Rok 2017 a novely zákona o pomoci v hmotné nouzi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální pomoc SOCIÁLNÍ POLITIKA II.
Advertisements

Mgr. Petr Nasku Bc. David Suchánek
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Životní a existenční minimum Dávky státní sociální podpory
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů Liberec
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů Praha Mgr. Marta Styborová.
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů Brno
Životní úroveň (II. část)
Institut veřejné služby
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora v nezaměstnanosti
SOCIÁLNÍ POMOC - POMOC V HMOTNÉ NOUZI
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
 zabezpečuje občany ve společensky uznaných situacích, na které se není možné předem připravit (mateřství, výchova dítěte, apod.).
Organizace sociální správy
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů Zlín
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
ÚŘAD PRÁCE.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Správa sociálního zabezpečení
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Sociální pomoc JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Veřejná služba 2017.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Odborná konference „Veřejná služba“
Veřejná služba z hlediska ústavního pořádku
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Správa sociálního zabezpečení
Co bude od zajišťovat Úřad práce České republiky
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Aktuální situace na trhu práce v Kraji Vysočina
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Státní sociální podpora
Transkript prezentace:

Rok 2017 a novely zákona o pomoci v hmotné nouzi Odbor nepojistných sociálních dávek, Krajská pobočka ÚPČR v Brně, 5. 6. 2017

Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi od 1. 2. 2017

Novela ZPHN od 1. 2. 2017 1/7 § 3 odst. 1 písm. a) ZPHN – Nestanoví-li tento zákon jinak, osobou v hmotné nouzi není osoba, která není v pracovním nebo obdobném vztahu, popřípadě nevykonává tyto vztahy alespoň v rozsahu 20 hodin měsíčně, ani nevykonává samostatnou výdělečnou činnost a není vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání, popřípadě osoba, která je v pracovním nebo obdobném vztahu, ale nemá z těchto vztahů v rozhodném období příjem, s výjimkou osoby…. Nově posuzovaná podmínka odpracování min. 20 hodin měsíčně. Tzn. musí mít alespoň hodinovou minimální mzdu, a to nejméně za 20 hodin práce a 20 hodin skutečně odpracovat (týká se i DPP/DPČ). Nevyžaduje se u osob uvedených v § 3 odst. 1 písm. a) body 1. až 10 ZPHN (nezaopatřené děti, důchodci, starší 68 let, pracovní neschopnost…).

Novela ZPHN od 1. 2. 2017 2/7 § 11 odst. 2 ZPHN -  Zvýšením příjmu vlastním přičiněním se rozumí zvýšení příjmu a) řádným uplatněním nároků a pohledávek, b) prodejem nebo jiným využitím majetku, c) vlastní prací. § 11 odst. 3 ZPHN - Možnost zvýšit si příjem vlastní prací se nezkoumá při posuzování hmotné nouze u osoby, která je uvedena v § 3 odst. 1 písm. a) bodech 1 – 10 (tzn. nezaopatřené děti, důchodci, starší 68 let, pracovní neschopnost…).

Novela ZPHN od 1. 2. 2017 3/7 § 12 ZPHN - Zvýšení příjmu vlastní prací: 1) Jako možnost zvýšení příjmu vlastní prací se posuzuje: a) započetí výdělečné činnosti u osoby nepracující, b) zvýšení rozsahu a intenzity výdělečné činnosti, c) možnosti vykonávat lépe placenou výdělečnou činnost. 2) Za projevenou snahu o zvýšení příjmu vlastní prací se považuje a) zejména aktivní součinností s krajskou pobočkou Úřadu práce ve spojitosti s evidencí uchazečů o zaměstnání, využitím služeb agentur práce, inzerce, nabídek výdělečné činnosti prostřednictvím internetu a korespondence se zaměstnavateli, b) výkon veřejně prospěšných prací nebo krátkodobého zaměstnání zprostředkovaného krajskou pobočkou Úřadu práce (min. 20 hodin měsíčně), c) výkon veřejné služby (§ 18a), je-li tato služba vykonávána alespoň v rozsahu 20 hodin měsíčně, a to pouze po dobu, kdy osoba nadále splňuje podmínku uvedenou v písmenu a).

Novela ZPHN od 1. 2. 2017 4/7 Postup stanovení částky živobytí (ve standardních případech) Původně (do 1. 2. 2017) – Částka existenčního minima + 50% rozdílu mezi ŽM a EM za majetek + 50% rozdílu ŽM a EM za pohledávky a nároky. Modelový příklad: 2 200 (existenční minimum) + 605 (majetek) + 605 (pohledávky a nároky) = 3 410,- Kč Nově (od 1. 2. 2017) - Částka existenčního minima + 40% rozdílu mezi ŽM a EM (práce) + 30% rozdílu mezi ŽM a EM (majetek) + 30% rozdílu mezi ŽM a EM (nároky a pohledávky). Modelový příklad: 2 200 (existenční minimum) + 484 (práce) + 363 (majetek) + 363 (pohledávky a nároky) = 3 410,- Kč

