 Biochemický ústav LF MU (J.D.), 2012

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tuky ve výživě ryb.
Advertisements

Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
LIPIDY.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKY (LIPIDY).
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
LIPIDY.
LIPIDY.
Peptidy.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
biomembrány a membránový transport
Struktura a funkce lipidů
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
1 Lipidy  Biochemický ústav LF MU (J.D.), Rozdělení lipidů Jednoduché triacylglyceroly vosky ceramidy nepolární nerozpustné ve vodě rozpustné.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Lipidy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
 Biochemický ústav LF MU (J.D.), 2008
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
 Biochemický ústav LF MU (J.D.), 2009
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

 Biochemický ústav LF MU (J.D.), 2012 Lipidy  Biochemický ústav LF MU (J.D.), 2012

Rozdělení lipidů Jednoduché triacylglyceroly vosky ceramidy nepolární nerozpustné ve vodě rozpustné v lipofilních rozpouštědlech Složené glycerofosfolipidy sfingofosfolipidy glykosfingolipidy polárně-nepolární mají charakter tenzidu orientují se na fázovém rozhraní

Lipofilní rozpouštědla jsou značně toxická trichlorethen Cl2C=CHCl (hepatotoxický) tetrachlorethen Cl2C=CCl2 (hepatotoxický) chloroform CHCl3 (hepatotoxický) tetrachlormethan CCl4 ( extrémně hepatotoxický) benzen C6H6 ( karcinogen!) toluen C6H5-CH3 (poškozuje plíce, vzniká závislost) nitrobenzen C6H5-NO2 ( methemoglobinémie) sirouhlík CS2 ( neurotoxický)

Mastné kyseliny (MK) základní složky lipidů Fatty acids (FA)

Tři synonyma pro slovo „mastný“ 1. Nepolární = hydrofobní = nerozpustný ve vodě = nemísitelný s vodou = lipofilní = rozpustný v nepolárních rozpouštědlech 2. Lehčí jak voda = hustota < 1 g/ml = plave na vodě = tvoří horní fázi = tvoří „oka“ na hladině 3. Obsahují dlouhé a/nebo rozvětvené řetězce a/nebo kruhy s C-H vazbami

mastná látka (tuky, uhlovodíky) voda (ρ = 1 g/ml)

Obecné vlastnosti mastných kyselin alifatické, monokarboxylové sudý počet C, biosyntéza z acetyl-CoA (2C) nasycené, nenasycené - konfigurace cis volné MK, hlavně vyšší, jsou nepolární, ve vodě nerozpustné velmi slabé kyseliny (pKA ~ 10)

Rozdělení mastných kyselin nasycené (SAFA) saturated fatty acids mononenasycené (MUFA) monounsaturated fatty acids polynenasycené (PUFA) polyunsaturated fatty acids

! Tři skupiny SAFA C Kyselina Výskyt Komentář 4 6 8 10 máselná kapronová kaprylová kaprinová mléčný tuk lehce stravitelné, přímo se vstřebávají, metabolické palivo pro kolonocyty a játra, lat. butyrum, i, n. máslo lat. capra, ae, f. koza 12 14 16 laurová myristová palmitová kokosový tuk živočišné tuky aterogenní, zvyšují cholesterol v krvi, kokosový tuk je základem pro výrobu zmrzliny, nanuků, mražených krémů apod. 18 stearová kakaový tuk z hlediska aterogeneze působí neutrálně, snad i mírně příznivě !

Biochemický význam SAFA zdroj energie, pro většinu tkání vyjma CNS při nadměrném příjmu podporují obezitu, vývoj aterosklerózy (zejména C12, C14, C16), zvyšují celkový a LDL-cholesterol doporučuje se omezovat příjem SAFA výskyt: triacylglyceroly sádla, másla, tučného masa, ztužených pokrmových tuků, kokosového tuku výjimka: kakaový tuk (převažuje C18) netřeba omezovat, stearová působí neutrálně, navíc kakao obsahuje antioxidanty

Mastné kyseliny mají největší obsah energie Průměrné ox.č. C = -1,8  C je nejvíce redukovaný Obsah energie v živinách Průměrné ox.č. C = 0,0 Tuky Sacharidy Bílkoviny 38 kJ/g 17 kJ/g Průměrné ox.č. C = 0,0

