Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu VY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_PECKOVE_OVOCE_PREZENTACE_07 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Potraviny a výživa Tematický okruh Ovoce Téma Peckové ovoce Jméno autora Bc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne 13. 7. 2013 Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se základními druhy domácího peckového ovoce, složením, použitím a způsoby jeho konzervování. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
Peckové ovoce Broskve Pochází z Číny Obr.1 Barva bílá přes oranžově žlutou až k tmavě červené Konzumují se čerstvé, konzervované, sušené Příprava dezertů a likérů
Peckové ovoce Meruňka Původ – Čína Dozrává v létě Obr.2 Sladká dužina s peckou uprostřed je pokryta jemnou slupkou Konzumace – čerstvé, konzervované, sušené Příprava moučníků, likérů
Peckové ovoce Nektarinky Hybrida meruňky a slívy Hladká slupka a šťavnatá dužina Konzumace – čerstvé.kompoty Velké využití na přípravu moučníků, mražených krémů Obr.3
Peckové ovoce Švestka Obr.4 Ovoce pozdního léta nebo brzkého podzimu Pochází z Přední Asie Dužina má pevnou konzistenci Konzumace – čerstvé, kompoty, sušené, povidla Příprava moučníků – buchty, koláče, knedlíky
Peckové ovoce Třešně Dělíme je na srdcovky a chrupky Šťavnaté ovoce a velmi křehké Rychle se kazí Příprava kompotů a džemů Obr.5 Tradiční kuchyně – bublanina, koláče, ovocné knedlíky, ozdoba dortů
Peckové ovoce Višně Dozrávají později než třešně Snadno se kazí Obr.6 Ideální na přípravu dezertů, koláčů, dortů Připravují se z nich šťávy, sirupy, kompoty Likér - griotka
Peckové ovoce Blumy Obr.7 Kulaté plody červenofialové barvy Konzumace – čerstvé, kompoty Mirabelky Malé kulaté plody žluté barvy Vysoký obsah cukrů Obr.8
ZDROJE www.cs.wikipedia.org PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN 80-85871-93-9. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky Obr.1 TMASCHLER. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vineyard_peaches_de.jpg Obr.2 FIR0002. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apricots.jpg Obr.3 SANDSTEIN. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nectarines.jpg Obr.4 AXMANP2. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Slivoň_švestka,_plum.jpg Obr.5 BENJAMINT444. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cherry_Stella444.jpg
Obr. 6 LABUZNIK. labuznik. cz [online]. [cit. 11. 11. 2013] Obr.6 LABUZNIK. labuznik.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/14450.jpg Obr.7 GINSI. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prugne_Goccia_d_oro.jpg Obr.8 STANISLAS PERRIN. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koogan_2002-08-14-160359.JPG