MIKROSKOPIE Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica
Advertisements

Vyšetřovací metody v bakteriologii
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Prokaryotní organismy Bakterie I. Systém bakterií systém založený na morfologických a fyziologických vlastnostech (např. charakter buněčné stěny, tvar.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Makroskopické a mikroskopické pozorování mikroorganismů Mgr. Petra Straková Podzim 2014.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Iva Jaborníková Použité kultury, se kterými jsem pracovala:  Bacillus mycoides CCM 145  Lactobacillus brevis CCM 3805T  Micrococcus luteus.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Pouště a polopouště.
a) MONOCHROMATICKÉ A b) GRAMOVO BARVENÍ elektronová mikroskopie světelná mikroskopie procházející zástin fázový fluorescence světlo kontrast imunofluorescence.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ NASTAVENÍ DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU 1. část DIGITÁLNÍHOtavenfotoaparátu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Pátráme po mikrobech Díl II. Mikroskopická diagnostika II Gramovo barvení + pouzdra Autor prezentace: Ondřej Zahradníček K praktickému cvičení pro ZLLM0421c.
Pátráme po mikrobech Díl II. Mikroskopická diagnostika II Gramovo barvení + pouzdra Autor prezentace: Ondřej Zahradníček K praktickému cvičení pro VLLM0421c.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Oko Barbora Davidová Tereza Broušková Ha An Nguyen Kateřina Onderková.
Tistarna ingoustová a laserová
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Základní mikrobiologický rozbor vody
Rozložení náboje na vodiči
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Elektrické vodiče a izolanty
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Technologie – Měření a orýsování
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Optické vlastnosti zlatých nanočástic
Stavba buňky.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vlastnosti plynů.
Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
Prokaryotická buňka Mgr. Michal Střeštík 1..
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
Excel – tabulkový procesor
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Mikroskopická stavba dřeva a kůry VY_32_INOVACE_28_557
7. Montáž a demontáž malorážky 452ZKM,CZ 511
Počítání krevních buňek
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Poměr v základním tvaru.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení. Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení.
Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Kontrola prostředí a sterility
Sklíčkové kultury Cytologie a morfologie bakterií – cvičení
Pátráme po mikrobech Díl I
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
ELEKTRICKÝ PROUD.
Pozorování krevních nátěrů
Nátěr krve na skle Bourková L., OKH FN Brno.
Mikrobiologie a imunologie
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
Univerzita Palackého V Olomouci Průtoková cytometrie
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Vlastnosti plynů.
Vzájemné silové působení těles
Poměr v základním tvaru.
Světelná mikroskopie.
Co nás obklopuje?.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Foto akvária spolu s rozměry- šířka- hloubka.
Transkript prezentace:

MIKROSKOPIE Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016 Mikrobiologický ústav LF MU

Mikroskopy Olympus CX-31 a Leica Okulár Vypínač Objektiv Mikroskopický stolek Regulátor pozice Kondenzorová (aperturní, irisová) clona Makrošroub a mikrošroub Kolektorová clona Regulátor světla

Mikroskopy Regulátor světla: většinou s ním netřeba manipulovat. Kolektorová a kondenzorová clona: čím větší zvětšení, tím více světla je třeba. K regulaci je možno použít obě clony. Doporučuje se nastavit hodnotu numerické apartury (NA) kondenzoru pomocí clony na 70 - 80 % NA použitého objektivu. Tímto nastavením omezíme rozptyl světla a dosáhneme lepšího rozlišení, kontrastu i hloubky ostrosti. Makrošroub: při jeho použití kontrolujte pohledem ze strany vzdálenost objektivu od preparátu. Nikdy nepoužívejte tehdy, když se díváte do mikroskopu! Mikrošroub: při používání kontrola ze strany. Pouze při posouvání nahoru je možno se dívat do okuláru.

Mikroskopy Kondenzor: nemanipulujte s ním. Regulátor pozice: slouží k „posunování se“ po preparátu. Revolverový měnič objektivů: Neimerzní objektivy: 4x, 10x, 20, 40x – pro pozorování nativních preparátů. Nepoužívá se imerzní olej. Imerzní objektiv: 100x – pro pozorování barvených preparátů (Gram, Giemsa, Trichrom). Nutno použít imerzní olej! Nutno očistit objektivy znečištěné imerzním olejem (za pomocí gázy a benzínu).

