rozbor vod kovy ve vodách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologické indikátory
Advertisements

Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_07 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 2.r.
VITAMÍNY.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Rtuť Hg (Hydrargium).
Portál eVIM.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_20 Tematická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_69.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Nikl.
ORGANICKÁ CHEMIE.
Stříbro.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Kumulativní jedy DDT a POPs.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ II. Chemie 8. ročník
Měď Cu.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Cizorodé látky v potravním řetězci
Prvky VIII.B skupiny – triáda těžkých platinových kovů
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Š ABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_Těžké kovy - jedy. Anotace: prezentace slouží k rozšíření učiva - Kovy Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Vztahy mezi populacemi - negativní
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Globální problémy lidstva
Název: Rychlost chemické reakce
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ekoton rozvrstvení v prostoru
Areny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
seminář a praktika z chemie
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Buňka.
Rozbor vod obecně.
Transkript prezentace:

rozbor vod kovy ve vodách

Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kovy ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední školy

Kovy ve vodách

Měď esenciální (důležitý) pro člověka není tak jedovatá, jak se soudilo ovlivňuje organoleptické vlastnosti vod (chuť a barva) nad 0,1 mg/l podezření z embryotoxických vlastností pro pitnou vodu 1 mg/l jako nejvyšší mezní hodnota pro povrchové vody jsou limitní hodnoty mnohem tvrdší, protože je měď pro ryby a vodní organizmy velmi jedovatá skalice modrá se používá jako protiplísňový a protiřasový (algicidní) přípravek

Zinek esenciální pro člověka, součást enzymů hygienicky málo závadný ve vodách (30 mg/l je hranice toxicity pro člověka) ovlivňuje chuť vod (svíravá chuť) velmi toxický pro ryby a vodní organizmy pro povrchové vody platí limit 0,2 mg/l

Kadmium velmi toxický prvek (na 2. místě hned za rtutí) snadno se kumuluje v biomase, detoxikace je pomalá a hrozí chronické otravy zesiluje chronické otravy jiných prvků Zn, Cu (synergizmus)

Kadmium ukládá se do kůry nadledvinek a způsobuje jejich dysfunkci odvápnění kostí pro pitnou vodu platí nejvyšší mezní hodnota 5 μg/l pro povrchové vody 1 μg/l

Rtuť velmi toxický prvek velmi proměnlivý výskyt ve vodách snadno se methyluje (dimethyluje), zdá se, že se jedná o detoxikační biochemickou cestu vodních organizmů methylovaná rtuť se váže na sedimenty a je tedy u dna rozpuštěnou elementární rtuť lze snadno vypudit provzdušňováním, čímž se mění na málo rozpustný HgO Methylace je zavádění methylu -CH3 do molekul organické sloučeniny

Rtuť rtuť se hromadí v játrech, ledvinách, mozku (nervový a ledvinový jed) a způsobuje poruchy CNS, mentální poruchy, ochrnutí (otravy v Japonsku) - pro pitnou vodu platí nejvyšší mezní hodnota 1 μg/l - pro povrchové vody 0,1 μg/l

Olovo velmi toxický prvek, snadnost kumuluje předpokládá se tvorba methylderivátů jako u rtuti inhibují enzymy, působí na hemoglobin, nervový systém ukládá se v kostech a porušuje tak krvetvorbu

Olovo jedná se o karcinogen způsobuje chronické otravy pro pitnou vodu platí nejvyšší mezní hodnota 10 μg/l pro povrchové vody 15 μg/l

Arsen jedovatý, methyluje se jako rtuť kumuluje se (vlasy), způsobuje chronická onemocnění AsIII je mnohem jedovatější než AsV inhibitor oxidací, karcinogen, nervový jed pro pitnou vodu platí nejvyšší mezní hodnota 10 μg/l

Chrom CrIII se váže na nerozpustné látky CrVI se váže jen málo a je tedy mnohem jedovatější patří mezi esenciální mikroprvky CrVI je karcinogenní, genotoxický ovlivňuje chuť a barvu vody pro pitnou vodu platí nejvyšší mezní hodnota 50 μg/l genotoxický – mající toxické účinky vůči genomu, poškozující genetickou informaci

Nikl pro člověka je málo toxický, ale je vysoce toxický pro vodní organizmy je to potenciální karcinogen pro pitnou vodu platí nejvyšší mezní hodnota 20 μg/l pro povrchové vody 50 μg/l

Zdroje ŠLÉGR, Jiří a kol. Ekologie a ochrana životního prostředí. Praha: Fortuna, 2002, ISBN 80-71688282. DIVIŠ, Marián. Monitorování vod [online]. [cit. 30.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.sps-karvina.cz/web/uploady/File/chemie/Monitoring_vod.pdf>. Klipart MS PowerPoint