Policejní prezidium České republiky Kancelář policejního prezidenta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

ŠKOLENÍ STAROSTŮ OBCÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE V OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Metodická pomůcka pro JSDH obcí Jihomoravského kraje.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Taktická a prověřovací cvičení
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
ŘEŠENÍ PROTISOUTĚŽNÍCH OPATŘENÍ ZE STRANY VEŘEJNÉ MOCI Pohled Ministerstva vnitra.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
Dobrovolní hasiči.
Územní samospráva Obce
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
Převod kompetencí krajům (decentralizace a dekoncentrace) Ing. Světlana Kubíková Vrchní ředitelka sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra Praha, 24.
Nová pravidla bezpečnosti na fotbalových stadionech Ivan Langer ministr vnitra Praha
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
Zdolávání mimořádných událostí Oznámení o uložení nebo nálezu výbušniny nebo výbušného systému STČ – 03/IZS.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Zásah složek IZS v podmínkách rozsáhlých policejních opatření pro udržení veřejného pořádku při technopárty STČ – 06/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
ANTIKONFLIKTNÍ TÝM POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY. Antikonfliktní tým Policie ČR 2 Co je antikonfliktní tým (AKT) Je to nová forma preventivního působení za.
Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR 1.  nová forma preventivního působení za účelem předcházení protiprávnímu jednání,
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím. Proč? K dispozici není žádný kvalitní komentář k zákonu č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, který.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Havarijní plán kraje.
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Obsah veřejných rozpočtů III
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Jednotky požární ochrany
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC
Transkript prezentace:

Postavení, úkoly a činnost POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY v rámci krizového řízení 22.10.2017 22.10.2017 Policejní prezidium České republiky Kancelář policejního prezidenta oddělení krizového řízení Novelizace STČ 06/IZS pplk. Ing. Milan Dubský

Osnova vystoupení Historie vzniku typové činnosti zabývající se zásahy složek IZS v podmínkách policejních opatření při porušování veřejného pořádku při technopárty - STČ 06/IZS - rok 2006 Důvody rozšíření „záběru“ STČ 06/IZS Osvědčené a zachované principy řešení „Novinky“ v novelizované STČ 06/IZS Využitelnost novelizované STČ 06/IZS pro obce Případná diskuse Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

Historie vzniku STČ 06/IZS Počátkem nového století se do Čech postupně rozšířil dosud málo známý jev několikadenní desetitisícová setkání příznivců technohudby organizovaná netransparentními osobami – bez komunikace s orgány veřejné správy a mimo instrumenty právního pořádku tzv. TECHNOPÁRTY Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

Historie vzniku STČ 06/IZS Překvapení orgánů veřejné správy – spory o způsob řešení Policie České republiky a její opatření Součinnost složek IZS s policií bez opory v předpisech Tlak médií na státní orgány s politickými motivy Reakce Ministerstva vnitra a první použitelné výstupy Zpracování STČ 06/IZS Praktické odzkoušení STČ 06/IZS v roce 2006 v Maštově Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

Etapy MÍSTO KDO ODPOVÍDAL CHARAKTER ŘEŠENÍ LOGISTIKA AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE BONĚNOV 2004 OŘ PČR UTAJENÁ ZÁKROK PO TŘECH DNECH ČÁSTEČNĚ ZAJIŠTĚNA HZS, ZZS, MLÝNEC 2005 OKAMŽITÝ ZÁKROK ZAJIŠTĚNA HZS, ZZS, OBEC DOUPOV 2006 SPRÁVA KRAJE OZNÁMENÁ BEZ ZÁKROKU HZS, AČR, ZZS, OBEC

VÚ AČR HRADIŠTĚ

Důvody rozšíření „záběru“ STČ 06/IZS Zklidnění situace s techno po roce 2006 Naopak růst problémů s extrémismem při shromážděních ve městech „Janov apod.“ Nové jevy – např. hardbass Tragédie při LoveParty v Duisburgu 2010 Rostoucí prestiž typových činností IZS Nová právní úprava v několika oblastech Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

Důvody rozšíření „záběru“ STČ 06/IZS Principy „staré STČ 06/IZS“, které se osvědčily Policie ČR se může soustředit na narušitele VP Při „bagatelních“ mimořádných událostech je lepší, jestliže záchranáři zasahují bez policistů V současných úsporných opatřeních ještě vzrostl význam technické pomoci HZS ČR při opatřeních I ve městech je využitelný i princip nástupního prostoru Ve městech je možné zapojit do bezpečnostního opatření i ostatní složky IZS, např. obecní policii Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