MUFA převažují v řepkovém a olivovém oleji 16:1(9) palmitoolejová 18:1(9) olejová zkrácený zápis:

Olejová kyselina (cis-oktadec-9-enová)

Biochemický význam MUFA zdroj energie, hlavně olejová kyselina příznivý vliv na krevní lipidy, snižují LDL-cholesterol, lipoproteiny bohaté na MUFA jsou odolnější vůči lipoperoxidaci fenolové sloučeniny obsažené v panenském olivovém oleji (extra virgin) zvyšují antioxidační kapacitu LDL středomořská dieta - komplexní fenomén, nízký výskyt kardiovaskulárních a nádorových chorob doporučuje se dostatečný příjem MUFA výskyt: triacylglyceroly v olivovém a řepkovém oleji

Pyramida středomořské stravy červené maso ryby, drůbež, vejce, sladkosti chléb, těstoviny, zelenina, luštěniny, ovoce, ořechy, olivy, olivový olej, sýr feta, jogurty, lehké víno několikrát za měsíc několikrát týdně denně

PUFA 18:2 (9,12) linolová (LA) n-6 esenciální 18:3 (9,12,15) -linolenová (ALA) n-3 esenciální 20:4 (5,8,11,14) arachidonová n-6 20:5 (5,8,11,14,17) ikosapentaenová (EPA) n-3 22:6 (4,7,10,13,16,19) dokosahexaenová (DHA) n-3

Symbolika n-9, n-6, n-3 n = počet uhlíků v MK rozdíl vyjadřuje polohu dvojné vazby od posledního (methylového) uhlíku

LA, linolová kyselina 18:2 (9,12) n = 18 18-12 = 6  typ = n-6

Esenciální MK jsou linolová (LA) a α-linolenová (ALA) nemohou vznikat v organismu, protože chybí enzymy na příslušné desaturace desaturace u člověka probíhá pouze od C1 do C9 desaturace typu n-6 a n-3 probíhají pouze v rostlinách esenciální MK musí být přijímány v potravě (6-8 g denně) doporučený poměr je LA : ALA = 5 : 1 ne vyšší !

Orientační zastoupení esenciálních PUFA v olejích (%) LA ALA LA : ALA Olivový* 10 1 10 : 1 Řepkový 23 7 3 : 1 Slunečnicový 64 64 : 1 Sójový 55 8 : 1 * Ve středomoří pochází ALA hlavně z ryb, tím se poměr LA : ALA blíží optimální hodnotě. Doporučený poměr LA : ALA = 5 : 1

Fyziologické účinky n-6 a n-3 PUFA nejsou stejné Fyziologické účinky n-6 a n-3 PUFA nejsou stejné. Jsou dány protichůdnými účinky ikosanoidů od nich odvozených n-6 n-3 Snižují cholesterol v krvi Snižují TAG v krvi Zvyšují krevní srážlivost Snižují krevní srážlivost Účinek prozánětlivý Účinek protizánětlivý Nezbytné pro vývoj mozku a oční sítnice u dětí

Biochemický význam PUFA substráty pro syntézu ikosanoidů, nikoliv jako zdroj energie součásti fosfolipidů buněčných membrán a plazmatických lipoproteinů fyziologické účinky jsou u n-6 a n-3 různé nadměrný příjem může škodit, protože jsou citlivé na lipoperoxidaci převaha účinků ikosanoidů odvozených od linolové kys. (LA) má nepříznivé zdravotní účinky (zvýšená krevní srážlivost aj.) výskyt: rostlinné oleje, hlavně slunečnicový a sójový (n-6, LA), rybí tuk, ořechy, lněné semínko (n-3, ALA)

Glycerol (propan-1,2,3-triol) trojsytný alkohol alkoholová složka lipidů takto prezentovaný vzorec se označuje jako sn-glycerol 1 2 3 sn – stereospecific numbering

Tuky jsou triestery glycerolu nasycený triacylglycerol (TAG)

důsledkem je vyšší teplota tání a tuhá konzistence Disperzní mezimolekulární interakce mezi extendovanými řetězci nasycených MK v TAG jsou rozsáhlé tristearoylglycerol důsledkem je vyšší teplota tání a tuhá konzistence

Trioleoylglycerol (tvar molekuly není protáhlý)

