Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charakteristika hub  Tvoří samostatnou říši – přechod mezi rostlinnou a živočišnou říší  Mají odlišný způsob života, výživy, rozmnožování  Ve srovnání.
Advertisements

Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Houby, VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
Skupiny hudebních nástrojů
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
VY_32_INOVACE_20_PŘV_HOUBY NAŠICH LESŮ
UKRAJINA A MOLDAVSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola, Hradec Králové
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU
Písemné sčítání a odčítání do milionu
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
BĚLORUSKO, LITVA, LOTYŠSKO A ESTONSKO
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Základní společenstva - lesy
PODOBNOST TROJÚHELNÍKŮ
Rozmanitost podmínek života na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Houby – fungi 3 Houby vřeckovýtrusné.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_04_Houby
Lidová muzika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
KRAJ VYSOČINA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_03_Lišejníky
Ekologie a ochrana přírody
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Různé podmínky života na Zemi
Přírodní krajiny - test
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_113_PR4 Předmět: Přírodověda.
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Les v průběhu roku 2 Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_28_Blatouch_bahenni Přírodověda - 5. ročník
Název školy: ZŠ Karla Klíče, Hostinné Autor: Mgr
Společenstva lesů Houby
Základní škola, Hradec Králové
Základní společenstva – skály a hory
HOUBY (opakování) VY_32_INOVACE_06-47 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
JARO U NÁS VY _32 _ INOVACE _01
VŘECKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_06_23.
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Česká hymna a její tvůrci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
PŘÍVLASTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto Učivo: Louka a les
Neživá příroda - vzduch
Živá příroda Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Jednotky hmotnosti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
3. Houby Houby – mají buňky bez chlorofylu
MNOHOBUNĚČNÉ ORGANIZMY Řasy, houby, lišejníky.
Transkript prezentace:

Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_B_09_ŽIVÁ PŘÍRODA-HOUBY Téma: ROZMANITOST PŘÍRODY Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne 7. dubna 2012 Odpilotováno dne 14. května 2012 ve třídě IV.B Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Vzdělávací obor Přírodověda Tematický okruh Rozmanitost přírody Téma Živá příroda – houby Klíčová slova houby, nepravé, pravé, nižší, vyšší, jedlé, jedovaté, podhoubí, plodnice, klobouk, třeň, kvasinky, plíseň, kropidlovec, smrž kuželovitý, bedla vysoká, muchomůrka červená, hřib hnědý, pýchavka obecná, lišejníky, dutohlávka sobí

Živá příroda - houby Houby samostatná skupina živých organismů suchozemské, ale některé žijí i ve vodě vlhké prostředí sbíráme plodnice hub (část houby sloužící k rozmnožování) podhoubí (ukryté pod zemí) mnoho hub tvořeno 1 buňkou (např. kvasinky) rozmnožování hub – pomocí výtrusů, ale i rozpadem podhoubí nejsou schopné fotosyntézy mají v přírodě velký význam (napomáhají rozkladu odumřelých těl, obohacují půdu humusem) z hub se vyrábí léky i potraviny (některé jsou však jedovaté)

Živá příroda - houby nepravé HOUBY nižší (plísně) pravé vyšší (v lese) Tělo houby: pod zemí vlákna = podhoubí

Živá příroda - houby Kropidlovec (plíseň) často roste na potravinách (nejprve bílý povlak a později i malé, černé plodničky) další druhy plísní: zelené – paličkovec, kropidlák Smrž kuželovitý max. 15 cm vysoká houba plodnice rostou na jaře jedlý a chutný Bedla vysoká jedna z našich největších hub (až 40 cm) hlavně louky, pastviny jedlá a chutná

Živá příroda - houby Muchomůrka červená jedovatá hlavně v jehličnatých lesích Hřib hnědý suchohřib roste hlavně na podzim ve smrkových lesích Pýchavka obecná roste na pastvinách a loukách plodnice drobné, bílé, později hnědnou (u starých hub unikají z plodnice výtrusy malým otvorem)

Živá příroda - houby Lišejníky: zvláštní skupina hub, jejichž tělo je prostoupeno řasou (jejich soužití má výhody i nevýhody rostou i v drsných podmínkách, ale neumí se rychle přizpůsobit náhlým změnám – např. znečištění) - např. dutohlávka sobí

Živá příroda - houby Odpovězte na otázky: Obsahují houby chlorofyl? V jakém prostředí houby obvykle rostou? Jak vypadá běžná lesní houba? Které lesní houby bezpečně poznáte, a tedy sbíráte? Co patří mezi jednobuněčné houby? Jak houby získávají živiny? Proč mají houby v přírodě velký význam?

Mgr. Renáta Jehličková 7. dubna 2012 Určeno pro 4.ročník ANOTACE Výklad Charakteristika hub jako samostatné skupiny organismů Seznámení s dělením hub na skupiny a popis těla klasické lesní houby Popis jednotlivých druhů hub včetně seznámení s jejich obrázky Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si učiva

Použité zdroje Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace. Výukový materiál doplňující učebnici: Dančák, Martin, Mgr., PhD.: Rozmanitost přírody: Člověk a jeho svět. Učebnice pro 4.a 5. ročník základní školy. Prodos spol. s. r. o., pedagogické nakladatelství. Kollárovo nám. 7, 722 00 Olomouc, 2010. Modrá řada učebnic. ISBN 978-80-7230-227-7 http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQdBfgpHOXZFh5uuys2bI1PpNkitK7oA6eFYjk4dexJsRTtpA8S http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Morchella_conica_1_beentree.jpg/250px-Morchella_conica_1_beentree.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8c/Parasol-1.jpg/295px-Parasol-1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/Amanita_muscaria_3_vliegenzwammen_op_rij.jpg/258px-Amanita_muscaria_3_vliegenzwammen_op_rij.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/H%C5%99ib_hn%C4%9Bd%C3%BD_1.jpg/250px-H%C5%99ib_hn%C4%9Bd%C3%BD_1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Single_lycoperdon_perlatum.jpg/258px-Single_lycoperdon_perlatum.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/72/Cladonia_rangiferina.jpeg/258px-Cladonia_rangiferina.jpeg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/20070818-0001-strolling_reindeer.jpg/220px-20070818-0001-strolling_reindeer.jpg