Metodologie molekulární fylogeneze a taxonomie hmyzu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kůže a vnější vlivy VY_32_INOVACE_01-19 Jolana Fialová SOU Domažlice
Advertisements

Bezpečnost práce.
BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
B E Z P E Č N É S K L A D O V Á N Í H N O J I V S O B S A H E M D U S I Č N A N U A M O N N É H O Hnojiva na bázi dusičnanu amonného jsou bezpečná, zachází-li.
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
SKLADOVÁNÍ A POUŽÍVÁNÍ CHEMIKÁLIÍ Chemie 8. ročník
Bezpečnost práce v chemii
Kvantitativní RT-PCR Praha
Další nebezpečné úrazy
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
ZNEČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE VODY
Zásady práce v chemické laboratoři
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Obecné zásady bezpečnosti práce v chemické laboratoři
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
Úraz elektrickým proudem
s elektrickým zařízením
Povrch lidského těla autor: David Hainall.
CHEMICKÉ POKUSY V LABORATOŘI
Základy pozorování a pokusů v biologii
Hygiena a bezpečnost při práci
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Chemie jako věda, bezpečnost práce v laboratoři,
Experiment: Test na přítomnost patogenu ve vodě z mytí brambor pomocí PCR.
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Zásady bezpečnosti práce v laboratoři
Desinfekce a sterilizace
Mária Ol’hová, Veronika Frkalová, Petra Feberová
Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST.
Hydroxidy.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Popáleniny Šárka Urbánková.
Bezpečnost práce při praktických cvičeních z MB
Domácí Školní Autolékárničky
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
Bezpečnost práce na počítači
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Laboratorní řád Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Materiálně technické zabezpečení výuky chemie Vybavení učebních prostor.
BEZPEČNOST PRÁCE V LABORATOŘI LABORATORNÍ ŘÁD POKYNY PRO PRVNÍ POMOC © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Látky žíravé Upozornění: V rámci první pomoci při požití látek žíravých se nedoporučuje vyvolávat zvracení ! Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. CR: 34-50S: (1/2-)26-37/38/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_19_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ochrana před.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ošetření při poranění od jehly Návod, jak postupovat krok za krokem při krvavém poranění od pohozené injekční jehly. Zpracováno z materiálu vydaným Státním.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_CH_6E_BAR_31_CHEMILUMINISCENCE.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
MASARYKOVA UNIVERZITA
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_20_Péče o kůži
Bezpečnost práce v chemii
PP – popáleniny ,el. proud, třídění a transport
Kyseliny a jejich chemické vlastnosti
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Praktická měření Elektrikář – 2 ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Izolace genomové DNA Základní kroky: Biologický materiál:
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Kontrola prací s cytostatiky
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Metodologie molekulární fylogeneze a taxonomie hmyzu Bi7770 Andrea Tóthová MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204  

Potenciální rizika biologické riziko – infekce chemické riziko – karcinogenní látky fyzikální riziko – elektrický proud, popálení

Bezpečnostní pravidla v laboratoři Všeobecné: ochrana oděvu (laboratorní plášť), ochrana rukou (latexové rukavice) - nevhodné – sandály, volné dlouhé rukávy, rozpuštěné dlouhé vlasy Přísný zákaz požívání jedla a pití! Práce s těkavými chemikáliemi provádět v odvětrávaném digestoři Při přechodu z jedné místnosti do jiné měnit rukavice, nepřemísťovat žádné pomůcky!!!

Žádné chemikálie neočichávat, neochutnávat! Při práci s otevřeným ohněm dbát zvýšené opatrnosti! Při práci musí být zachován klid a udržována maximální čistota. Pracuje se s maximální pozorností a rozmyslem. Ramena odstředivek musí být stejnoměrně zatížena. Odstředivky musí být během centrifugace uzavřeny, víko nesmí být otevřeno, dokud přístroj není opět v klidu. Většina centrifug je chráněna proti předčasnému otevření pojistkou V případě jakýchkoliv nejasností se ptát vyučujícího a důsledně dodržovat jeho pokyny!

Neprovádět neautorizované experimenty!

