„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek - test opakování základních.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Karel Čapek.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 42 Číslo.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_12.
Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Karel Čapek a Josef Čapek
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Čapek.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Jeho rodiště jsou Malé Svatoňovice, poté se přestěhoval do Úpice. Jeho křtiny proběhly 13. ledna roku Studium probíhalo v Hradci Králové na gymnáziu.
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Bohumil Hrabal „Do blankytně modrounkého celofánu humoru lze zabalit ztrápené a krvavé součástky denních starostí.“
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Josef a Karel. Památku bratří Čapků připomíná pamětní deska na Josefově části dvojvily, kterou si slavní sourozenci postavili ve 20. letech v Úzké ulici.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná kniha Dášeňka čili život štěněte. KAREL ČAPEK KAREL ČAPEKKAREL.
Václav Havel „Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu.“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
František Hrubín „Dnes lidé mezi sebou hovoří tak, že jeden druhého neposlouchá.“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Karel Čapek - cestopisy
„Nejspokojenější lidé jsou právě ti, kterým násilím nebyla vnucena vzdělanost.“ Jaroslav Hašek
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Karel Čapek.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“ Karel Čapek 1890 - 1938

Adresa školy: ZŠ Třeboň, Na Sadech 375 Jméno autora: Mgr. Olga Strusková Název: VY_32_INOVACE_421Čj/9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3807 Téma hodiny: Karel Čapek Ročník: 9. Klíčová slova: život, dílo, vymezení tvorby autora Datum tvorby: 22. 5. 2013

Metodické pokyny Tato prezentace je určena k výkladu nové látky, k procvičování, opakování a upevňování probraného učiva českého jazyka druhého stupně základní školy. odkaz na požadované internetové stránky odkaz na stránky YouTube

Kdo to ví, odpoví Kde se Karel Čapek narodil, žil a tvořil? Víš něco o životě Karla Čapka? Do jakého období můžeme tohoto autora zařadit? Jaká díla tento autor vytvořil? Se kterými slavnými literárními osobnostmi se mohl Čapek za svého života potkat?

Život Karla Čapka za studií gymnázia v Hradci Králové vstoupil do tajného studentského spolku = vyloučen ze školy maturoval v Praze studoval filosofii v Praze, Berlíně a Paříži pracoval jako redaktor, soukr. učitel, působil v nakladatelství několikrát byl nominován na Nobelovu cenu byl nazýván spisovatelem a oficiálním mluvčím Hradu

Tvorba Karla Čapka Čapek byl prozaik, dramatik, novinář a překladatel svou ironií, skepsí, fejetony a smyslem pro aktuální věci se velice přibližoval Janu Nerudovi literaturu sblížil se skutečným životem tématem i řečí vytvořil novou filosofickou povídku utopie – co by se stalo kdyby... nejvýznamnější představitel sci-fi jako první použil slovo „robot“

Dílo Karla Čapka – krásná próza Boží muka Trapné povídky Továrna na absolutno Krakatit Hovory s TGM Povídky z jedné kapsy Povídky z druhé kapsy Tomáš Garrigue Masaryk a Karel Čapek

Dílo Karla Čapka – drama Loupežník R.U.R. Ze života hmyzu Věc Makropulos Bílá nemoc Matka 1921 - Plakát Národního divadla na oficiální premiéru hry

Dílo Karla Čapka – fejetony a ostatní Italské listy Anglické listy Výlet do Španěl Obrázky z Holandska Zahradníkův rok Devatero pohádek Dášenka čili život štěněte „Když se to narodilo, bylo to jenom takové bílé nic, do hrsti se to vešlo; ale anžto to mělo pár černých ušisek a vzadu ocásek, uznali jsme, že to je psisko…“ Dášenka

Bílá nemoc dílo z roku 1937 varující před nastupujícím fašismem Čapek byl za tuto hru perzekuován gestapem na nakažlivou nemoc zabíjející lidi zná lék jen doktor Galén léčí jen chudé lidi bohaté léčí pod podmínkou, že nebudou válčit Maršál (paralela A. Hitlera) se za vyléčení vzdá plánů na válku a ovládnutí světa doktor Galén je ubit a ušlapán zfanatizovaným davem

Bílá nemoc na filmovém plátně psychologické drama v roce 1937 ho natočil Hugo Haas Hugo Haas kromě režie napsal scénář a ztvárnil hlavní roli doktora Galéna Hugo Haas jako doktor Galén Hugo Haas a Karel Čapek

Zajímavosti po studiích se živil jako dramaturg Vinohradského divadla na mnoha dílech spolupracoval s bratrem Josefem přátelil se s T. G. Masarykem z důvodu nemoci nebyl odveden do 1. světové války autorem slova „robot“ je bratr Josef jeho ženou byla herečka a spisovatelka Olga Scheinpflugová Olga Scheinpflugová a Karel Čapek

Současníci Karla Čapka

Zdroje obrázků: Titulní strana: http://citaty.net/vyhledavani/?h=%C4%8Dapek+kearel http://www.karelcapek.chytry.cz/galerie.html http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PodpisKarla%C4%8Capka.jpg Strana 4: http://middleczech.kr-stredocesky.cz/?attachment_id=5725 Strana 5: http://vimeo.com/3990100 Strana 6: http://www.furtherfield.org/reviews/neurotic Strana 7: http://www.digital-guide.cz/cs/realie/slavne-osobnosti/tomas-garrigue-masaryk/ Strana 8: http://www.radio.cz/cz/rubrika/Kalendarium/kalendarium-2011-01-29 Strana 11: http://capek.misto.cz/obrazky/portrety/portr-fr.html http://www.zapnimozek.cz/ctenarskydenik/bila-nemoc/ Strana 12: http://middleczech.kr-stredocesky.cz/?attachment_id=5724 Strana 13: vlastní tvorba autora Youtube https://www.statuscake.com/youtube-to-launch-paid-subscription-channels/ Internet explorer‘n‘Mozilla Firefox http://innovationsimple.com/news/internet-explorer-6-discontinued/