Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010
Krmiva rostlinného a živočišného původu Krmiva Minerálního, syntetického a mikrobiálního původu Marie Hradilová
Krmiva rostlinného původu Rozdělení krmiv rostlinného původu ZELENÁ PÍCE OKOPANINY (KRMNÁ ŘEPA, KRMNÉ BRAMBORY, TOPINAMBURY,TUŘÍN ) ZRNINY (OBILNINY, OLEJNINY) SLÁMA a PLEVY PRŮMYSLOVÁ KRMIVA KRMNÉ ZBYTKY TUKOVÉHO KRMNÉ ZBYTKY CUKROVARNICKÉHO PRŮMYSLU KRMNÉ ZBYTKY PIVOVARSKÉHO PRŮMYSLU
ZELENÁ PÍCE Jedná se o označení pro nadzemní části pícnin – tj. listy , květy, lodyhy, které obsahují hodně listové zeleně - např. čirok, mohár, súdánská tráva, vojtěška, jetel Zelená píce se zkrmuje ČERSTVÁ nebo KONZERVOVANÁ Píce konzervovaná kvašením se nazývá SILÁŽ siláže se dělají ze zavadlé nebo z čerstvé píce Píce konzervovaná sušením se nazývá SENO seno z druhé seče nazýváme otava
OKOPANINY Okopaniny jsou štavnatá glycidová krmiva Mezi okopaniny řadíme: KRMNÁ ŘEPA – dobré krmivo pro přežvykavce a prasata , KRMNÉ BRAMBORY – krmivo pro prasata TOPINAMBURY,TUŘÍN – méně pěstované
ZRNINY ZRNINY jsou tzv. jadrná krmiva Mezi zrniny řadíme: OBILNINY – glycidová krmiva, nejvíce se pěstuje pšenice, ječmen, kukuřice, oves LUŠTĚNINY – bílkovinná krmiva – např. sója, podzemnice olejná, hrách, bob, vikev OLEJNINY – největší energetická hodnota – energetická krmiva, největší obsah tuku, např. lněné semeno, řepkové semeno
SLÁMA a PLEVY – tzv. objemová krmiva – důležité je použití jen kvalitní slámy PRŮMYSLOVÁ KRMIVA – zbytky po zpracování luštěnin a obilnin, např. pšeničné a žitné otruby, obilné klíčky, krmné mouky KRMNÉ ZBYTKY TUKOVÉHO PRŮMYSLU – jedná se o extrahované šroty, pokrutiny KRMNÉ ZBYTKY CUKROVARNICKÉHO PRŮMYSLU – jedná se o cukrovarnické řízky (buď sušené a nebo častěji silážované), řepnou melasu KRMNÉ ZBYTKY PIVOVARSKÉHO PRŮMYSLU – jedná se o sladový květ (po odkličkování slad. ječmene), pivovarské mláto (podobná hodnota jako zelená píce) a pivovarské kvasnice ( ve formě sušené, mají vyšší obsah vitaminu sk. B + bílkovin)
Krmiva živočišného původu Rozdělení krmiv živočišného původu MLÉKO A ODPADY PO JEHO ZPRACOVÁNÍ – většinou se používá syrovátka (po zpracování tvarohu + sýra) a podmáslí (zbytek po odstředění mléčného tuku). KREVNÍ MOUČKA – získáváme ji usušením krve – bílkovinné krmivo MASOKOSTNÍ MOUČKA – surovinou jsou těla uhynulých, utracených a mrtvě narozených zvířat. OSTATNÍ KRMIVA – např. zbytky po zpracování kůží, kosti, vaječné skořápky atd.
Krmiva minerálního původu KRMNÝ VÁPENEC KRMNÁ SŮL Krmiva mikrobiálního původu MIKROBIÁLNÍ BÍLKOVINA = single cell protein – nejčastěji kvasničná mikrobiální bílkovina
Krmiva syntetického původu MOČOVINA = potrava pro bachorové organismy, které bílkovinu svého těla následně poskytují svému hostiteli
Děkuji za pozornost Použitá literatura: Zelenka J., Heger J., Zeman L.: Potřeba živin a výživná hodnota krmiv AZV Brno, 1999. Děkuji za pozornost