Disperzní mezimolekulární interakce mezi nenasycenými TAG jsou omezené trilinoloylglycerol důsledkem je nižší teplota tání a kapalná konzistence (oleje)

Chemické přeměny tuků hydrogenace (in vitro) re-esterifikace (in vitro) hydrolýza (in vitro, in vivo) lipoperoxidace (in vitro, in vivo) žluknutí (in vitro) ztužování

Ztužování olejů Stará metoda Nová metoda katal. hydrogenace radikálová reakce nespecifická olej + H2(g) + kat.(Ni) vznikají trans-FA (TFA) Nová metoda re-esterifikace bazicky katalyzovaná výměna acylů pevný tuk + olej

Re-esterifikace TAG (bazicky katalyzovaná výměna acylů)

Hydrolýza triacylglycerolů může probíhat trojím způsobem kyselá  glycerol + 3 MK alkalická  glycerol + 3 soli MK enzymová: katalyzují lipasy, různé typy, viz dále

Kyselou hydrolýzou TAG vznikají volné MK

Alkalickou hydrolýzou TAG vznikají mýdla POZOR jazykový paradox Mýdlo (sodná sůl vyšší mastné kyseliny) je aniontový tenzid

Lipoperoxidace in vivo reakce PUFA (více dvojných vazeb) s volnými radikály (•OH, •OR, •OOR) řetězová reakce, neenzymová produkty jsou vyšší aldehydy, plynné alkany (ethan), malondialdehyd O=CH-CH2-CH=O MDA poškozuje bílkoviny a další biomolekuly

Žluknutí tuků Prevence: tuky uchovávat v chladu a temnu, soubor reakcí, které vedou ke zhoršení organoleptických vlastností tuku hydrolytické, oxidační, kombinované urychluje: kyslík, teplo, světlo, stopy kovů, mikroorganismy, plísně (plísňové sýry a trvanlivé salámy mohou obsahovat značné množství volných MK) Prevence: tuky uchovávat v chladu a temnu, v uzavřených nádobách, při kupování pečlivě prozkoumat expirační dobu

Tuky ve výživě

Tuky ve výživě podle různých hledisek Čisté (100%) oleje, sádlo, ztužené tuky Emulgované s vodou máslo, margariny, light margariny Zjevné (viz výše) Skryté uzeniny, sýry, zmrzlina, cukrovinky apod. Aterogenní SAFA, zejména C12, C14, C16 tučné vepřové maso, uzeniny, kokosový tuk Anti-aterogenní MUFA, PUFA olivový, řepkový olej, ořechy, tučné mořské ryby Vhodné na smažení odolné vůči oxidaci (SAFA, MUFA) a současně bez cholesterolu Nevhodné na smažení obsahující vyšší podíl PUFA, obsahující cholesterol, obsahující vodu

Průměrný obsah MK ve vybraných tucích (%) Tuk SAFA MUFA PUFA Sádlo 50 45 5 Másloa 60 35 2 Kokosový tukb 90 9 1 Margariny 20-30 20-50 Řepkový olej 10 30 Olivový olej 15 75 Slunečnicový olej 25 65 a Zbytek do 100 % tvoří cca 3 % trans-MK. b Vynikající surovina na výrobu mýdla. Jako potravinový tuk nevhodný. Pro dobré fyzikální vlastnosti se dává do zmrzlin, nanuků, mražených krémů apod.

Doporučený poměr živin Živina Procento příjmu energie/den Škroboviny Tuky Bílkoviny 55 – 60 %  30 % 10 – 15 % SAFA  5 % MUFA  20 % * PUFA  5 % * tedy cca 70 % z celkových tuků

Výživová doporučení týkající se lipidů 2/3 rostlinné tuky, 1/3 živočišné omezovat tuky se SAFA (často obsahují cholesterol) zvýšit spotřebu olivového, řepkového oleje, ryb, ořechů slunečnicový a sojový olej s opatrností (po lžičkách!) zvýšit spotřebu emulgovaných tuků (místo másla) vyhýbat se trans-MK vyhýbat se přepáleným tukům a smaženým pokrmům

Některé tuky jsou emulze typu v/o Produkt Obsah tuku Obsah vody Másloa Margarinyb 80 % 30-80 % 20 % 20-70 % a Emulgátory: mléčné proteiny (kasein) a fosfolipidy b Emulgátory: monoacylglyceroly, diacylglyceroly

