Lidské tělo - kostra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 17
Advertisements

KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Lidská kostra Základní škola praktická a základní škola speciální
KOSTRA KONČETIN Je tvořena kostrou horní a dolní končetiny. K páteři jsou připevněny pletencem horní a pletencem dolní končetiny. Kostra nohy a kostra.
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Lidské tělo KOSTRA.
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
Biologie člověka Kostra.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Kostra.
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
KOSTRA Prvouka 3.ročník. KOSTRA Prvouka 3.ročník.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
Základy vybraných kapitol z anatomie a fyziologie zátěže
Číslo v digitálním archivu školy
Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová )
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Opěrná soustava Kostra hlavy a trupu.
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Kostra = opěrná soustava (Výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Lidská kostra Martina Habrdlová Martina Habrdlová Martina Habrdlová.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Lidská kostra – určování kostí Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Kosterní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_1_Kosterní soustava Téma: Přírodověda.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Opěrná soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_01_Kostra
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Dýchací soustava.
Lidské tělo - kůže.
Opěrná soustava pokračování.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_LIDSKY_ORGANISMUS_KOSTRA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Prvouka – části lidského těla a kostra
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, HOŘICE, HUSOVA 11 VY_32_INOVACE 9_01
Kostra člověka.
Transkript prezentace:

Lidské tělo - kostra

ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – kostra. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_16_Lidské tělo - kostra ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Kostra hlavy, páteř, hrudník, kostra dolní končetiny, kostra horní končetiny. DATUM 21.1. 2013

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí částmi lidského těla a naučí se určovat některé kosti v lidském těle.

Lidské tělo Lidé se odlišují svým vzhledem. Tvar lidského těla závisí např. na pohlaví, na věku nebo na rase, k níž člověk patří. Rozdíly jsou např. ve stavbě a velikosti kostry, tvaru svalů, tloušťce tukové vrstvy, pružnosti a barvě kůže,…. Části těla a funkce organismu jsou však u jedinců téhož druhu pohlaví a věku stejné.

Kostra Je oporou těla, chrání vnitřní orgány a spolu se svalstvem umožňuje pohyb. Skládá se z kostí, které jsou navzájem spojeny pevně nebo pohyblivými klouby.

Pevné spojení kostí

Spojení kostí kloubem Obrázek číslo 2

Obrázek číslo 3

Kostra hlavy - lebka Lebka má část obličejovou a část mozkovou. Obličejové části lebky - očnice - horní čelist - dolní čelist - kost nosní - kost čelní - kost spánková Mozková část lebky chrání mozek.

Obrázek číslo 4

Obrázek číslo 5

Páteř Páteř je složená z obratlů a meziobratlových plotének. Páteř člověku umožňuje vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Je dvojnásobně prohnutá, což zajišťuje pružnost.

Obrázek číslo 6

Kostra hrudníku Kostru hrudníku tvoří žebra, hrudní obratle a hrudní kost. Chrání důležité vnitřní orgány – srdce a plíce.

Kostra hrudníku Obrázek číslo 7

Kostra horní končetiny Lopatka Kloub ramenní Kost pažní Kloub loketní Kost loketní Kost vřetenní Kostra ruky

Kostra horní končetiny Obrázek číslo 8

Obrázek číslo 9

Kostra dolní končetiny Kost pánevní Kloub kyčelní Kost stehenní Kloub kolenní Kost holenní Kost lýtková Kostra nohy

Kostra dolní končetiny Obrázek číslo 10

Obrázek číslo 11

Složení kostí Kosti jsou tvořeny živými buňkami, cévy do nich přivádějí krev a jsou v nich i nervy. Některé velké kosti (kost prsní, kosti stehenní) obsahují rosolovitou látku – kostní dřeň, v níž se tvoří krvinky. Ke správnímu vývoji kostí přispívá vhodná výživa bohatá na vápník a vitamín D.

Složení kosti Obrázek číslo 12

Opakovací otázky 1. Vysvětlete, které tři hlavní úkoly plní kostra člověka? 2. Jak mohou být kosti spojeny? 3. Která část kostry umožňuje vzpřímené držení těla? 4. Ve kterých kostech je uložena kostní dřeň? 5. Kterou životně důležitou funkci plní kostní dřeň?

Zdroje k textu KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN 978-7245-162-3

Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN. kosternisystem.ic.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://kosternisystem.ic.cz/indexpanev.html Obr.č. 2 NEUVEDEN. kme.zcu.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.kme.zcu.cz/kmet/bio/ksspojeni.php Obr.č.3NEUVEDEN. absolventi.gymcheb.czv [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://absolventi.gymcheb.cz/2010/pesimli/koncetiny.html Obr.č.4 NEUVEDEN. kosternisystem.ic.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://kosternisystem.ic.cz/indexlebka.html Obr.č.5 NEUVEDEN. kosternisystem.ic.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://kosternisystem.ic.cz/indexlebka.html Obr.č.6 NEUVEDEN. jakbydlet.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.jakbydlet.cz/clanek/499_sedite-zdrave.aspx Obr.č. 7 NEUVEDEN. latinsky.estranky.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.latinsky.estranky.cz/fotoalbum/kosterni-soustava/kosterni-soustava/kostra-hrudniku.jpg.html Obr.č. 8 NEUVEDEN. latinsky.estranky.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.latinsky.estranky.cz/fotoalbum/kosterni-soustava/kosterni-soustava/kostra-horni-koncetiny.jpg.html Obr.č. 9 NEUVEDEN. ennyfive.blog.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://ennyfive.blog.cz/0911

Zdroje k obrázkům Obr.č. 10 NEUVEDEN. latinsky.estranky.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.latinsky.estranky.cz/fotoalbum/kosterni-soustava/kosterni-soustava/kostra-dolni-koncetiny.jpg.-.html Obr.č.11 NEUVEDEN. ennyfive.blog.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://ennyfive.blog.cz/0911 Obr.č. 12 NEUVEDEN. adicek13.blog.cz [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://adicek13.blog.cz/1206/kosti