Karel Poláček „Muži se dělí na dvě skupiny. Jsou zdvořilí a nezdvořilí. Nezdvořilý muž nenabídne dámě své místo. Zdvořilý muž, když postřehne vstupující.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Poláček jeho život a tvorba.
Advertisements

Karel Poláček novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a.
A ť žije M ů j kamarád Petr Skácel V těchto krásných, slunečních a teploučkých dnech se dožívá v plné svěžesti náš kamarád Petr Skácel, „Patriot Molenburku,“
Toto jsem já a tuto školu jsem si zvolila Lenka Hlavatá.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
Rodina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Jaroslava Haška.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Poláček Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Seminář o stavebním spoření
Pohádka.
Přemyslovci 2 (Život za Přemyslovců, Románský sloh, Kosmas)
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Bůh je moje jistota..
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Židům 3:12-14 Hleďte, bratři, aby snad v někom z vás nebylo zlé a nevěrné srdce, takže by odpadl od živého Boha, a proto se navzájem napomínejte každý.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10_Michal Viewegh NÁZEV:
WABI na LEMBERKU Wabi Daněk, přirozený, charismatický, „uvěřitelný“ písničkář, který během koncertu postupně představí výběr písniček ze všech dosud vydaných.
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Autor: Mgr. Nováková Jana
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
Vychovávejme srdcem Dona Boska,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
VY_32_INOVACE_Jir_I_30 J.Klapka Jerome
Hrdinové literárních děl
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Helena Polterová
VY_32_ INOVACE_ 06_ ČESKÝ JAZYK 3
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_ INOVACE_ 09_ ČESKÝ JAZYK 3
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Karel Poláček „Muži se dělí na dvě skupiny. Jsou zdvořilí a nezdvořilí. Nezdvořilý muž nenabídne dámě své místo. Zdvořilý muž, když postřehne vstupující dámu, zamhouří oči a dělá, jako když spí“

Humor v citátech Karla Poláčka Chcete vypadat veliký? Obklopte se malými lidmi. Prodlužoval spánek, aby přes den neudělal příliš mnoho hloupostí. Žižkovský lid toleruje drobné podvody, zvláště když se podaří. Čím jsou naše fotografie starší, tím na nich vypadáme mlaději. Tanec je rytmické blbnutí. Humor pročisťuje zrak.

BUSTA KARLA POLÁČKA V RYCHNOVĚ NAD KNĚŽNOU PAMÁTNÍK KARLA POLÁČKA V RYCHNOVĚ NAD KNĚŽNOU- ŽIDOVSKÁ SYNAGOGA / NÁHLED WEB KAMEROU /

JMENOVKA SPISOVATELE ZAPIŠTE SI DO SEŠITU ČESKÝ PROZAIK 20. STOLETÍ BYL ŽIDOVSKÉHO PŮVODU ZNALEC LIDSKÝCH POVAH DÍLO: ROMÁN Hostinec u Kamenného stolu - zfilmováno ROMÁNOVÁ TRILOGIE: Okresní město NEJZNÁMĚJŠÍ: HUMORNĚ LADĚNÁ KNIHA Bylo nás pět – seriál PRO DĚTI JE TAKÉ URČENÁ POHÁDKA Edudant a Francimor ZEMŘEL V KONCENTRAČNÍM TÁBOŘE

Hlavní Dílo Bylo nás pět Kniha byla vydána r. 1946, ale vznikla za protektorátu. Autor v knize zachycuje okresní město očima klukovské party. Vypravěčem je Petr Bajza. Za vypravěčem se skrývá samotný autor. Péťa se snaží mluvit spisovnou češtinou, ale mísí se do ní přirozená řeč dětí. Členy party jsou Petr Bajza, Čeněk Jirsák, Antonín Bejval, Zilvar z chudobince a Éda Kemlik. Petr Bajza žije s rodiči a se služkou Kristýnou z Rampušic, které říká Rampepurda. Péťův tatínek má obchod. Čeněk Jirsák se všemu příšerně šklebí, jeho otec prodává pletené papuče a čepice. Zilvar z chudobince je statečný, Antonín Bejval je vynálezcem, Éda Kemlik má dvě sestry a psa Pajdu, který krade řezníkovi buřty. Tato parta pěti kluků vymýšlí spoustu rošťáren a spolu prožijí spoustu humorných dobrodružství.

E-BOOK BYLO NÁS PĚT VIDEO UKÁZKA V době, kdy Karel Poláček čekal na transport do koncentračního tábora napsal svůj nejznámější a nejúspěšnější humorně laděný román „Bylo nás pět“. Očima dítěte vypráví o životě ve městě, nepřehlíží faleš a pokrytectví. BYLO NÁS PĚT V RYCHNOVĚ NAD KNĚŽNOU E-BOOK BYLO NÁS PĚT VIDEO UKÁZKA

Mnozí si ještě ze školy pamatují, že tento jedinečný tvůrce skončil v roce 1944 v koncentračním táboře Osvětim. Tady zahynul, jak se léta oficiálně uvádělo, v plynové komoře. Jenomže jak se ukázalo, nebyla to pravda. Právě kolem posledních dnů života Karla Poláčka je stále ještě hodně tajemství. Prameny uvádějí převážně, že Karel Poláček zemřel 19.10.1944 v Osvětimi, novější poznatky z 90. let však říkají (podle svědectví účastnice pochodu smrti Kláry Baumöhlové z východního Slovenska), že byl nacisty popraven 21.1.1945 v Gleiwitz, poté, co neprošel selekcí.