Magnetická indukce magnetování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Magnetické pole Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Advertisements

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhMagnetismus TémaMagnetická.
Magnetická indukce magnetování
Magnetismus.
Člověk a příroda - Fyzika
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
MAGNETIZACE LÁTKY.
Magnetizace látky.
Název úlohy: 1.9 Magnetické pole. Magnetickou indukcí nazýváme jev při kterém se tělesa s feromagnetickými vlastnostmi v blízkosti magnetu zmagnetují.
Magnetizace látky. To bych se trhal rekordy, kdybych byl magnetem. Ale jak se jím stát ?
Magnetické pole Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Magnetické indukční čáry
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Síla – procvičení příkladů 1.Některé věty jsou chybné. Urči, které to jsou a navrhni jejich opravu. a) Gravitační síla působí pouze na živé organismy,
F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.
Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Otáčivý účinek magnetického pole na cívku s proudem.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
ELEKTROMAGNET Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Magnety přírodní a umělé
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Magnetická indukce a magnetování
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
Magnetické pole.
Ovládání prezentace: Enter, space, mouse
Elektromotor a jeho využití
Autor: Mgr. Marie Hartmannová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
MAGNETICKÉ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
38.1 elektromagnetická indukce
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Magnetické vlastnosti látek Vypracoval: Lukáš Karlík
MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Fyzikální síly.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MAGNETICKÁ SÍLA AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Magnetické ztráty.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Fyzika – Magnetická síla
Magnetické pole, tvrdé magnety
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Magnetické vlastnosti látek
Badatelské odpoledne 13. prosince Elektromagnetismus.
Magnetické pole Mgr. Antonín Procházka.
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Magnetické vlastnosti látek
Magnetická indukce magnetování
VY_32_INOVACE_114_Fyzika_magnet
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost,
MAGNETICKÉ INDUKČNÍ ČÁRY
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Transkript prezentace:

Magnetická indukce magnetování

Magnetická indukce a magnetování Dosud jsme užívali k pokusům magnety z továren Můžeme si magnet vyrobit sami?

Pokus Větší hřebík – hlavička se dotýká pólu magnetu Přiložíme kancelářské sponky Oddálíme magnet – sponky odpadnou –DOČASNÝ MAGNET V blízkosti magnetu se železné předměty stávají DOČASNÝMI MAGNETY TENTO JEV NAZÝVÁME MAGNETICKÁ INDUKCE

Vyrobení trvalého magnetu Vezmeme předmět z tvrdé oceli (šroubovák, nůž, plátek pilky na železo) Natíráme po celé délce magnetem Zkusíme přiblížit drobné předměty

Magnetická indukce Tělesa s feromagnetickými vlastnostmi se v blízkosti magnetu zmagnetují Podle látky, z které jsou vyrobeny, vytvoří dočasné nebo trvalé magnety

Magnetické pole Magnet vytváří magnetické pole Anglický fyzik Michael Faraday si představoval, že magnetické pole se chová jako neviditelná vlákna, která působí na tělesa s feromagnetickými vlastnostmi Okolo magnetu položíme magnetky, abychom zjistili směr magnetické síly

Magnetka Malý magnet zhotovený z pásku tvrdé ocele Tvar protáhlého kosočtverce Položena na ostrý hrot, aby se mohla volně otáčet

Magnetické indukční čáry Okolo tyčového magnetu položíme magnetky, sledujeme, jak se zorientují, natočí Magnetickými pilinami posypeme papír, pod kterým je položen tyčový magnet, zkoumáme vytvořené čáry

Magnetické indukční čáry

Mapování magnetického pole pomocí pilinek Magnetické pole tyčového magnetu

Magnetické pole více magnetů 4 magnety shodné orientace (odpuzují se) 2 magnety shodné orientace (odpuzují se)

Zapamatuj a zapiš Tělesa s feromagnetickými vlastnostmi se v blízkosti magnetu zmagnetizují. Tento jev se nazývá magnetická indukce. Z magneticky měkké oceli vytvoříme dočasný magnet. Z magneticky tvrdé oceli vytvoříme trvalý magnet.