Tuky na smažení musí být odolné proti lipoperoxidaci Vhodné ztužené 100% tuky oleje s vyšší oxidační stabilitou (olivový, palmový, fritovací) Nevhodné slunečnicový olej sójový olej máslo* sádlo* * Obsahují cholesterol, oxidační produkty cholesterolu vznikající při smažení jsou považovány za vysoce škodlivé

trans-Mastné kyseliny (TFA) mají nepříznivý vliv na hladinu cholesterolu Přirozený výskyt podkožní tuk přežvýkavců, lůj (3-7 %) mléčný tuk přežvýkavců, máslo (3 %) Syntetický původ pokrmové tuky ztužované hydrogenací výrobky z takových tuků: sušenky, trvanlivé pečivo apod. Podle současné legislativy nejsou výrobci povinni uvádět na obalu obsah trans-MK. Složení mastných kyselin uvádějí pouze na výrobcích, kde je jejich složení příznivé. Je to jediné vodítko pro spotřebitele, aby si vybral vhodný výrobek.

Srovnejte: Tvar molekul MK

Doprovodné látky lipidů lipofilní vitaminy (retinol, tokoferoly, kalcioly, fylochinon) terpeny, antioxidanty apod. cholesterol, fytosteroly apod. Přísné beztukové diety mohou vést k deficitu lipofilních vitaminů, antioxidantů a esenciálních mastných kyselin.

Lipofilní vitaminy a antioxidanty Sloučenina Základ struktury Hlavní zdroje v potravě Retinol Karotenoidy Fylochinon Tokoferol Kalciol isopren (karoten) isopren naftochinon chroman cholesterol máslo, žloutek, játra, zelenina barevná zelenina a ovoce zelenina, játra, vzniká ve střevě ořechy, semena, rostlinné oleje rybí tuk, máslo, vzniká v kůži (UV)

Karotenoidy: lykopen není prekurzor retinolu, nemá β-jononový kruh

tokoferol fylochinon kalciol

Biochemické přeměny lipidů

pH pankreatické šťávy 7,5-8,8 Enzymovou hydrolýzou v tenkém střevě vznikají dva typy přirozených tenzidů pankreatická lipasa 2-acylglycerol je neiontový tenzid volná MK disociuje a tvoří aniontový tenzid pH pankreatické šťávy 7,5-8,8

Přirozené tenzidy při vstřebávání tuků Typ Původ Žlučové kyseliny 2-Acylglycerol Anionty MK Fosfolipidy aniontový neiontový amfoterní z cholesterolu v játrech hydrolýza TAG ve střevu potrava Vytvářejí tzv. směsnou micelu, která vstupuje do enterocytu

Ketolátky

Složené lipidy Glycerofosfolipidy Sfingofosfolipidy Sfingoglykolipidy

Složené lipidy mají charakter tenzidu Polární hlava dva nepolární řetezce Glycerofosfolipid Sfingofosfolipid

Glycerofosfolipidy základní struktura - fosfatidová kyselina fosfolipidy jsou hlavní lipidovou součástí biologických membrán meziprodukty lipidového metabolismu speciální funkce – vznik druhých poslů

1,2-diacylglycerol-3-fosforečná kyselina Fosfatidová kyselina 1,2-diacylglycerol-3-fosforečná kyselina

! Rozlišujte Fosfatidát = anion kyseliny fosfatidové (odštěpení H+) Fosfatidyl = acyl kyseliny fosfatidové (odstranění skupiny –OH)

Glycerofosfolipidy

Fosfatidylcholin je amfoterní tenzid piktogram

Dipalmitoylfosfatidylcholin je hlavní složkou plicního surfaktantu (angl. surface-active substance) výdech atelektáza vdech snižuje povrchové napětí na povrchu alveolů zabraňuje kolabování plicních alveolů při výdechu usnadňuje otevření alveolů během aspirace nedostatek surfaktantu  dechová tíseň (atelektáza)

Fosfolipidy tvoří dvojvrstvu v buněčných membránách Buněčná membrána je převážně nepolární útvar. Nepolární látky přecházejí snadno (O2, CO2, některé léky a toxiny). Polární a iontové látky vyžadují přenašeče.