Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět Potraviny a výživa    Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma SLADKOVODNÍ RYBY Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

4 Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová
Sladkovodní ryby Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 19 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

5 Osnova Druhy, charakteristika a použití sladkovodních ryb v kuchyni
(Na základě charakteristiky jednotlivých druhů ryb, žáci doplňují názvy ryb.) 2. Kontrolní otázky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

6 Druhy, charakteristika a použití sladkovodních ryb v kuchyni
Pochází z jihovýchodní Evropy a z Asie. Chová se v umělých nádržích, rybnících, jezerech a řekách na celém světě. Tělo je buď lysé, šupinaté nebo je řídce pokryté šupinami. Při hmotnosti 2 až 3 kg je maso nejchutnější. Na trhu se prodávají celý rok, ale nejlepší kvalitu dosahují v zimě. Používají se na vaření, dušení, pečení, smažení nebo se nakládají do rosolu. Kapr obecný TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

7 Původní domovinou této ryby je povodí Dunaje a Volhy, odtud se
postupně rozšířil do střední a dále do západní Evropy. Je to štíhlá, dravá ryba a relativně drahá. Maso má bílé, jemné, šťavnaté a velmi chutné. Je vhodný k nejrůznějším kuchyňským úpravám, je oblíbenou rybou labužníků. Candát obecný TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

8 Sumec Patří mezi největší sladkovodní ryby, dorůstá délky až 3m.
Má válcovité tělo a zploštělou hlavu se dvěma dlouhými a čtyřmi krátkými vousy. Maso mladých kusů je velmi chutné, ale řadíme mezi tučné ryby. Je vhodný k přípravě polévek, na smažení, pečení, pošírování. Sumec TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

9 Žije v čistých, chladných a prudkých vodách potoků a řek v celé
Evropě. Hřbet ryby je většinou olivově zelený až černý s množstvím skvrn. Kvalita masa je ovlivněna prostředím, ve kterém ryby žijí. Maso z ryb žijících v horských vodách je bílé, delikátní a lehce stravitelné a maso z ryb žijících v mělkých vodách je narůžovělé. Zpravidla se pečou v celku. Pstruh obecný TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

10 Pstruh duhový Tato sladkovodní ryba byla do Evropy dovezena z Ameriky,
u nás se chová uměle. Patří do čeledi lososovitých ryb. Na bocích má množství černých skvrn s duhovými barvami. Chuť masa je regulována skladbou krmiva, ale všeobecně je považováno za prvotřídní a velmi chutné. Pstruh duhový TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

11 Štika obecná Vyskytuje se ve všech řekách, jezerech a rybnících.
Je dravá ryba, živí se především menšími rybami. Maso je nejlepší u kusů 2 -3 kg ve stáří 2 roky. Upravují se běžnými způsoby. Štika obecná TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

12 Má protáhlé štíhlé tělo, velké šupiny, je kaprovitá ryba.
Živí se výhradně rostlinami, pochází z Číny, do Evropy byl vysazen teprve nedávno. Má silné tělo s drobnými stříbrnými šupinami, pochází z teplých hlubokých jezer Číny. Amur Tolstolobik TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

13 Lín obecný Žije ve stojatých nebo jen mírně tekoucích vodách.
Významná chovná ryba. Tělo má olivově zelené barvy a je pokryté množstvím drobných šupin a typickým šlemem. Má zakulacené ploutve. Maso má měkké, tučné, chutné, někdy s bahenní pachutí, proto se nechávají před zabitím v tekoucí čisté vodě. Upravuje se na modro, pečením, pošírováním. Lín obecný TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

14 Dravá ryba, má kuželovitou hlavu, ostré ploutve a množství šupin.
Na hřbetě tmavě zelené barvy jsou černé příčné pruhy. Maso je pevné, bílé, velmi chutné. Upravuje se na různé způsoby. Okoun TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

15 Lipan Vyskytuje se v celé Evropě, má protáhlé tělo.
Nápadné jsou vysoké a dlouhé hřbetní ploutve. Maso je vynikající chuti, není suché, je velmi ceněné. Používá se k pečení, pošírování a grilování. Lipan TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

16 Žije v severně položených alpských jezerech, v jezerech severní
Evropy a Ameriky. Mívá různé zabarvení, závisí na stáří, pohlaví, místě výskytu. Maso je velmi ceněné, upravuje se obdobně jako pstruh. Siven americký TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

17 Losos Maso je jemné, narůžovělé, delikátní.
Původně se líhli z jiker ve sladkovodních řekách severní Evropy a Kanady. Po dvou až třech letech se vydali na pouť k moři. Po pohlavním dospění po 6 letech se vydávali na cestu proti proudu do řek zpět do míst, kde se vylíhli. Samičky asi po deseti dnech položily až jiker a poté se vydávali zpět na cestu do moře. V dnešní době se líhnou v umělých líhních a jsou vysazováni do mělkých fjordů, kam se v dospělosti pudově vracejí. Maso je jemné, narůžovělé, delikátní. Na trhu se nabízí chlazené a zmrazené. Hodí se výborně na pečení, grilování, pošírování. Pochoutkou je úprava uzením, marinováním, jikry se používají na kaviár. Losos TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

18 Úhoř Žije v Evropských řekách a v dospělosti táhne do Atlantského
oceánu, kde se vytře a později umírá. Má hadovité tělo. Patří k tučným druhům ryb, proto jeho maso je hůře stravitelné. Před kuchyňskou úpravou se musí stáhnout z kůže. Maso se často marinuje a udí. Úhoř TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

19 Jeseter Líhne se ve sladkých vodách, ale žije především v Černém
a Kaspickém moři a jejich přítocích. Hřbet ryby je šedomodrý, hlava vybíhá lopatkovitě dopředu a zespodu má 4 vousy. Maso je chutné a pevné, často se používá k uzení. Je hodnocen zejména jako zdroj kaviáru. Jeseter TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

20 Kontrolní otázky: Pojmenuj ryby dle obrázku.
Vyjmenuj a charakterizuj sladkovodní ryby. Uveď jejich použití v kuchyni. Vyjmenuj a charakterizuj tažné ryby. Které z ryb jsou zdrojem kaviáru? TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

21 Pojmenuj TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

22 Řešení TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

23 Zdroje Literatura: Internet:
Ing. Mašek, L. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vydání., Vydavatelství Ratio, Tisk Třebestovice Datum vydání neuvedeno. Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word Li2TZhRm7JLob0bK0H9PicPBwiEoY0xq TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

24 Odkazy ze dne TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

25 Děkuji za pozornost  TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google