Novela ZPHN od 1. 2. 2017 5/7 Možné další bonifikace klienta a) K částce živobytí je možné připočíst + 50% rozdílu mezi ŽMjednotlivce a EM v případě 30 a více hod. veřejné služby (tzn. vždy o + 605,-Kč). b) Dalších až 300,-Kč v případě prokázaných výdajů spojených s hledáním si zaměstnání nebo výkonem veřejné služby. Modelový příklad: 2 200 (exist. minimum) + 484 (práce) + 363 (majetek) + 363 (pohledávky a nároky) = 3 410 + 605 (30 hod. VS) + 300 (náklady na hledání zaměstnání) = 4315,- Kč

Novela ZPHN od 1. 2. 2017 – §24 ZPHN – stanovení částek živobytí 6/7 a) Nezaopatřené dítě, poživatel starobního důchodu, inv. ve 3. st., starší 68 let. b) Porušení povinnosti z pracovního vztahu. c) Dluh na výživném pro nezletilé dítě. d) Péče ve zdravotnickém zařízení. e) Alespoň 30 hodin veř. služby za měsíc (bonifikace vždy o + 605,-Kč) f) Pobírání PnŽ déle než 6 měsíců (sankce) - výjimka – skupina osob bez snížení částky živobytí). Účinnost po 6 měsících (srpen 2017). g) Ostatní osoby neuvedeny výše.

Novela ZPHN od 1. 2. 2017 – změny v §24 ZPHN 7/7 Po 6 měsících pobírání PnŽ (srpen 2017) dochází ke snížení částky živobytí na EM vyjma „Skupiny osob bez snížení částky živobytí“ u kterých se nezkoumá zvýšit si příjem vlastní prací (§ 11 odst.3 ZPHN) mající nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci prokazatelně se účastnící na projektech organizovaných ÚP ČR které jsou výdělečně činné (příjem + 20 hodin měsíčně) které jsou invalidní ve druhém stupni které vykonávaly veřejnou službu v rozsahu alespoň 20 hodin v kalendářním měsíci a nadále se snaží najít si regulérní pracovní uplatnění

Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi od 1. 6. 2017 II. Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi od 1. 6. 2017

Novela ZPHN od 1. 6. 2017 1/4 1) Upravuje postup při posouzení nároku na doplatek  na a spolupráci s obcemi v samostatné a přenesené působnosti a s újezdními úřady v této věci, tj.: Ruší problematický souhlas obce s poskytnutím DnB osobám užívajícím ubytovací zařízení. Místo toho dává obcím pravomoc požádat pověřené obecní úřady o vydání opatření obecné povahy. Pověřené obecní nebo újezdní úřady budou orgánům pomoci v hmotné nouzi poskytovat informace potřebné pro posouzení případu hodného zvláštního zřetele (ve lhůtě do 20 dnů). Nevyjádří-li se, lze poskytnout dávku. Novela specifikuje kritéria, kdy může být situace osoby žádající o DnB do substandardní formy bydlení vyhodnocena jako zřetele hodný případ.

Novela ZPHN od 1. 6. 2017 2/4 2) Mění úpravu týkající se nákladů na bydlení, tj: Mění rozhodné období pro určení odůvodněných nákladů pro příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení – započítáváme vždy náklady aktuálního měsíce. Stanovuje maximální započitatelnou výši nákladů za služby spojené s užíváním bytu – je možné limitovat náklady na služby dle v místě obvyklých cen. Snižuje maximální výši celkových odůvodněných nákladů na bydlení do substandardních prostorů – Tj. náklady na ubytovny budou zohledněny max. do 80% normativů (nyní 90%). Zápočet nákladů u ostatních forem bydlení zůstává neměnný (tzn. rekreační objekty do 90% normativů a registrované sociální služby do 100% normativů).

Novela ZPHN od 1. 6. 2017 3/4 3) Ruší možné navýšení částky živobytí osoby, která má zvýšené náklady spojené s hledáním zaměstnání nebo s výkonem veřejné služby. Aktuální znění zákona umožňuje navýšit částku živobytí až o 300,-Kč, pokud má osoba zvýšené náklady v souvislosti s hledáním si zaměstnání či výkonem veřejné služby. 4) Mění výplatu PnŽ, a to pevně stanoveným pravidlem pro výplatu dávky v poukázkách. Příjemci dávky, který dávku pobírá déle než 6 kalendářních měsíců (v posledních 12 měsících), bude tato dávka vyplácena poukázkami . V praxi začne platit od prosince 2017. 5) Novela rovněž umožňuje vyplácení příspěvku na bydlení (SSP) a doplatku na bydlení (HN) přímou úhradou společenství vlastníků jednotek.

Dotazy???

Děkuji za pozornost Ing. Ondřej Piňous, Odbor NSD KrP ÚPČR v Brně, ondrej.pinous@bm.mpsv.cz