Pre-PCR místnost Provádí se zde extrakce DNA, příprava PCR mixu Před zahájením práce očistit pracovní prostor – líh, UV, atd Obeznámit se se základy bezpečného pipetování kapalin Při práci s neznámými látkami si ověřit stupeň škodlivosti Při manipulaci s tekutým dusíkem dbát na zvýšenou opatrnost a použít bezpečnostní pomůcky

Symboly Explosive Flammable Corrosive Dangerous Bio-Hazard Very toxic

Post-PCR místnost Zde probíhá PCR, elektroforéza produktů a jejich purifikace Před použitím dekontaminovat pracovní prostor, vybrané chemikálie, spotřební plast Obeznámit se s ovládáním přístrojového vybavení V části ELFO VŽDY používat pouze věci označené „ELFO“ a tyto nikam jinam do zbytku místnosti nepřesouvat V části ELFO dbát zvýšené opatrnosti při manipulaci s mutagenním barvivem a vším, co s ním přijde do kontaktu, vyhnout se „oťapávání“ jakýchkoli zařízení kontaminovanými rukavicemi, po práci prostor očistit lihem V případě kontaminace použít líh k opláchnutí a kontaminovanou věc vysvítit pod UV světlem

Post-PCR místnost Použité gely vyhazovat do nebezpečného odpadu, důkladně očistit transiluminátor i pracovní plochu PCR produkty neskladovat v pre-PCR místnosti Při opouštění místnosti VŽDY vyhazovat použité rukavice do nebezpečného odpadu!

Ochrana vzorků důkladné označení laboratorních zkumavek špičky pro jedno použití správné pipetování

První pomoc Při poleptání kůže kyselinami a louhy se postižené místo ihned dostatečně opláchne proudem studené vody. Při větším potřísnění se pak vyhledá lékařská pomoc. Zvlášť nebezpečná poleptání způsobují kyselina fluorovodíková, kyselina dusičná, kyselina sírová, alkalické hydroxidy, peroxid vodíku a fenol. Zasažené oko se ihned vypláchne proudem studené vody, přiloží se sterilní obvaz a ihned se vyhledá lékařská pomoc. Při popálení ohněm nebo horkými předměty je třeba postižená místa ihned ochladit ledovou vodou nebo přikládáním igelitových sáčků s  vodou a ledem (ne samotný led). Části oděvu stmelené s popáleninami se zásadně neodstraňují. Při opaření je nutno co nejrychleji stáhnout nasáklý oděv, popálené plochy se kryjí jen sterilním obvazem (žádné masti nebo zásypy). Při těžších popáleninách nebo popálení většího rozsahu je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Při úrazu elektrickým proudem, je-li postižený pod napětím, je nutno nejprve přerušit přívod proudu nebo postiženého vyprostit tak, že je zachránce dostatečně izolován od země suchou dřevěnou, gumovou nebo skleněnou podložkou. Zabezpečí se dýchání, srdeční činnost a přivolá se lékařská pomoc. Při vzniku řezných ran, např. laboratorním sklem, se krvácející rána omyje proudem vody, případně desinfikuje. K dezinfekci menších ran je možno použít Ajatin, Famosept, Septonex nebo roztok manganistanu draselného. Rána se přelepí rychloobvazem Spofaplast nebo ováže. Jsou-li v ráně cizí tělesa, např. střepiny skla, musí je vyjmout lékař. Při rozsáhlejším krvácení se přiloží kompresní obvaz a vyhledá lékařské ošetření.

Zdravotní stav, který představuje riziko při práci v biologické laboratoři, je každý povinen oznámit vedoucímu cvičení, který rozhodne o dalším postupu. Ženy jsou povinné ohlásit vedoucímu cvičení své těhotenství. Těhotným ženám je zakázána práce v biologických laboratořích, v nichž by jim hrozilo zdravotní riziko spojené s charakterem prováděné práce a s prostředím laboratoře. Každý, kdo pracuje v biologické laboratoři, je rovněž povinen se řídit požárními a místními pracovními předpisy.

Přístrojové vybavení laboratoří

Inkubátor typu dry-bath pre-PCR Laminární PCR box využíván pro sterilní v molekulární genetice, např. při míchání reakční směsi pro PCR nebo reakční směsi při štěpení DNA restrikčními enzymy Inkubátor typu dry-bath

pre-PCR centrifuga používána při přípravě vzorků v molekulární genetice, např. při izolaci DNA, RNA nebo při přípravě buněčných lyzátů pro analýzu proteinového profilu mikroorganizmů

Biohazard flow-box post-PCR Biohazard box využíván pro sterilní práci s DNA a jejími produkty – uvnitř zajištěné sterilní prostředí díky HEPA filtrům

post-PCR PCR termocykler -přístroj využíván pro provedení polymerázové řetězové reakce

post-PCR Dokumentační systém pro elektroforézu - Pomocí tohoto systému lze zdokumentovat výsledky horizontální gelové elektroforézy nukleových kyselin i vertikální elektroforézy (proteinová SDS PAGE) a následně je pomocí příslušného software analyzovat a zpracovat

Svou nepozorností a nedisciplinovaností můžete ohrozit nejen sebe, ale i své okolí a další generace!!!