Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystém pole Rostliny našich polí.
Advertisements

Přírodověda – 4. ročník ZŠ
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Chov I Výživa zvířat cvičení 2.. Krmiva a jejich rozdělení.
Krmiva.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Praktické využití výpočetní techniky při sestavování a optimalizaci krmných dávek pro hospodářská zvířata.
Krajina a životní prostředí
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Výživa prasat Cvičení.
Pole.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potraviny rostlinného původu
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Pícniny - rozdělení a využití
Zemědělství.
Digitalizace výuky Příjemce
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Užitkové rostliny.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Polní plodiny Filip Bordovský.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: Téma: Chov Zvířat
Hospodářské rostliny 4. ročník
Potraviny rostlinného původu
Hospodářské plodiny.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Mgr. Věra Vasiljevičová
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_543 Spotřeba potravin a výroba mouky - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Ekosystém pole Rostliny
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Alternativní zdroje NON-GMO krmiv
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Hospodářské plodiny.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
zpracovaný v rámci projektu
Společenstva polí Rostliny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: PÍCNINY
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
= přeměna látek a energií
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
VY_32_INOVACE_138_Chov_skotu
Transkript prezentace:

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010

Krmiva rostlinného a živočišného původu Krmiva Minerálního, syntetického a mikrobiálního původu Marie Hradilová

Krmiva rostlinného původu Rozdělení krmiv rostlinného původu ZELENÁ PÍCE OKOPANINY (KRMNÁ ŘEPA, KRMNÉ BRAMBORY, TOPINAMBURY,TUŘÍN ) ZRNINY (OBILNINY, OLEJNINY) SLÁMA a PLEVY PRŮMYSLOVÁ KRMIVA KRMNÉ ZBYTKY TUKOVÉHO KRMNÉ ZBYTKY CUKROVARNICKÉHO PRŮMYSLU KRMNÉ ZBYTKY PIVOVARSKÉHO PRŮMYSLU

  ZELENÁ PÍCE Jedná se o označení pro nadzemní části pícnin – tj. listy , květy, lodyhy, které obsahují hodně listové zeleně - např. čirok, mohár, súdánská tráva, vojtěška, jetel Zelená píce se zkrmuje ČERSTVÁ nebo KONZERVOVANÁ Píce konzervovaná kvašením se nazývá SILÁŽ siláže se dělají ze zavadlé nebo z čerstvé píce Píce konzervovaná sušením se nazývá SENO seno z druhé seče nazýváme otava

  OKOPANINY Okopaniny jsou štavnatá glycidová krmiva Mezi okopaniny řadíme: KRMNÁ ŘEPA – dobré krmivo pro přežvykavce a prasata , KRMNÉ BRAMBORY – krmivo pro prasata TOPINAMBURY,TUŘÍN – méně pěstované

  ZRNINY ZRNINY jsou tzv. jadrná krmiva Mezi zrniny řadíme: OBILNINY – glycidová krmiva, nejvíce se pěstuje pšenice, ječmen, kukuřice, oves LUŠTĚNINY – bílkovinná krmiva – např. sója, podzemnice olejná, hrách, bob, vikev OLEJNINY – největší energetická hodnota – energetická krmiva, největší obsah tuku, např. lněné semeno, řepkové semeno

  SLÁMA a PLEVY – tzv. objemová krmiva – důležité je použití jen kvalitní slámy PRŮMYSLOVÁ KRMIVA – zbytky po zpracování luštěnin a obilnin, např. pšeničné a žitné otruby, obilné klíčky, krmné mouky KRMNÉ ZBYTKY TUKOVÉHO PRŮMYSLU – jedná se o extrahované šroty, pokrutiny KRMNÉ ZBYTKY CUKROVARNICKÉHO PRŮMYSLU – jedná se o cukrovarnické řízky (buď sušené a nebo častěji silážované), řepnou melasu KRMNÉ ZBYTKY PIVOVARSKÉHO PRŮMYSLU – jedná se o sladový květ (po odkličkování slad. ječmene), pivovarské mláto (podobná hodnota jako zelená píce) a pivovarské kvasnice ( ve formě sušené, mají vyšší obsah vitaminu sk. B + bílkovin)

Krmiva živočišného původu Rozdělení krmiv živočišného původu MLÉKO A ODPADY PO JEHO ZPRACOVÁNÍ – většinou se používá syrovátka (po zpracování tvarohu + sýra) a podmáslí (zbytek po odstředění mléčného tuku). KREVNÍ MOUČKA – získáváme ji usušením krve – bílkovinné krmivo MASOKOSTNÍ MOUČKA – surovinou jsou těla uhynulých, utracených a mrtvě narozených zvířat. OSTATNÍ KRMIVA – např. zbytky po zpracování kůží, kosti, vaječné skořápky atd.

Krmiva minerálního původu KRMNÝ VÁPENEC KRMNÁ SŮL Krmiva mikrobiálního původu   MIKROBIÁLNÍ BÍLKOVINA = single cell protein – nejčastěji kvasničná mikrobiální bílkovina

Krmiva syntetického původu MOČOVINA = potrava pro bachorové organismy, které bílkovinu svého těla následně poskytují svému hostiteli

Děkuji za pozornost Použitá literatura: Zelenka J., Heger J., Zeman L.: Potřeba živin a výživná hodnota krmiv AZV Brno, 1999. Děkuji za pozornost