Preparáty Vámi vyrobené: vyhodit do příslušné nádoby. Trvalé: očistit od imerzního oleje a navrátit do Petriho misky. Čištění: pomocí filtračního papíru a benzínu, na spodní straně po celé ploše, na horní pouze tam, kde není viditelný preparát. Maximálně lze odsát přebytečný olej, ale nečistit plochu s preparátem!

Po skončení mikroskopování Očistit mikroskop. Očistit/vyhodit preparát. Vypnout mikroskop. Zakrýt mikroskop protiprachovým obalem. Otřít pracovní plochu dezinfekcí.

Základní pojmy Klinická mikrobiologie: zabývá se klinicky významnými mikroorganismy, především pak těmi s patogenním potenciálem (diagnostika, terapie). Mikroorganismus (MO): živý, mikroskopický organismus (celý nebo některá jeho stádia, například tasemnice není mikroskopická, ale její vajíčka ano). Nebuněčné oganismy: viry, (priony,), buněčné organismy: archae, bakterie, eukaryota (sinice, řasy, paraziti, houby – plísně a kvasinky).

Základní pojmy Kmen: čistá kultura jednoho druhu mikroorganismu. Získáme jej kultivací (vypěstováním) na pevné půdě. Vzorek: tuhý či tekutý (moč, krev, sputum, stolice) či stěr/výtěr na vatovém tamponu, „to, co je odebráno pacientovi“.

Morfologie klinicky významných MO Skladba viru: nukleová kyselina (DNA nebo RNA, a to buďto ve formě ss nebo ds), protein, někdy obal. Různé typy symetrie – nejčastěji kubická a šroubovicová. Kvasinky: eukaryotní organismy, výskyt ve formě blastokonidií (kulatá, tlustostěnná buňka) nebo ve formě hyf/pseudohyf (vláknité, dlouhé buňky). Paraziti: eukaryotní organismy, velmi rozličná morfologie a vývojová stádia.

Morfologie bakterií Koky – kulaté buňky, mohou tvořit dvojice, řetízky (typicky např. streptokoky), shluky (např. stafylokoky) a trojrozměrné útvary (sarciny). Tyčinky – rovné (Escherichia coli) či zahnuté (vibria), mohou řetízkovat, vzácně spojeny delší stranou (palisádové uspořádání). Vláknitý tvar – zakřivený, „vlnitý“ tvar, spirochety, spirily. Kokotyčinky „Beztvaré“ – bakterie bez buněčné stěny (např. mykoplasmata).

Morfologie bakterií

Morfologie bakterií – koky

Morfologie bakterií – tyčinky

Morfologie bakterií – spirochety

Morfologie bakterií Pouzdro – obklopuje bakterie, chrání je. Na zvýraznění pouzder se většinou použává negativní barvení, tedy pouzdro je viditelné jako světlé místo na tmavém pozadí. Spory – proces sporulace (buňka je rozdělena, z jedné části endospora která je včleněna do části druhé). Endospory mohou přežít velice extrémní podmínky (vysoké teploty, vysychání, dezinfekce). Endospory se při Gramově barvení neobarví – vidíme je jako „prázdná“ místa uvnitř buněk.

Morfologie bakterií – spory

Diagnostika mikroorganismů Přímá – hledáme přímo mikroba, jeho část nebo jeho produkt (např. toxin). Přítomnost lze dokázat buďto přímo ve vzorku nebo vypěstováním kmene. (identifikace) Nepřímá – hledání protilátky (většinou, ale lze také prokazovat antigeny) tvořené makroorganismem v reakci na činnost mikroorganismu.

