ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Předmět Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
PROJEKT Téma ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Téma Vejce – struktura vajec a jejich význam ve výživě Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne 01.11.2013 …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová Vejce – struktura vajec a jejich význam ve výživě Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 5 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
PLÁN PRÁCE Opakování Didaktický test – Mléko, mléčné výrobky Viz Word 2. Charakteristika vejce 3. Struktura vejce 4. Význam vejce ve výživě 5. Kontrolní otázky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
DIDAKTICKÝ TEST TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Charakteristika vejce Vejce patří už od počátku civilizace k základním a univerzálně používaným surovinám v kuchyni. Prví křesťané viděli ve vejci symbol znovuzrození a proto vařené natvrdo a zdobené je spojeno s velikonočními svátky. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Struktura vejce TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Vejce má tři hlavní části: 1. Skořápku - může být hnědá, bílá, se skvrny - je vápenitý obal vejce - je pórovitá, umožňuje dýchání zárodku 2. Bílek - skládá se z vnitřního a vnějšího řídkého bílku a uprostřed z tuhého bílku - chrání žloutek 3. Žloutek - intenzita zabarvení záleží na skladbě krmiv, hlavním pigmentem je karoten TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Další části vejce jsou: Blána - obaluje a chrání obsah vejce Vzduchová bublina - je u tupého konce vajíčka, umožňuje vývoj zárodku - čím je vejce starší, tím se vzduchová bublina postupně zvětšuje Rosolovitá šňůra - udržuje polohu bílku a žloutku TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Z hlediska výživy patří vejce k nejdůležitějším potravinám. Význam vejce ve výživě Z hlediska výživy patří vejce k nejdůležitějším potravinám. Vejce obsahují: plnohodnotné bílkoviny, 10 – 12 % - bílek tuky - lecitin minerální látky, hlavně Fe, P, K, Zn, Se, Ca,… vitamíny: A, D, E, K, B2,… vodu sacharidy TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Konzumace vajec: Konzumace vajec kvůli obsahu cholesterolu ve vaječném žloutku se stala v poslední době velmi diskutovaným tématem. Podle zásad zdravé stravy by zdraví lidé měly mít maximálně 4 vejce týdně a přednostně v rozptýlené formě, tj. použité při přípravě pokrmů. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Kontrolní otázky: Vyjmenuj a charakterizuj jednotlivé části vejce. Uveď nutriční hodnotu vajec. Jakého svátku jsou vejce symbolem? Pro obsah které látky patří vejce k velmi diskutovaným potravinám z hlediska racionální výživy? TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Zdroje Literatura: Internet: KOLAŘÍKOVÁ, J. Potraviny a výživa. 1. díl, . Vydavatelství Orlík, 1994. Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/obrazky/zarizeni/vejce.jpg http://www.svet-potravin.cz/shared/clanky/3085/shutterstock_80257456 Odkazy ze dne 28. 10. 2013 29. 10. 2013 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY