jeskyní stálou pomoc při opatřování potravy. 3

1. Jeskyně v Moravském krasu skýtaly úkryt nosorožcům nebo medvědům. Otázky k textu 1 U otázek 1 až 3 vyberte jednu z možností ANO (tvrzení vyplývá z textu) – NE (tvrzení nevyplývá z textu) : 1. Jeskyně v Moravském krasu skýtaly úkryt nosorožcům nebo medvědům. 2. Údolím vedla stezka mamutů. 3. Lidé z jeskyní lovili tura domácího. 4. Zvolte nejvhodnější nadpis k uvedenému textu: a) Krásy Moravského krasu b) Jeskynní lidé c) Mamuti na Moravě 4

Text 2 Záplavy v údolí Nilu trvaly vždy asi čtyři měsíce. V říjnu se řeka začala zklidňovat a vracet zpátky do koryta, dokud půdu v následujícím létě opět nesežehlo nemilosrdné slunce. Osm suchých měsíců se dělilo na dvě období: perit (zima), kdy se obdělávala pole, a shemu (léto), kdy se sklízela úroda. Egypťané začali zakládat sídla na vyvýšeninách, jež se během záplav proměnily v nevelké ostrovy spojené hrázemi. Vybudovali zavlažovací síť a skladiště na obilí. Zemědělství se stalo hlavní součástí egyptského kalendáře a života tamních obyvatel. Jejich základními potravinami byly chléb a pivo. 5

5. V říjnu začalo období záplav. 6. Egypťané dělili rok na tři období. Otázky k textu 2 U otázek 1 až 3 vyberte jednu z možností ANO (tvrzení vyplývá z textu) – NE (tvrzení nevyplývá z textu) : 5. V říjnu začalo období záplav. 6. Egypťané dělili rok na tři období. 7. Egypťané stavěli skladiště na obilí na ostrovech. 8. Zvolte nejvhodnější nadpis k uvedenému textu: a) Období sucha b) Nebezpečí záplav c) Egyptský rok 6

Text 3 Galileo vždy toužil po aplikaci vlastního pozorování na funkci kyvadlových hodin, ale nikdy se k tomu nedostal. Jeho syn Vincenzio zkonstruoval model podle Galileových výkresů a obecní radní Florencie později dali postavit věžové hodiny právě podle tohoto výkresu. Avšak čest zkonstruovat skutečné první funkční kyvadlové hodiny připadla Galileovu myšlenkovému dědici Christiaanu Huygensovi, přistěhovalci a synu holandského diplomata, jemuž se věda stala smyslem života. 7

9. Galileo a Huygens byli současníky. Otázky k textu 3 U otázek 1 až 3 vyberte jednu z možností ANO (tvrzení vyplývá z textu) – NE (tvrzení nevyplývá z textu) : 9. Galileo a Huygens byli současníky. 10. Galileo navrhl, ale nepostavil kyvadlové hodiny. 11. První funkční věžové hodiny byly postaveny ve Florencii. 12. O které informaci se text zmiňuje? a) o Huygensově dědictví b) o Galileově synu c) o přátelství Galilea a Huygense 8

ODPOVĚDI ANO NE B C 9

2. Údolím vedla stezka mamutů. NE Otázky k textu 1 U otázek 1 až 3 vyberte jednu z možností ANO (tvrzení vyplývá z textu) – NE (tvrzení nevyplývá z textu) : 1. Jeskyně v Moravském krasu skýtaly úkryt nosorožcům nebo medvědům. ANO 2. Údolím vedla stezka mamutů. NE 3. Lidé z jeskyní lovili tura domácího. NE 4. Zvolte nejvhodnější nadpis k uvedenému textu: a) Krásy Moravského krasu b) Jeskynní lidé c) Mamuti na Moravě 10

5. V říjnu začalo období záplav. NE Otázky k textu 2 U otázek 1 až 3 vyberte jednu z možností ANO (tvrzení vyplývá z textu) – NE (tvrzení nevyplývá z textu) : 5. V říjnu začalo období záplav. NE 6. Egypťané dělili rok na tři období. ANO 7. Egypťané stavěli skladiště na obilí na ostrovech. NE 8. Zvolte nejvhodnější nadpis k uvedenému textu: a) Období sucha b) Nebezpečí záplav c) Egyptský rok 11

9. Galileo a Huygens byli současníky. NE Otázky k textu 3 U otázek 1 až 3 vyberte jednu z možností ANO (tvrzení vyplývá z textu) – NE (tvrzení nevyplývá z textu) : 9. Galileo a Huygens byli současníky. NE 10. Galileo navrhl, ale nepostavil kyvadlové hodiny. ANO 11. První funkční věžové hodiny byly postaveny ve Florencii. NE 12. O které informaci se text zmiňuje? a) o Huygensově dědictví b) o Galileově synu c) o přátelství Galilea a Huygense 12

Citace MLODINOW, Leonard. Eukleidovo okno. Praha: Slovart, 2007. ISBN 978-80-7209-900-9. SOBELOVÁ, Dava. Osamělý génius. Frýdek-Místek: ALPRESS, 1997. ISBN 80-7218-025-8. KVĚT, Radan. Stezkami lovců mamutů. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3280-7. 13