I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_221_ORIENTACE_V_ČASE Téma: ROK, ROČNÍ.
Advertisements

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Radmila Uzlíková Název : VY_32_INOVACE_07_LÉTO.
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování učiva Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_PRV_31.
Gymnázium, Český Krumlov Prezentace k začátku školního roku pro studenty 1. ročníků.
ROČNÍ OBDOBÍ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 16 TÉMA: Mapa oblohy ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_22_ DNY V TÝDNU TÉMA:DNY V.
Kalendář Mgr. Lenka Stará. AutorMgr. Lenka Stará Vytvořeno dne Odpilotováno dne Ve třídě1.C Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací.
Přichází jaro Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová POJĎTE, HONEM, PŘICHÁZEJÍ, UŽ NASTÁVÁ ČAS. KLUCI, HOLKY - KAŽDÝ TO VÍ,
Název školy : Základní škola Nový Kostel, okres Cheb Autor : Pavla Smrčková Název materiálu : VY _32_INOVACE_ČESKÝ JAZYK PRO 2.ROČNÍK_07_MĚSÍCE,ROČNÍ OBDOBÍ.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_14_ZIMA TÉMA: ZIMA ČÍSLO PROJEKTU:
Aplikace geometrických tvarů v realitě
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_79_PRV1
Sada 1 MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Během kalendářního roku se vystřídají čtyři roční období.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda
JARO? LÉTO? ZIMA? PODZIM? ROČNÍ OBDOBÍ
Slovní úlohy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_43A_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 1.část
TRVÁNÍ DNE A NOCI Jak to vlastně funguje ?.
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2013 Ročník
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
ČAS Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
IRELLI 2007 LEDEN PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Člověk a čas.
Léto VY_32_INOVACE_59_Leto Prvouka - 2. ročník
ORIENTACE V ČASE VY_32_INOVACE_1C_08 Číslo projektu: CZ /1. 5
Les v průběhu roku 2 Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy : Základní škola Nový Kostel , okres Cheb
ZIMA Tereza Skálová.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Čas Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země, počítáním času a časovými pásmy.
VY_III/2_inovace_04_Podzim
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
JARO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
VY_32_INOVACE_20 20 Závěrečné opakování autor: Mgr. Jana Kobylková
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Vypracovala Daniela Kubů ZŠ a MŠ Malý Újezd
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Proč se střídají roční období
Ruský obrázkový slovník XIV Rok – Год
4. b I Hraniční dny 21. března: jarní rovnodennost
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_32_Jaro Téma: Jaro
Kalendář 2010 Kutná Hora.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Kalendář, dny v týdnu. Mgr. Marie Králová

Kalendář

KALENDÁŘ nám pomáhá při orientaci v čase KALENDÁŘ nám pomáhá při orientaci v čase. Najdeme zde, který den je zrovna dnes. Dozvíme se, jaké je datum a kdo má v tento den svátek. Je to seznam dnů, jak jdou za sebou během celého roku. Na každý rok máme nový kalendář. Členění kalendáře Kalendář je určen pro kalendářní rok. Ten má 12 měsíců, proto je kalendář rozdělen na 12částí. Měsíce jsou rozděleny po týdnech. Na každé straně kalendáře většinou nalezneme jeden týden, který má 7dnů.

ROK – má 365 dnů a v přestupním roce 366 dnů (jednou za 4roky). Nejdůležitější nebeská tělesa pro náš život jsou Slunce a Měsíc. Bez Slunce by nebyl na Zemi život. Země oběhne Slunce za jeden rok, kdy se vystřídá čtyři roční období. Jaro - jarní rovnodennost 21.3. – den i noc jsou stejně dlouhé. -dny jsou delší a noci kratší. Léto - letní slunovrat 21.6.- nejdelší den a nejkratší noc v roce. -dny se začínají pozvolna zkracovat a noci prodlužovat. Podzim – den podzimní rovnodennosti 23.9.- den i noc jsou stejně dlouhé. -dny se zkracují a noci prodlužují. Zima - zimní slunovrat 21.12. – nejkratší den a nejdelší noc v celém roce. -dny se začínají pozvolna prodlužovat a noci zkracovat.

Rok má 4 roční období: Jaro – březen, duben, květen. Léto – červen, červenec, srpen. Podzim – září, říjen, listopad. Zima – prosinec, leden, únor.

Měsíce roku měsíc – leden měsíc – únor měsíc – březen měsíc – duben měsíc – květen měsíc – červen měsíc – červenec měsíc – srpen měsíc – září měsíc – říjen měsíc – listopad měsíc - prosinec Přečtěte data a měsíce říkejte názvem: 1. 1. 30. 4. 1. 7. 31. 8. 24.12. 1. 4. 1. 6. 5. 7. 6.12. 31.12.

ROK – znamení zvěrokruhu. Druhým nejdůležitějším tělesem, které ovlivňuje naše životy, je Měsíc. Rok má 12měsíců a každý z nich má své zvířecí znamení. Prosinec, leden – kozoroh. Leden, únor – vodnář. Únor, březen – ryby. Březen, duben – beran. Duben, květen – býk. Květen, červen – blíženci. Červen, červenec – rak. Červenec, srpen – lev. Srpen, září – panna. Září, říjen – váhy. Říjen, listopad – štír. Listopad, prosinec – střelec.

Týden Jeden měsíc má 4 až 5 týdnů. Jen únor je nejkratší měsíc, má 4 týdny. Týden má sedm dnů. Rozdělujeme ho na pracovní týden - ten má 5dnů a víkend - ten má 2dny.

Týden Dny v týdnu: Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Pracovní dny – lidé chodí do práce, děti do školy. Víkend – lidé odpočívají.

Ptáme se, odpovídejte: V kolikátém měsíci začíná školní rok? V kolikátém měsíci končí školní rok? Kolik měsíců má školní rok? V kolikátém měsíci máš narozeniny? Kolikátý měsíc je nyní? V kolikátém měsíci jsou Vánoce? Který měsíc je druhý (pátý, osmý…)? Kolik měsíců má kalendářní rok?

Zdroje: Landová, V.; Staudková, H.; Tůmová, V. (2007). Matematika pro 2.ročník – 5., 6., 7. Praha: Alter. Čížková, M. (2007). Matematika pro 2.ročník ZŠ – 1.,2.díl. Praha: SPN Molnár, J.; Mikulenková, H. (2007) Matematika a její aplikace 2.ročník – 1., 2., 3.díl. Olomouc: Prodos. Coufalová, J.; Pěchoučková, Š.; Hejl, J.; Hervert, J. (1994) Matematika pro 2.ročník ZŠ – 1.,2.díl. Praha: FORTUNA. Cihlář, J.; Melichar, J.; Zelenka, M. (1994) Matematika pro druhou třídu – pracovní učebnice – 1., 2.díl. Praha: FORTUNA. Rosecká, Z. a kol. (1999) Matematika 2 – učebnice pro 2.ročník ZŠ - Počítám s radostí. Brno: Nová škola. Štiková, V. ( 2008). Já a můj svět – prvouka pro 2.ročník – učebnice, pracovní sešit. Brno: NOVÁ ŠKOLA. Danihelková, H. ( 2007). Člověk a jeho svět 1. Olomouc : Prodos. Webové stránky: http://www.obrazky.cz/ http://cs.wikipedia.org/