Úvod do studia němčiny I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Matusová.
Advertisements

Filozofická fakulta Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Vítejte na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Nabízíme všem účastníkům projektu Posílení oborové zaměstnanosti absolventů Vytvoření poradenského servisu a aktivit pro stávající studenty, zájemce o.
Vítejte na Dni otevřených dveří Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 18. ledna 2013.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
1 Virtuální Univerzita třetího věku. 2 Seniorské vzdělávání Univerzita třetího věku (U3V) je součást Celoživotního vzdělávání, organizované veřejnými.
MATURITNÍ GENERÁLKA 2010 Jedinečná příležitost pro studenty i učitele středních škol připravit se na změnu maturitní zkoušky v roce 2011 tisková konference.
Výchovná poradkyně D. Pospíšilová. Přijímací řízení 2016 Maximálně 2 přihlášky originál a kopie v 1. kole Zrušení výstupního hodnocení Pozvánka na přijímací.
Jaké je místo knihovny ve vzdělávacím procesu vysoké školy? Hana Landová SIC ČZU v Praze Celostátní porada vysokoškolských knihoven a 10. listopadu.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Úvod do speciální pedagogiky Mgr. Dana Brožová.  katedra SP, Poříčí 9 (1. patro, dveře č.104)  konzultační hodiny: úterý 14,30 – 15,30 hodin čtvrtek8.
„Propojení teoretické a praktické přípravy budoucích pedagogických pracovníků na UP“ KULATÝ STŮL K PEDAGOGICKÝM PRAXÍM Přírodovědecká fakulta.
Projekt práce s nadanými studenty Drahomíra Pavelková, Alena Kolčavová Zlín,
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT B Učebna UF 219 pátek h.
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
Manuál pro studenty 1. ročníku Manuál pro studenty 1. ročníku Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 1. října 2010 Manuál pro studenty 1. ročníku.
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra právních oborů, řízení a ekonomiky Kolegium děkana 2. června 2009.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
FULBRIGHTOVA STIPENDIA
Anotace Seznámit žáky s fungováním školství v ČR. Popsat jednotlivé stupně a možnosti přechodu z nižšího na vyšší stupeň. Výukový materiál.
Diplomový seminář úvodní přednáška
Maturita 2017.
Ing. Kateřina Lichtenberková
První informativní setkání
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Erasmus+ student mobility
AKTION Česká republika - Rakousko
Státní maturita Jindřich Kitzberger.
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Ústav románských studií
Didaktické metody Androdidaktika.
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Pedagogická psychologie
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
GVID – MATURITA 2018 aktuální stav – říjen 2017.
Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity
Vliv změn ve Studijním a zkušebním řádu na registrace a zápis studentů
Novinky v Záznamníku učitele
Maturita 2018.
Naše škola Střední odborná škola Managementu a Práva s.r.o.
Společné informace o studiu
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Stavba strojů a zařízení
Máte zájem o více informací?
Institucionální změny v přípravě učitelů na vysokých školách
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník
Nově akreditované programy od září 2019
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Úvodní přednáška pro 1. ročník
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.
Doktorské studijní programy v biomedicíně
GVID – MATURITA 2019 aktuální stav – říjen 2018.
ROČNÍKOVÁ PRÁCE Dokázat propojit teoretické znalosti
ROČNÍKOVÁ PRÁCE Dokázat propojit teoretické znalosti
Bakalářské studium archivnictví samostatný obor maior minor
Akreditace NMS Podklady Poděbrady
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Informační modelování staveb (BIM)
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Portál - role studenta v informačním systému STAG
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Transkript prezentace:

Úvod do studia němčiny I

Kde studuji Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity www.ped.muni.cz Katedra německého jazyka a literatury www.ped.muni.cz/katedry-a-instituty/nemecky-jazyk-literatura

Co studuji Filologický obor (jazyk, literatura, reálie) Bakalářské studium s pedagogickým zaměřením Pedagogické asistentství – asistent pedagoga, ne učitel! Lektorství – lektor ve volnočasových institucích, v kroužcích… Učitel na ZŠ, SŠ musí mít magisterské vzdělání.

