PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
BRNO – MĚSTO PRO SENIORY? SEMINÁŘ: Realizace politiky přípravy na stárnutí (KÚ JMK) 16. října 2015 Mgr. Eva Gregorová Kancelář strategie města Magistrát.
VZDĚLÁVÁNÍ INFORMATIKY NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH & POTŘEBY PRAXE Mgr. Petr Suchánek, Ph.D. Ing. Dominik Vymětal, DrSc.
Mgr. Ivana Radimecká & PhDr. Josef Radimecký, Ph.D., MSc. VI. ročník AT semináře Libereckého kraje „Síťování adiktologických služeb v péči o závislého.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Hlavní město Praha Protidrogová politika hl. m. Prahy Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Úřad práce České republiky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
Centrum ÁČKO, p.o. Valašské Meziříčí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Lidé, kteří pečují o své blízké s postižením
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
31 Základní typy zdravotnických systémů
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Techniky práce s mentálně postiženými
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Role praktického lékaře v měnící se společnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Mezigenerační s dobrovolnické centrum TOTEM, z.s.
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
PŘIPOJIŠTĚNÍ DLOUHODOBÉ PÉČE
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Filozofie konstrukce.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Systém integrované péče v ČR a zahraničí
Josef Bernard, Renata Mikešová
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
DOPAD NOVÉ DRUHOLOGIE SOCiÁLNÍCH SLUŽEB NA KLASICKÉ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE Daniela Lusková.
PRACHATICE VYUŽITÍ DOBROVOLNÍKŮ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Diagnostika dítěte předškolního věku
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D. Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb ve městě Brně SENIOŘI kvalitativní šetření PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D. Mgr. Jana Havlíková, Ph.D. Mgr. Josef Horňáček

Obsah zpracování Témata významná z lokálního hlediska Metodologie Výsledky šetření Závěry a doporučení

Demografická projekce ČR už v roce 2020 očekávaný podíl obyvatel starších 65 let 20,5%; z toho pak 4,3% osoby ve věku nad 80 let; o dekádu později bude tento podíl 23,9% (skupina nad 65 let); z toho pak 7,4% představují senioři starší 80 let

Město Brno v roce 2015 20% (75 120) osob ve věku 65 a starší 8% představují muži (30 237) 12% ženy (44 883); 8,4% (31 489) ve věku 75+ 3% (11 473) muži 5,4% ženy (20 016)

Senioři z hlediska sociálních služeb Vymezení stáří skrze funkční potenciál Fyzická rovina Psychická rovina Sociální rovina úroveň funkčnosti zmíněných složek zásadním způsobem ovlivňuje individuální kompetence uspokojovat své potřeby Délka života prožitá ve zdraví v ČR cca 74 let (Eurostat, 2016)

Výchozí dokumenty MPSV ČR Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013-2017 Národní strategie rozvoje sociálních služeb na období 2016-2025

Klíčová témata pro kvalitativní šetření Senioři se sníženou soběstačností a informační/asistivní technologie Senioři se sníženou soběstačností a bydlení Senioři se sníženou soběstačností a neformální péče Řízení a organizace sociálních služeb (návaznost, deistitucionalizace/terénní služby, vazba sociální/zdravotní, informace)

Metodologie Fokusní skupina - poskytovatelé sociálních služeb (terénní, ambulantní, pobytové, doplňkové); Fokusní skupina – senioři na pomezí využívání sociální služby; Fokusní skupina – senioři – uživatelé sociální služby

Poznatky z výzkumu poskytovatelů Rostoucí poptávka po terénních službách proměna charakteru poptávky (24/7, dohled, zprostředkování sociálních kontaktů); Rostoucí poptávka po odlehčovacích službách – zejména v souvislosti s počty seniorů trpících demencí; Výrazná poptávka po využití IT technologií (dohled); Rostoucí poptávka po odborném sociálním poradenství (seniorská témata); Rostoucí poptávka po bezpečné a finančně dostupné přepravě po městě při snížené mobilitě; Nedostatečný přehled a orientace v nabídce pomoci Trvající poptávka po pobytových službách

Překážky rozvoje sociálních služeb z pohledu poskytovatelů Personální limity nastavené v rámci krajské sítě (limitují terénní služby reagovat na poptávku); Financování služeb Obecnější problematika nastavení limitů spoluúčasti klienta Model jednoletého financování (Ne) dostupnost pracovníků Prostorové možnosti Potřeba koordinace péče

Poznatky z výzkumu seniorů Nízká důvěra v potenciál terénních služeb Nedostatečné kapacity Nejasná nabídka Nemají potenciál zajistit komplexní péči Nedostupnost pobytových služeb Nejasné představy o financování služeb „velmi drahé“ Zkušenost s vyřizováním příspěvku na péči Nízká míra informovanosti seniorů V systému pomoci V nabídce jednotlivých druhů a forem služeb Pobytová služba x terénní služba Dostupnost obědů Dostupnost dopravy při snížené mobilitě

Poznatky z výzkumu seniorů Nízká důvěra v potenciál terénních služeb Nedostatečné kapacity Nejasná nabídka Nemají potenciál zajistit komplexní péči Nedostupnost pobytových služeb Nejasné představy o financování služeb „velmi drahé“ Zkušenost s vyřizováním příspěvku na péči Poptávka po asistivních technologiích (bezpečnost) Dostupnost obědů Dostupnost dopravy při snížené mobilitě Nízká míra informovanosti seniorů V systému pomoci V nabídce jednotlivých druhů a forem služeb Pobytová služba x terénní služba

Doporučení (1) Podpora dostupnosti asistivních technologií, zejména tísňové péče pro seniory žijící v přirozením prostředí (včetně seniorů využívající byty zvláštního určení v Domech s pečovatelskou službou); Podpora rozvoje terénních služeb a odlehčovacích služeb, zejména v posílení nabídky asistence pečujícím rodinám (dohledy, nemateriální pomoc) a koordinace návazných služeb, včetně rozšíření kapacity terénních služeb pro obyvatele Domu s pečovatelskou službou (dostupnost ve večerních/nočních hodinách, popř. model 24/7); V návaznosti na rozvoj terénních a odlehčovacích služeb rozvoj nástrojů podpory rodinných pečujících; Podpora doplňkových nebo asistenčních forem dopravy, zejména pro seniory s omezenou mobilitou;

Doporučení (2) Podpora propojení pobytových služeb s komunitou, (stravování, volnočasové aktivity); Podpora rozvoje pobytových služeb, zejména poskytovaných formou zařízení s menší kapacitou (do 50 klientů); Posilování základního sociálního poradenství a specializovaného poradenství s potenciálem reagovat na specifickou poptávku seniorů a jejich rodin; Posilování participace seniorů a rodinných pečujících a to jednak při optimalizaci sítě nabídky profesionální pomoci, současně také v zájmu rozvoje nových postupů a nástrojů zprostředkování informací pro seniory a rodinné pečující směřující k jejich orientaci v nabídce pomoci a podpory v městě Brně a možnosti využití jednotlivých druhů a forem sociálních služeb.

Závěr Posilování participace seniorů a rodinných pečujících při optimalizaci sítě nabídky profesionální pomoci; v zájmu rozvoje nových postupů a nástrojů zprostředkování informací pro seniory a rodinné pečující směřující k jejich orientaci v nabídce pomoci a podpory v městě Brně a možnosti využití jednotlivých druhů a forem sociálních služeb.

Děkuji za pozornost PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D. Fakulta sociálních studií MU Katedra sociální politiky a sociální práce Joštova 10, 602 00 Brno kubalis@fss.muni.cz