Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aplikace geometrických tvarů v realitě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aplikace geometrických tvarů v realitě"— Transkript prezentace:

1 Aplikace geometrických tvarů v realitě
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Aplikace geometrických tvarů v realitě Mgr. Marie Králová

2 Jaké známe geometrické tvary?
Bod Přímka Polopřímka Úsečka Trojúhelník Čtverec Obdélník Kruh

3 Bod Je trochu problémový pojem, je to základní geometrický útvar.
Bod nemá rozměr a také nemá tvar (není to kruh, čtverec ani koule, krychle..). Představte si křížek (ze dvou čárek). Bod je to místo, kde se ty dvě čárky protínají.

4 Bod v realitě Bod je tam, kde se vlákna pavučiny protínají.
Bod je to místo, které zasáhla kulka.

5 Přímka - je nekonečná rovná čára, která se nám nevejde ani do sešitu - proto do sešitu rýsujeme pouze její část!!! Označuje se malým písmenem. Co nám tedy na obrázku vyznačují šipky? Lze tedy přímka změřit? Polopřímka - je nekonečná rovná čára, která se nám nevejde ani do sešitu - proto do sešitu rýsujeme pouze její část!!! Narozdíl od přímky má ale svůj počáteční bod (značíme velkým tiskacím písmenem), můžeme tedy říci, že víme, že někde začíná, ale nikde nekončí. Co nám tedy na obrázku vyznačuje šipka? Lze tedy polopřímku změřit? Přímka ani polopřímka se nedá změřit !

6 Úsečka Je rovná čára, která má dva krajní body (značíme je velkými tiskacími písmeny). Lze tedy úsečku změřit? Samozřejmě, že lze! Potřebujeme k tomu jakékoli pravítko. Př.: Pes na vodítku – vodítko je úsečka, krajní bod A – ruka, bod B – pes. Př.: Trasa na mapě (vzdušnou čarou). Z bodu A – Humpolec do bodu B – Polná. A B

7 Trojúhelník -je geometrický útvar, který je tvořen třemi vrcholy, které jsou spojeny třemi úsečkami. Setkáme se s nim např.: U dopravních výstražných značek a upravující přednost: 2. Na nářadí: 3. Zub z žraloka: 4. V matematice-geometrii – trojúhelník. pravítko:

8 Čtverec Je druhý nejčastější geometrický tvar, který nás ve větší míře obklopuje (půdorys domu, některé druhy oken, obrazy, stěny domů, dlaždice, hra sudoku, šachovnici, v módě, ve špercích, aj…).

9 obdélník -je první nejčastěji využívaný geometrický tvar – kam se podíváte všude ho vidíte. ( půdorysy domů, okna, dveře, dlaždice, obrazy, kuchyňské nádobí – pekáč.., krabice, elektrotechnika, dopr.značky aj.)

10 kruh - Je rovinný geometrický útvar, omezený kružnicí. Kruh je určen svým středem S a poloměrem r.

11 Jaké geometrické tvary vidíte?

12 Zdroje: Landová, V.; Staudková, H.; Tůmová, V. (2007). Matematika pro 2.ročník – 5., 6., 7. Praha: Alter. Čížková, M. (2007). Matematika pro 2.ročník ZŠ – 1.,2.díl. Praha: SPN Molnár, J.; Mikulenková, H. (2007) Matematika a její aplikace 2.ročník – 1., 2., 3.díl. Olomouc: Prodos. Coufalová, J.; Pěchoučková, Š.; Hejl, J.; Hervert, J. (1994) Matematika pro 2.ročník ZŠ – 1.,2.díl. Praha: FORTUNA. Cihlář, J.; Melichar, J.; Zelenka, M. (1994) Matematika pro druhou třídu – pracovní učebnice – 1., 2.díl. Praha: FORTUNA. Rosecká, Z. a kol. (1999) Matematika 2 – učebnice pro 2.ročník ZŠ - Počítám s radostí. Brno: Nová škola. Rosecká, Z. ( 2000) Poznávám geometrii – prac.sešit pro 2.ročník. Brno: Nová škola. Kittler, J.; Kuřina, F. ( 1991) Matematika pro 2.ročník základní školy. Praha: SPN. Webové stránky:


Stáhnout ppt "Aplikace geometrických tvarů v realitě"

Podobné prezentace


Reklamy Google