Ochrana přírody ČR Moravský kras. Ochrana přírody ČR Moravský kras.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SLOUPSKO-ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ
Advertisements

GYMNÁZIUM,VLAŠIM,TYLOVA
TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: ZAOSTŘENO NA PŘÍRODU Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.07/ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Jihomoravský kraj - procvičování
Pozvánka do Moravského krasu Připravila Veronika Russová
Veřejně přístupné jeskyně v Moravském Krasu
JESKYNĚ ČR KLÁRA MICHLÍČKOVÁ. OBSAH ÚVOD ÚVOD ÚVOD MAPA MAPA MAPA ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ.
Příroda a okolí Spišské Nové Vsi
Vnější geologické děje
Jihomoravský kraj krajské město Brno.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_2 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI02 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Macocha ZŠ Měšťanská 2012 Anežka Slabíková.
Daniel Bobák Adam Hruška
Přírodní zajímavosti ČR
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
HANG SON DOONG, JESKYNĚ NEJVĚTŠÍ NA SVĚTĚ
ŠKOLNÍ VÝLET 3.B MORAVSKÝ KRAS
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Krasové oblasti Název školy
Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Českomoravská subprovincie
Jihomoravský kraj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_16.
Jihomoravsky kraj - kraj vína Vypracovali:Lukáš Hrabáček Michal Turek Vypracováno:
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
CZ.1.07/1.1.10/
Macocha Lucie Kántorová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem uhličitanu.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Seminární práce Macocha
MĚLNICKÉ PODZEMÍ STUDNA.
CHKO Český kras.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_210_Činnost vody AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Zvětrávání.
CHKO MORAVSKÝ KRAS.
Krasové jevy.
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Jihomoravský kraj.
Jihomoravský kraj.
Vytvořil: Jiří Burda Státní symbolyAD VlajkaZnak.
PŮSOBENÍ VODY VE VÁPENCÍCH Př_150_Geologie_Působení vody ve vápencích Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková.
CHKO Moravský kras Jana BENEŠOVÁ.
Býčí skála  Leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, v Křtinském údolí mezi městy Adamov a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním tvoří.
Kras povrchové i podzemní jevy vzniklé v rozpustných a propustných horninách (zejména vápencích, dolomitech, sádrovcích a solích – NaCl) Kras se člení.
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření16.11.
ČESKÁ NEJ – VYHLEDEJ A UKAŽ NA MAPĚ nejsevernější obec – Lobendava (okres Děčín) nejjižnější obec – Vyšší Brod (okres Český Krumlov) nejzápadnější obec.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Jihomoravský.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
Plitvická jezera.
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 8
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_54_Moravský kras
VY_32_INOVACE_19_Moravský kras
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Anglický fotograf Carl Warner vytvořil sérii fotografií, k jejichž realizaci použil pouze potraviny. Tzv. "foodscapes" (sjednocení slov, potravin a krajiny)
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
6. Českomoravská soustava
KRASOVÉ JEVY POVRCHOVÉ X PODPOVRCHOVÉ PRIMÁRNÍ X SEKUNDÁRNÍ
Anglický fotograf Carl Warner vytvořil sérii fotografií, k jejichž realizaci použil pouze potraviny. Tzv. "foodscapes" (sjednocení slov, potravin a krajiny)
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Anglický fotograf Carl Warner vytvořil sérii fotografií, k jejichž realizaci použil pouze potraviny. Tzv. "foodscapes" (sjednocení slov, potravin a krajiny)
Školní výlet - moravský kras
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Ochrana přírody ČR Moravský kras

CHKO z roku 1955,rozloha 120 km2. Výchozím bodem město Blansko V devonských vápencích jsou krasové jevy: povrchové – škrapy,závrty,ponory propasti – Macocha slepá a poloslepá údolí jeskyně ponorné řeky celkový počet registrovaných jeskyní-1600

1/ Punkevní s propastí Macocha Přístupné jeskyně : 1/ Punkevní s propastí Macocha

-jsou nejznámější -hloubka propasti 138,5 m po hladinu jezírka na dně -ročně až 200 000 návštěvníků - na obrázku přístaviště - východ

Dolní krápník/stalaktit/ se s horním/stalagmit/ v tomto případě nikdy nespojí v tzv. stalagnát,neboť jsou stranově posunuty.

Jezírko na dně propasti,jeho konečná hloubka není známá……..

Pohled ze dna propasti Macocha na tzv. Dolní můstek.

2/ Balcarka

,,Vejce v hnízdě“

3/ Sloupsko-šošůvské jeskyně

Vstup ,,střeží“ 20 m vysoký ,,Hřebenáč“, častý cíl horolezců…..

Hned ve vstupní chodbě jsou pamětní desky nejvýznamnějších badatelů…

V nedávné době došlo k rozsáhlé rekonstrukci – lávky a zábradlí jsou nerezová,používá se ,,studené“ LED osvětlení……..

Prostor pro SPELEOTERAPII, léčí se nemoci průdušek,astma atd….

Asi nejznámější krápník Moravského krasu - ,,Vosí hnízdo“ nebo ,,Svícen“, dle fantazie.Krápník byl několikrát ukraden,proto je dnes zabetonován v odlehlé nepřístupné části jeskyně.

Konečně denní světlo……….

Vycházíme světoznámou jeskyní Kůlna,nalezištěm mnoha pozůstatků z pravěku

4/Kateřinská jeskyně : Má největší podzemní dóm 4 m vysoké stalagmity Dóm má rozměry 97 x 44 x 20 m Dříve se používal jako koncertní síň

5/ jeskyně Výpustek: Naleziště kostí pravěkých zvířat Od r.1938 majetek Československé armády Během 2.světové války německá továrna na letecké motory Od 60.let opět Československá armáda – protiatomový kryt pro komunistické funkcionáře 2007 zpřístupněna pro veřejnost

6/ Nepřístupné jeskyně : AMATÉRSKÁ - 35,5 km dlouhý systém RUDICKÉ PROPADÁNÍ – BÝČÍ SKÁLA -12,3 km dlouhá soustava CÍSAŘSKÁ JESKYNĚ - ,,Moravské Lurdy“ se i dnes využívá pro speleoterapii. MICHÁLKA – dříve zrací sklep sýrů NIVA,dnes speleologická základna

Metodika : Obrazová prezentace s výkladem,ze které si žáci mohou udělat poznámky. Citace: všechny obrázky jsou z mé vlastní dílny