Mikroskopie – typy Elektronová – nepoužívá se při běžné klinické diagnostice, použití nejčastěji ve výzkumu virů. Optická Nativní preparát – na velké mikroorganismy, na pohyblivé mikroorganismy. Nativní preparát v zástinu – na spirochety. Barvené preparáty: Dle Grama – nejběžnější a nejdůležitější bakteriologické. Dle Ziehl-Neelsena - např. Mycobacterium tuberculosis Dle Giemsy – např. prvoci Gomoriho trichrom – někteří prvoci Fluorescenční barvení – emise světla různé vlnové délky Alciánová modř – k obarvení mukopolysacharidů

Nativní preparát v zástinu Mikroskopie – typy   Sušení a fixace Krycí sklíčko Imerze Zvětšení Nativní preparát NE ANO 4x, 10x, 20x, 40x Nativní preparát v zástinu Barvené preparáty 100x

Mikroskopie – příprava preparátu Kmen: Na podložní sklo kapka fyziologického roztoku. V kapce rozmíchat nabranou hmotu bakterií pomocí vyžíhané bakteriologické kličky. Vzorek: Tekutý: kápnout na podložní sklo. Nátěr na špejli: rozmíchat ve fyziologickém roztoku nebo přímo natřít na slíčko.

Mikroskopie – nativní preparát Vzorek naneseme na podložní sklíčko do kapky fyziologického roztoku nebo přímo kapku vzorku. Nesušíme! Přikryjeme krycím sklem. Pozorujeme objektivy, kde není nutna imerze.

Mikroskopie – barvený preparát Jednoduché barvení methylenovou modří – nepříliš často používané. Fixovaný preparát se překryje vrstvou methylenové modři a nechá přibližně dvě minuty působit. Poté se barvivo spláchne vodou a sklíčko se zlehka osuší filtračním papírem. Preparát se pozoruje pod imerzí.

Mikroskopie – barvený preparát Gramovo barvení: Lze jím barvit bakterie, které mají buněčnou stěnu (nelze např. mykoplasmata, mykobakterie – jsou acidorezistentní a barvivo v jejich stěně neulpívá, spirochety – stěna je příliš tenká). Kvasinky – barveny většinou stejně jako G+, tedy fialově. Lidské buňky - většinou se barví do červena, jejich jádra do tmavě červené až fialové.

Mikroskopie – barvený preparát Gramovo barvení: Princip: odlišná stavba buněčné stěny G+ (silná vrstva peptidoglykanu, odolná mechanickému poškození, pevněji se na ni váže krystalová violeť či genciánová violeť – neodbarví se alkoholem) a G- (tenká vrstva peptidoglykanu, chemicky odolná, složitější stavba, odbarví se alkoholem a dobarví safraninem).

Mikroskopie – barvený preparát Gramovo barvení: Postup: Na podložní sklo nanést kapku fyziologického roztoku. Vyžíhanou mikrobiologickou kličkou nanést mikrobiální hmotu. Nechat usušit a zafixovat v protažením v plameni kahanu. V dřezu určením na barvení provést samotné Gramovo barvení.

Mikroskopie – barvený preparát Gramovo barvení: Postup samotného barvení: Krystalová violeť: 30 s (Opláchnout vodou) Lugolův roztok: 15 s Alkohol: 15 s Opláchnout vodou!!! Safranin: 60 s Opláchnout vodou Nechat usušit a mikroskopovat pod imerzí

Mikroskopie – barvený preparát Barvení dle Burriho: Používá se k barvení pouzder Bakterie barveny červeně a pouzdra dobarvena tuší – pouzdro viditelné jako naobarvená část.

Mikroskopie – barvený preparát Giemsovo barvení: Preparát se nefixuje plamenem, ale pomocí metyalkoholu. Barvení modrým barvivem dle Giemsy-Romanowského. Použití především u barvení vaginálních sekretů a při detekci malárie.

Mikroskopie – barvený preparát Barvení dle Ziehl-Nielsena: U acidorezistentních bakterií – bakterií s hydrofobní buněčnou stěnou, především u mykobakterií, nokardií a aktinomycet.

Mikroskopie – barvený preparát Barvení Gomoriho trichromem: Pro barvení střevních prvoků (giardie, entaméby). Složité, mnohakrokové. K rozlišení patogenních a nepatogenních druhů střevních měňavek.