Vliv výživy na produktivitu prasat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní metody intenzivní produkce ryb
Advertisements

OBEZITA.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov. Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno.
Intenzivní odchov plůdku ryb
Chemické složení organismů
Kategorie prasat, obrat stáda
Chov I. Cvičení 4. Krmné dávky, krmné směsi a jejich sestavování.
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Výživa prasat Cvičení.
Josef Sklenář Výkrm kanečků na biofarmě Sasov
Martina Lichovníková Mendelova univerzita v Brně
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Žena a sport.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Chov prasat.
Vakcinace prasnic proti PCV2, větší přínos, než očekáváte
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Stres → všeobecný adaptační syndrom
Sacharidy ve výživě ryb
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Plísně a jejich jedy v potravinách
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
KONSTITUCE.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Monika Dušová Simona Tomková
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Chov prasat v kontextu globálního pohledu na zemědělství.
IMPROVAC Ekonomické přínosy MVDr. Jaroslav Kratochvíl Pfizer Animal Health.
Technika krmení prasat Přednáška Ve světě se chová v průměru asi 800 mil. prasat, z toho asi 4 mil. prasat v ČR, tj. 0,5 % celosvětové populace Prasata.
Optimalizace krmných dávek
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV H Stupeň a typ.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Dietární nukleotidy a sekreční imunita Richter, J. 1, Svozil, V. 2, Král,J. 1, Rajnohová Dobiášová L. 1, Stiborová, I. 1, Pohořská, J. 1, Mašláň, J. 2,
Alternativní zdroje NON-GMO krmiv
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Bc. Iva Rádsetoulalová 2. ročník, N- ZOO
Dobré životní podmínky zvířat
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Anaerobní práh.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Siláže v praxi, Sil-All Maize+FVA
Transkript prezentace:

Vliv výživy na produktivitu prasat Farmářské fórum 1. – 2. 10 2016 MVDr. František Mareš

Produktivita prasat Výživa Genetika Zdraví Management Mikroklima

Produktivita prasnic Je ekonomicky výhodná neustále se zvyšující se velikost vrhů? Vysokou plodnost mají prasnice zakódovanou díky šlechtění (0,3 selete/rok) Zvyšuje se počet MN selat Snižuje se průměrná hmotnost vrhu Zvyšuje se počet selat s nízkou porodní hmotností Zhoršuje se přístup selat ke strukům a část selat zaostává a zvyšují se ztráty selat Prodlužuje se doba od narození selat do porážky

Počet narozených selat na vrh USA

Ztráty selat od narození do odstavu USA

Nedostatečný přísun živin k plodům v placentě Nedostatek živin v krmivu? Nedostatečná plocha placenty? Je prokázána souvislost mezi nedostatkem živin pro výživu plodů selat a jejich nízkou porodní hmotností a následně ve větší vnímavosti k infekčním chorobám a k metabolickým poruchám u selat narozených v nízké porodní hmotnosti

Vysoký počet narozených selat ve vrhu Řešení I. Řešení II. Posilující prostředky pro narozená selata Dělené sání Mléčné náhražky Přenášení selat(12 x 24 hod) Kojné prasnice Rescue desky na porodně Speciální ustájení pro slabá selata Genetický program Šlechtění prasnic na mateřské vlastnosti má nejvyšší váhu v selekčních ukazatelích Výživa prasnic Zaměřená na zajištění potřebného přísunu živin dle reprodukčního cyklu prasnice

Variabilita hmotnosti prasat ve výkrmu Zvýšená variabilita hmotnosti Horší zpeněžení prasat Výběr prasat na porážku z více turnusů (stres) Není možné přesně nastavit výživu na výkrmovou halu Zhoršení výsledků ve výkrmu Nižší využitelnost stávajících kapacit (poslední prasata na hale určují počet obrátek ve výkrmu)

Co je normální variabilita hmotnosti prasat? Porodní hmotnost - do 25% Odstavová hmotnost - do 25 % Hmotnost na začátku výkrmu - do 12 % Hmotnost na konci výkrmu - do 12 %

Řešení I. Výsledky farmy jsou přibližně na úrovni doporučené variability – UDRŽOVAT SITUACI II. Výsledky farmy jsou horší – NUTNO SNÍŽIT Výživa – prasnice, selata, předvýkrm, výkrm Zdraví Mikroklima Management Genetika

Ideální protein Poměr jednotlivých esenciálních aminokyselin, který co nejvíce odpovídá potřebě organismu. Výzkum dokončen na počátku 60.let, ale první praktické výsledky až v roce 1989. Poměr esenciálních aminokyselin je jiný pro rostoucí zvířata (mění se s intenzitou růstu a s hmotností prasat) a jiný je pro prasnice kojící a také pro prasnice březí.

Ideální protein Proč počítat ideální protein? - nedostatek některé z esenciálních aminokyselin snižuje využitelnost ostatních aminokyselin, které jsou v krmivu obsaženy v odpovídajícím množství - nadbytek některých aminokyselin musí organismus vyloučit (potřeba energie) a následně dochází k zátěži životního prostředí Správně vybalancovaný poměr aminokyselin poskytuje lepší výsledky produkce a ekonomiky a méně zatěžuje životní prostředí (nitráty)

Ideální protein Výpočet ideálního proteinu Poměr jednotlivých esenciálních aminokyselin počítáme k požadavku na obsah lysinu u jednotlivých kategorií prasat. Názor na přesné složení ideálního proteinu není jednotný. Výpočet ideálního proteinu počítačovým programem spol. AgramM Výpočet poměru 11 stravitelných esenciálních aminokyselin k obsahu lysinu.

GMO sója a kukuřice Velmi často protichůdné názory a výsledky vědeckých výzkumů Pokus 23 týdnů od odstavu do porážky Skupina prasat krmená GMO sójou a kukuřicí (odolnost proti herbicidům a živoč.škůdcům) a kontrolní skupina Rozdíl nebyl zaznamenán v denním přírůstku, příjmu krmiva, v úhynech a ve sledovaných biochemických ukazatelích krve prasat Prasata krmená GMO těžký zánět žaludku 32% a v kontrolní skupině mělo 12% prasat těžký zánět žaludku Prasničky krmené GMO - vyšší hmotnost dělohy o 22% oproti kontrolní skupině

Hemoragické onemocnění žaludku a střev Náhlý úhyn prasat především z výkrmu Klinické příznaky - bledé prase, zvětšené břicho Nález při pitvě - rozšířené střevo naplněné krvavou řídkou zažitinou nebo nesraženou krví.

Hemoragické onemocnění žaludku a střev Příčina onemocnění není známa. Uvažuje se o přemnožení Clostridium perfringens, E.coli. Predispozičních faktorů je uváděno mnoho např. krmivo - náhlé změny ve složení krmiva nebo jeho komponent, vysoká hladina proteinu, špatná kvalita proteinu management – vliv stresu, vysoké dávky krmiva, zvířata s vysokou intenzitou růstu

Žádný problém není tak velký, aby se nemohl zdolat.