Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Houby ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko

2 NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a práce s informacemi ČÍSLO A NÁZEV KLÍČOVÉ AKTIVITY III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR Ing. Michal Koťátko PŘEDMĚT Biologie NÁZEV DUM Houby ROČNÍK 6. – 9. ČÍSLO MATERIÁLU VY_32_INOVACE_5_07_Bi_II_Houby DATUM TVORBY ANOTACE Houby – základní přehled

3 Houby… … jsou jednobuněčné …i mnohobuněčné organismy

4 Houby Na rozdíl od zelených rostlin postrádají buňky hub jednu organelu… Přijdeš na to, kterou? Nápověda: týká se to faktu, že houby nejsou zelené, jako rostliny Odpověď: Jde o CHLOROPLASTY. Chloroplasty obsahují CHLOROFYL (zelené barvivo), umožňující fotosyntézu. To houby NEMAJÍ!

5 Houby jsou tedy: Jednobuněčné i mnohobuněčné… Nezelené organismy
Stojí na rozhraní ROSTLINNÉ a ŽIVOČIŠNÉ říše.

6 Mezi houby patří: Plísně: Kvasinky Jedlé houby
Štětičkovec (na citrónu) Hlízenka ovocná (způsobuje moniliózu jablek) Kvasinky Kvasinka pivní (droždí) Jedlé houby Pečárka ovčí (žampion) Hřib smrkový Nejedlé i jedovaté houby Muchomůrka červená, zelená…

7 Poznávačka

8 Štětičkovec na citrónu
Poznávačka Štětičkovec na citrónu

9 Poznávačka

10 Muchomůrka zelená – bílá forma
Poznávačka Muchomůrka zelená – bílá forma SMRTELNĚ JEDOVATÁ!

11 Poznávačka

12 Pečárka ovčí (žampion)
Poznávačka Pečárka ovčí (žampion)

13 Poznávačka

14 Poznávačka Hřib hnědý

15 Poznávačka Liška obecná

16 Poznávačka

17 Poznávačka Klouzek sličný

18 Poznávačka

19 Hlízenka ovocná – působí moniliózu jablek
Poznávačka Hlízenka ovocná – působí moniliózu jablek

20 Poznávačka

21 Ucháč obecný (JEDOVATÝ)
Poznávačka Ucháč obecný (JEDOVATÝ)

22 Smrž obecný (jedlý, chutný)
Poznávačka Smrž obecný (jedlý, chutný)

23 Práce ve skupinách: Ve skupinách navrhněte a napište recept na výrobu pokrmu z hub Jaké zásady musíme dodržet: Při sběru hub? Při přípravě hub?

24 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Avirosa_L.jpg
Galerie Klipart MS Office


Stáhnout ppt "ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko"

Podobné prezentace


Reklamy Google