Co je náplní studia Studijní katalog http://www.ped.muni.cz/studium/bc-a-mgr-studium/studijni-katalog Doporučený průchod studiem : http://is.muni.cz/do/ped/stud/studk/2014_2015/47217948/BSPE_NJ3_P_2014.html#jmeno_zalozky Praktický jazyk – po prvním ročníku úroveň B1, po třetím ročníku B2, v magisterském studiu C1. Úrovně podle Evropského referenčního rámce pro jazyky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Spole%C4%8Dn%C3%BD_evropsk%C3%BD_referen%C4%8Dn%C3%AD_r%C3%A1mec

Lingvistika V bak. studiu: Fonetika a fonologie Morfologie Syntax Slovotvorba a základy lexikologie

Literatura Reálie Didaktika Praxe Ostatní: Úvod, akad. psaní Společný základ Pedag. asistentství – druhý obor

Struktura předmětů Odborný základ tvoří přednáška (povinný předmět) Zkouška: prověření znalosti teorie a schopnost aplikovat tuto znalost v praxi Cvičení – servis, praktický trénink (volitelný předmět) Seminář – prohloubení teoretických vědomostí a praktických dovedností (povinně volitelný předmět) Žádoucí je zvládnout daný předmět za jeden semestr!

Příklad – syntax (lingvistika) Povinný předmět: Syntax němčiny 1/0 zk 2kr Volitelný předmět: Cvičení z německé syntaxe 0/2 z 3kr Povinně volitelné předměty Kontrastivní syntax 0/1 z, k 1 n 2 kr Úvod do složkové syntaxe dtto

Struktura předmětů v literatuře Přednášky a semináře jsou obsahem odlišné Přednášky chronologicky mapují literární epochy Přednášky jsou povinné („A“) Doporučení: Lit. po 1900 ve 3. semestru, Lit. do 1900 ve 4. semestru Semináře zkoumají jedno téma na příkladech Semináře jsou povinně volitelné („B“) Témata budou po semestrech obměňována Žádná „cvičení“

Ukončení a ohodnocení předmětů Ukončení předmětů: zkouška – hodnocena známkou: A (1) -výborně, B (1,5) - velmi dobře, C (2) - dobře, D (2,5) - uspokojivě, E (3) - vyhovující, F -nevyhovující) zápočet – započteno, nezapočteno kolokvium - prospěl – neprospěl Kredity ECTS: v bak. studiu celkem 180 (NJ v ped.as. 55, v lekt. 110)

Povinně volitelné předměty Ped.as.: 18 (4G, 4L, 2K, 2M, 6vlastní volba) Lekt.: 58 (6G, 6L, 4K, 4M, 38 vlastní volba) Ukončení: Kolokvium: 2 kr.: aktivní účast, průběžné úkoly, uzavření (test, seminární práce apod., viz sylabus v Isu) Zápočet: 1 kr.: aktivní účast, průběžné úkoly

Jak naplnit penzum „béček“? Dvouoborové studium Jednooborové studium „béčka“ z lingv., lit. atd. rovnoměrně rozložit na celé studium (kromě 6. semestru) 6 kreditů vlastní volby lze vyplnit jakýmikoli povinně volitelnými předměty možnost profilace! např. na lingivistiku „B“ rovnoměrně rozložit na 5 semestrů 38 kreditů vlastní volby lze vyplnit Povinně volitelnými předměty („béčka“) po 1, resp. 2 kreditech Semestrální prací (6 kreditů) Studentskou konferencí (4 kredity)

Semestrální práce a studentská konference Povinně volitelné předměty (zejména pro studenty Lektorství) Semestrální práce 6 kr. Studentská konference 4kr. Kvalitní semestrální práce se může stát dobrým základem práce bakalářské.

Volitelné předměty Praktická cvičení (podpora povinných předmětů) Další aktivity, např. studentské divadlo, exkurze, projekty Nabídka ostatních kateder a fakult (pokud to daná pracoviště umožní – viz IS) Povinnost: jednoobor. studium: min. 8 kreditů dvouobor. studium: min. 2 kredity

Praxe Zejména v magisterském studiu V bak. studiu: Náslechová průběžná (2. ročník) Souvislá (3. ročník)

Bakalářská práce zadání ve druhém ročníku, nejpozději do konce 4. semestru v ideálním případě vychází z výzkumu v rámci pov. vol. předmětů, příp. z vlastní pedagogické praxe

SZZK 6. semestr je zkrácený (do konce března) SZZK se konají v květnu a červnu Součástí SZZK je obhajoba bakalářské práce

Další studium Navazující magisterské studium (2leté) Jednooborové Učitelství pro základní a jazykové školy Dvouoborové Učitelství pro základní školy Kvalifikace pro střední školy v rámci CŽV (jednoleté studium) Možnost studovat mgr. studium na jiných fakultách, i neučitelského zaměření (FF) Po absolvování mgr. studia je možné pokračovat v doktorském studiu.

Studijní a zkušební řád https://is.muni.cz/help/szr#szr_6

Studijní pobyty Erasmus DAAD další

Úkoly Projít všechny odkazy prezentace Osvojit si slovní zásobu k problematice

Dotazy?