Osvědčené a zachované principy řešení Příprava na vznik MU Při přípravě na MU, očekávané při shromáždění nebo technoparty, je řídící a koordinační složkou Policie ČR a  velitelem přípravných opatření je příslušník Policie ČR Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

Osvědčené a zachované principy řešení Na taktické úrovni je oblast konání shromáždění nebo technoparty rozčleněna na místo soustředění SaP PČR, které zahrnuje přípravu policejních opatření a na místo předpokládaného nasazení, kde budou připravená policejní opatření na ochranu veřejného pořádku využita a kde je velitelem policejních opatření příslušník PČR  Nástupní prostor - základnu záchranářů, která zahrnuje přípravu a soustředění SaP na provádění záchranných a likvidačních prací složkami IZS a jejímž velitelem je příslušník HZS kraje s právem přednostního velení jednotkám PO (dále jen „velitel jednotek PO“). Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

Osvědčené a zachované principy řešení MU a součinnost složek IZS Provedení zásahu jedné se složek IZS - jednotky PO nebo osádky ZZS, výjimečně i jiné složky IZS provedou zásah samostatně (malý požár, zranění osoby apod.) Provedení společného zásahu dvou složek IZS - povinností velitele zásahu je oznámit svou činnost veliteli policejních opatření Provedení společného zásahu všech složek IZS – řízení zásahu jde za složkou, u které je převaha zajišťovaných činností (hlášení činností veliteli policejních opatření) Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

„Novinky“ v novelizované STČ 06/IZS Nový název celé STČ 06/IZS „Soubor typové činnosti složek IZS při společném zásahu - Opatření k zajištění veřejného pořádku při shromážděních a technopárty“ je skromný, a ne úplně výstižný Skutečné rozšíření STČ 06/IZS je i na velké sportovní a kulturní akce, které nemají charakter shromáždění nebo technopárty Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

„Novinky“ v novelizované STČ 06/IZS STČ 06/IZS zdůrazňuje fakt, že Policie ČR nekoná sama, ale v úzké součinnosti s obcí a složkami IZS – jedná se o bezpečnostní opatření Poprvé byl mezi listy STČ vložen list „definic a pojmů“ z následujících důvodů Za 6 let od vzniku STČ 06/IZS byla zásadně změněna řada právních předpisů a tím i terminologie (zejména Policie ČR, ZZS atd.) STČ 06/IZS se pohybuje hned v několika právních oblastech (právo shromažďovací, „krizový balíček“ zákonů, úprava přenesené působnosti atd.), přesné chápání pojmů je pro čtenáře nezbytné a často překvapující Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

„Novinky“ v novelizované STČ 06/IZS HZS ČR souhlasí s využitím „strategické úrovně řízení záchranných a likvidačních prací“ pro koordinaci činností IZS velitelem bezpečnostního (policejního) opatření, tedy policistou to koresponduje s úpravou v zákoně č. 84/1990 Sb. – policista může rozpustit (ukončit) shromáždění, pokud není přítomen zástupce obce je velmi praktické, protože nikdo nemůže po starostovi ORP oprávněně chtít, aby byl stále v „pohotovosti“ Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

Využitelnost novelizované STČ 06/IZS pro obce a města Nezvykle mnoho prostoru v STČ 06/IZS je věnováno obcím Příloha společného listu s názvem „právní aspekty“, obsahuje i návodné pasáže, jak zpracovat obecní vyhlášky k veřejnému pořádku List obce a obecní policie obsahuje, mimo jiné, zejména postupy k zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku obcí, obecní policií a Policií ČR při velkých akcích v obcích Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

Využitelnost novelizované STČ 06/IZS pro obce a města Oblasti veřejného pořádku ve vztahu k možnostem jejich regulace; http://www.mvcr.cz/odk Metodická pomůcka pro starosty obcí k postupu při konání akcí typu technopárty a ke vzorové obecně závazné vyhlášce k úpravě pořádání těchto akcí, http://www.mvcr.cz/odk + přehled právní úpravy vztahující se k pořádání akcí typu technoparty [32] Manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím, odbor bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra, Praha 2009; http://www.mvcr.cz/obp STČ 06/IZS Opatření k zajištění veřejného pořádku při shromážděních a technopárty, http://www.hzscr.cz/soubor/stc-06-izs-techno1-pdf.aspx pozor při otevření je požadováno heslo - CZTEC2006 Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy 22.10.2017

Děkuji za pozornost pplk. Ing. Milan Dubský tel. 974 884 457 milan.dubsky@mvcr.cz Policejní prezidium České republiky Kancelář policejního prezidenta oddělení krizového řízení Strojnická 27 Praha 7 22.10.2017 Odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV– čtvrtletní porada s orgány veřejné správy