KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asertivita.
Advertisements

Konflikt a agrese Mgr. Gabriela Mahrová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
Konflikty.
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Člověk - tvor společenský Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská Aktivita.
Střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.
Asertivita.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 Umím se prosazovat? © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Řízení vztahu s klientem – rámec EDICT. Fáze Vstup. Pavla Kotyzová
Konflikty a způsoby jejich řešení
Konflikt vzniká v důsledku rozporů v oblasti Představ Názorů Postojů
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
Sociální psychologie Sociální skupiny.
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
OSOBNOST.
Řešení konfliktů. Vyjednávání.
Principy, zásady a chyby
Podle knihy Dobráci od přírody – Frans de Waal
KONFLIKT ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ.
Samostatnost, výkonnost, konflikty a jejich řešení
Řešení konfliktů Proč si nerozumíme ? rozdílné zastoupení hodnot rozdílné hodnocení problému různá schopnost komunikace.
Zvládnu i náročné životní situace II.
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
Náročné životní situace, konflikty
KONFLIKT Božena Genrtová.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Rodina neshody, konflikty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Náročné životní situace
Emoce ve sportu Agresivita
KOMUNIKACE A JEJÍ VYUŽITÍ V ŘÍZENÍ
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
K OMUNIKACE. K ONFLIKT Zkuste napsat, co je konflikt? (Jak vzniká? Jaké má znaky?) Platí, že konflikt = hádka? Jakým způsobem je možné konflikty.
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ASERTIVITA.
ASERTIVITA.
Poruchy v komunikaci Tereza Svobodníková.
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Agrese a agresivita.
AKVIZICE AKVIZICE. Co si odvezete Zaměříme se na překážky na cestě ke zvýšení obratu a rozšíření portfolia Budeme hledat cestu jak spolupracovat i s největšími.
Komunikační inteligence. Cíle a obsah kurzu  definice asertivity  charakteristiky pasivity, pasivní agresivity, agresivity a asertivity.
Komunikace Asertivita. Komunikace Asertivita ceskatelevize
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
Asertivita.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Komunikace.
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Sociální psychologie.
Náročné životní situace
Konflikt Sociální psychologie.
Specifické metody SP LS 16
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH Mgr. Michal Oblouk

činnost, kterou člověk vykonává uvědoměle X chování = projevy člověka, živočichů a jiných organismů základní druhy: agresivní – bezohledně prosazuji svůj názor, neberu ohled na ostatní pasivní – mám strach vyslovit svůj názor, nedokážu říct NE, raději ustoupím asertivní – jsem schopný prosadit svůj názor, srozumitelně a jasně říkám, co chci a co nechci, chovám se klidně, nekřičím, nerozčiluji se, vyslechnu argumenty druhých JEDNÁNÍ

JEDNÁNÍ

AGRESIVITA sklon k nepřátelskému, útočnému jednání osob i živočichů projevuje se agresemi = napadení, útočné jednání základní druhy: instrumentální - záměrem je dosažení určitého cíle emocionální - projevuje se útokem na jinou osobu, případně poškozováním majetku projevy: napadnutí – fyzické násilí, útok, nepřímá agrese – intriky, pomlouvání, popudlivost – pohotovost k afektivní explozi, negativismus – oponování, nevole, resentiment – nenávist, nevraživost, závistivost, podezřívání – projekce nepřátelství na druhé, verbální agrese – nadávky, jízlivost, nepřiměřená ironie AGRESIVITA

ASERTIVITA schopnost prosazovat jiný názor, stanovisko nebo zájem důležitá komunikační dovednost umožňuje jasně vyjádřit a prosadit naše názory a myšlenky, aniž bychom narušovali práva ostatních asertivní techniky: „POŠKRÁBANÁ GRAMODESKA“ – člověk jasně a jednoznačně opakuje svůj požadavek stále dokola „POŽÁDÁNÍ O LASKAVOST“ – člověk by se neměl bát vyjádřit svá přání, pokud něco chce, měl by o to umět požádat, a ne čekat, zda to ostatním dojde „OTEVŘENÉ DVEŘE“ – dokážeme svému protivníkovi dát za pravdu, soustředíme se na fakta, v rozhovoru najdeme pravdivou nebo jen částečně pravdivou myšlenku, se kterou souhlasíme „PŘIJATELNÝ KOMPROMIS“ – dosažení oboustranné spokojenosti, nabídka pro obě strany přijatelného kompromisu „ODMÍTNUTÍ aneb UMĚNÍ ŘÍCI NE“ – pokud s něčím nesouhlasíme, něco nechceme, máme právo říci „ne“ bez jakéhokoliv pocitu viny ASERTIVITA

srážka/střet dvou nebo několika neslučitelných snah, sil, potřeb, zájmů, citů, hodnot, tendencí nebo nesmiřitelných stran, které se nechtějí nebo nemohou dohodnout spor přirozená součást života – máme různé pohledy na stejnou situaci konflikty se dají řešit KONFLIKT

intrapersonální – uvnitř jedince, např intrapersonální – uvnitř jedince, např. volba mezi dvěma kladnými situacemi (apetence) nebo dvěma nepříjemnými situacemi (averze) interpersonální – mezi lidmi, nejčastěji vznikají kvůli majetku, psychologickým potřebám nebo určitým hodnotám, 3 typy: skupinový, meziskupinový a mezi jedincem a skupinou DRUHY KONFLIKTŮ

antagonistický – vzniká na základě třídní společnosti, střet zájmů sociálních skupin institucionalizovaný – účastníci sledují konkrétní cíl, probíhá podle daných společenských pravidel latentní – skrytý, není veřejně rozpoznán ani uznáván, nemůže být řešen neformální – neřešený úřady, soudy potlačený – odehrává se v sociální skupině, kde není možné projevovat nepřátelské pocity otevřeně pravý – zúčastněné strany používají konflikt k dosažení konkrétních cílů nepravý – cílem je uvolnit napětí sociální – protiklad zájmů, spor mezi sociálními vrstvami či třídami, ve kterém se užívá nátlakových prostředků a bojů k dosažení vlastních cílů či odvrácení vlastní porážky TYPY KONFLIKTŮ

FÁZE MEZILIDSKÉHO KONFLIKTU varovné příznaky sdělení odlišných stanovisek provázené snahou o jejich vysvětlení – možnost vyřešení vyostření odlišných názorů - přerušení vzájemných kontaktů, destrukce (napadání) vyčerpání FÁZE MEZILIDSKÉHO KONFLIKTU

TYPY CHOVÁNÍ V KONFLIKTU útok – konfrontace, hádka, jedna strana útočí na druhou, navzájem se nechtějí poslouchat, cílem je prosadit svou variantu řešení únik – vyhýbání se konfliktu, snaha problém nevidět, vymluvit se z něho, nic neřešit nebo utéct řešení – dohoda, kompromis, přijatelné pro obě strany, snaha o problému hovořit, neobviňovat se, nenapadat se TYPY CHOVÁNÍ V KONFLIKTU

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Konflikt http://www.rokofsky.com/cs/sluzby/komunikacni-treninky-a-osobni-rozvoje/zvladnuti-konfliktu/ http://www.chovani.eu/agrese/m183 http://www.chovani.eu/asertivita/c224 http://www.sszdra-karvina.cz/komunikace/aserti/as6.htm https://cs.wikipedia.org/wiki/Jedn%C3%A1n%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/Chov%C3%A1n%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/Agrese https://cs.wikipedia.org/wiki/Asertivita ZDROJE