TVORBA A AKTUALIZACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ (NSK)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání v České republice Konference ke kvalitě a uznávání neformálního vzdělávání 12. prosince 2007 Bratislava.
Advertisements

Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Projekt: Vzdělávání ředitelů SŠ Kraje Vysočina Téma: Implementace ŠVP a jejich soulad se vzdělávacími potřebami KV Příspěvek: Daří se školám získávat zpětnou.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
 problematika odborné způsobilosti SBS 20 let upravena naprosto nedostatečným způsobem,  především v oblasti soukromých detektivních služeb,  živnostenský.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Rozvoj a zdokonalení integrovaného diagnostického, informačního a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání Priorita 3 Rozvoj celoživotního.
P OJIŠTĚNÍ NEMOVITOSTÍ V ZÁPLAVOVÝCH ÚZEMÍCH – MOŽNOST POVINNÉHO ZAVEDENÍ ? Ing. Daniel Pokorný RNDr. Pavel Punčochář, CSc. sekce vodního hospodářství.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Nabízíme všem účastníkům projektu Posílení oborové zaměstnanosti absolventů Vytvoření poradenského servisu a aktivit pro stávající studenty, zájemce o.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
- vše pro úspěšný nábor nových řidičů 1 REGIONÁLNÍ SEKTOROVÁ DOHODA ÚSTECKÝ KRAJ v oblasti autodopravy, výchovy a vzdělávání.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, průmysl Ročník: 9.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Správní rada Program: Valná hromada – zhodnocení, schvalování usnesení Autorizace společenstva a z toho vyplývající povinnosti Seznamy Infos.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Unie nezávislých petrolejářů ČR 2015 Kongres čerpačka 3. ročník Termín: Místo: Aquapalace Hotel Prague.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Kontinuita akreditačního procesu: přechod od stávajícího k novému systému JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Národní soustava kvalifikací Školení pro členy pracovních skupin sektorových rad.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Demografická prognóza předpoklady – postupy – výběr profesí.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_55_Spotřební průmysl_Sluková Téma: Spotřební průmysl.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
1 HK ČR, TECHNICKÉ FÓRUM 2016 ING. MICHAL ŠTEFL VICEPREZIDENT HOSPODÁŘSKÉ KOMORY ČR.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Seminář pro zájemce o veřejné zakázky v rámci projektů Úřadu práce v Mostě Práce na Mostecku pro každého Rodina a práce na Mostecku.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Návrh a implementace komplexního systému hodnocení kvality terciárního vzdělávání a realizace komplexního systému řízení kvality institucí terciárního.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
gold -beater - der Goldschläger - золотобо́ец -
Jak získat stážisty s finanční podporou EU?
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Podpora v nezaměstnanosti
Postavení automobilového průmyslu v české ekonomice
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů z pohledu HK ČR
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Světové hospodářství TÉMATICKÝ CELEK:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
Centralizované rozvojové projekty 2017
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Komora sociálních podniků
Analýza potřeb v území Ing. Martin Kolář
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Profesní zákon o sociálních pracovnících
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

TVORBA A AKTUALIZACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ (NSK) Jednání zástupců MŠMT a autorizujících orgánů 12.1.2007

Základní prvky NSK ÚPLNÉ KVALIFIKACE DÍLČÍ KVALIFIKACE DÍLČÍ Zedník, Zahradník Automechanik Učitel Architekt Způsobilost vykonávat určité povolání; zpravidla odpovídá určitému oboru vzdělání. ÚPLNÉ KVALIFIKACE Omítkář Zhotovitel zateplovacích systémů Kamnář, krbař Ovocnář Školkař Vazač a aranžér květin Mechanik pneusevisu Způsobilost vykonávat určitou pracovní činnost nebo více pracovních činností, které dávají možnost pracovního uplatnění. DÍLČÍ KVALIFIKACE DÍLČÍ KVALIFIKACE DÍLČÍ KVALIFIKACE

Standardy NSK Kvalifikační standard Hodnoticí standard stanoví, co je třeba pro získání příslušné kvalifikace umět Hodnoticí standard stanoví kritéria a postupy pro ověřování požadavků kvalifikačního standardu Standardy dílčích kvalifikací budou závaznými normami pro ověřování a uznávání dílčích kvalifikací Standardy úplných kvalifikací budou východiskem pro tvorbu rámcových vzdělávacích programů, budou nástrojem přenosu požadavků trhu práce do oborů vzdělání

Fáze tvorby, posuzování a schvalování dílčích kvalifikací NÚOV ve spolupráci s experty pro určité profese a profesní oblasti ve vazbě na ISTP resp. NSP Tvorba návrhů kvalifikací Profesní svazy, cechy, asociace, významné podniky Posuzování kvalifikací Sektorové rady Autorizující orgány Schvalování kvalifikací MŠMT

Sektorové rady Inspirace z britského modelu: SSC‘s – Sector Skills Councils. Zástupci zaměstnavatelů (svazů, cechů, komor, nejvýznamnějších podniků) a dalších expertů určitého odvětví. - Požadavky na obsah pozic, povolání a kvalifikací - Posuzování kvalifikačních a hodnoticích standardů - Doporučení k autorizacím

Dosud ustavené sektorové rady Zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství a potravinářství Stavebnictví Hotelnictví, veřejné stravování a cestovní ruch Výroba, prodej a servis automobilů Těžba a úprava surovin Energetika Nábytkářský průmysl Bylo dohodnuto, že bude ustavená sektorová rada Textilní a oděvní průmysl Obuvnický a kožedělný průmysl Polygrafie Průmysl papíru a celulózy

Cechy, svazy, sektorové rady Toky standardů 1 Cechy, svazy, sektorové rady NÚOV + experti z praxe ISTP (NSP) 7 6 4 3 2 1+ Autorizující orgány MŠMT 5 (čárkované toky nastanou jen v některých případech)

V současné době jsou připraveny primární návrhy standardů pro cca 70 úplných a 240 dílčích kvalifikací Z toho cca třetina již je projednávána a posuzována v sektorových radách Z následujících profesních oblastí budou kvalifikace v dohledné době předkládané ke schvalování: Zemědělství (lesnictví, zahradnictví) Potravinářství Hotelnictví a veřejné stravování Stavebnictví Servis automobilů Železniční doprava

Děkuji Vám za pozornost Ing. Jiří Strádal, stradal@nuv.cz www.nsk.nuov.cz