VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Advertisements

Barva těles (Učebnice strana 178 – 181)
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Světlo.
Když na rozhraní dvou prostředí dopadají dva paprsky různých barev (např. červený a fialový) pod stejnými úhly dopadu, budou úhly lomu obou paprsků různé.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.01 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 01 Název materiálu:Colours Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
SVĚTELNÉ JEVY ROZKLAD SVĚTLA VY_32_INOVACE_16 - ROZKLAD SVĚTLA.
Rozklad světla optickým hranolem, barvy
Světelné jevy Barva těles Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Rozklad světla optickým hranolem
Barevné modely Název školy
Lom světla Oskar Takáč Stanislav Ječmínek. informace Lom neboli refrakce je přechod světla rozhraním dvou optických prostředí, při kterém se paprsek láme.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly
Název úlohy: 2.14 Barvy světla
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Rozklad světla optickým hranolem Číslo DUM: III/2/FY/2/3/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace Anotace Barvy a jejich míchání -
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
FYZIKA VY__III/2__INOVACE__216. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 7) Materiály, pomůcky a techniky Název sady: Výtvarná příprava Ročník:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Váza ze sklenice od kávy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Rozklad slunečního světla optickým hranolem.
Rozklad světla optickým hranolem
Rozklad světla Vypracoval: Lukáš Karlík
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
VY__III/2__INOVACE__198 Pracovní činnosti Ubrousková technika 1.
VY__III/2__INOVACE__194 Pracovní činnosti KYTIČKY Z PAPÍRU.
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
VY__III/2__INOVACE__206 FYZIKA METEOROID METEOR METEORIT.
Mgr. Jindřich Láska, s využitím publikace internetových stránek
VY__III/2__INOVACE__192 Pracovní činnosti Tea Bag Folding Kytička.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
VY__III/2__INOVACE__127 Prvouka Podzim, zima – charakteristické znaky
Barevné modely Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Barevné modely Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EU_32_sada 2_07_PV_Počasí-koloběh vody_Duch
VY__III/2__INOVACE__06 Český jazyk PŘÍDAVNÁ JMÉNA.
Osnova 1 Úvodní snímek 2 Fotogalerie 3 Barvy 4 Délka 5 Kdy vychází
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
VY_32_INOVACE_01_Poznávání planet Sluneční soustavy Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY__III/2__INOVACE__163 Voda a kov.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Bez vody by nebyl život na Zemi
VY__ III/2__INOVACE__201 FYZIKA MAGNETY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
VY__III/2__INOVACE__144 Geometrické tvary.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
VY__III/2__INOVACE__127 Prvouka Podzim, zima – charakteristické znaky
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
VY__III/2__INOVACE__196 Pracovní činnosti Stromeček z korálků.
POVRCH EVROPY – POHOŘÍ A NÍŽINY
VY__III/ 2__INOVACE__199 Pracovní činnosti Window color - MANDALA.
Transkript prezentace:

VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV

Autor DUM Mgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 16. 12. 2012 Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP „Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Vyučovací předmět Fyzika Téma (klíčová slova) Spektrum, barva, světlo, bílé světlo, míchání, duha Očekávaný výstup Žák se dozví informace ohledně barevného spektra. Zjistí, které barvy patří mezi základní, podle popisu si sestrojí jednoduchý pokus, učivo si procvičí na úlohách. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuse, odpovídá na otázky související s prezentací. Žáci si dle popisu sestrojí jednoduchou pomůcku a učivo si vyzkouší na závěrečných úlohách. Velikost 636 kB  

SPEKTRUM BAREV

Isaac Newton objevil v roce 1665, že světlo je tvořeno různými barvami: Všiml si svazku slunečního světla, který procházel malou dírkou v roletě na jeho okně. Tento svazek nechal dopadat na skleněný hranol. Hranol rozložil světlo do pruhu barev na stěně. Tento pruh Newton nazval „SLUNEČNÍ SPEKTRUM“.

SPEKTRUM BAREV

Míchání barev Máme tři základní barvy: ČERVENÁ ZELENÁ MODRÁ Jestliže smícháme tyto tři barvy, dostaneme barvu: BÍLOU

Míchání barev ŽLUTÁ Jestliže smícháme barvu ZELENOU ČERVENOU Výsledná barva je: ŽLUTÁ

Míchání barev AZUROVÁ Jestliže smícháme barvu ZELENOU MODROU Výsledná barva je: AZUROVÁ

Míchání barev FIALOVÁ Jestliže smícháme barvu MODROU ČERVENOU Výsledná barva je: FIALOVÁ

DUHA Když svítí slunce a zároveň prší, může vzniknout duha. Sluneční světlo se při vstupu do dešťové kapky láme. Potom se odrazí od jejího zadního povrchu, přičemž se zase láme na výstupu z kapky. Každá barevná složka světla se tak láme pod jiným úhlem a světlo se rozkládá na spektrum.

MIXÉR BAREV Vystřihni si ze čtvrtky kolečko o průměru 8 cm. Rozděl kolečko na sedm stejně velkých částí a vybarvi je barvami podle obrázku. Ve středu kotouče udělej otvor, do kterého vlož pastelku. Zatoč, při rychlém otáčení by měla být vidět bílá barva.

Děkuji Vám za pozornost. Následuje úkol k procvičení učiva.

Pomíchané barvy Honzíkovi se pomíchaly barvy z barevného spektra. Pomůžeš mu dát barvy do správného pořadí?

Použité zdroje informací: Quark67, [cit. 2012-12-16]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Soubor:AdditiveColorMixiing.svg&page=1 Poon Wing-Ch, [cit. 2012-12-16]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:WhereRainbowRises.jpg Romanov, [cit. 2012-12- 9]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://openclipart.org/detail/7657/boy-question-??-by-romanov.jpg Zdroj obrázků – mixér barev: vlastní fotografie autorky DUM: Mgr. Jarmila Borecká