Maroko město Marrakéš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Advertisements

Vypracovaly: Helena Ženožičková Andrea Štědrá Zuzana Polášková
klikej Malebné středověké městečko s hradbami kolem historického středu leží ve Středních Francích (Mittelfranken) na řece Tauber asi 70 km západně od.
Alexandria, perla Středomoří, je, jeden z nejdůležitějších egyptských přístavů, druhé největší město Egypta a hlavní město stejnojmenného guvernátu.
Mekka a medina Hudba.
Matěj Školný. Je demokratický stát, jehož většina území se nachází v západní Evropě. Francouzskou republiku tvoří i Zámořská Francie, která zahrnuje území.
Kostelec nad Černými lesy
Katedrála v Chartres.
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Jeruzalém a Yad Vashem. Jeruzalém a Yad Vashem.
Antický Řím Architektura 2. část.
ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Severní afrika Tunisko Libye Alžírsko Egypt Maroko Súdán
Praha.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Arabská říše Islám.
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
Taj Mahal Indie.
Antický Řím Dějiny impéria.
V ROCE 2010 BYLO NA SEZNAMU U N E S C O 911 POLOŽEK, Z TOHO 704 PAMÁTEK KULTURNÍCH, 180 PŘÍRODNÍCH A 27 SMÍŠENÝCH VE 148 STÁTECH SVĚTA. Česká republika.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
MADRID ZA SVÍTÁNÍ.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Arabové a jejich výboje
Český Brod.
Olomouc.
Seminář město v dějinách Aktivita č. 1 Královské vinohrady
HONOLULU - HARBOUR HONOLULU - AIRPORT Honolulu je hlavní a největší město Havaje, státu USA. Název města pochází z domorodého jazyka, kde honolulu.
Michal Kašpar MAROCKÉ KRÁLOVSTVÍ  4 4 4 km2, se Západní Saharou  3 3 3 32 mil. obyvatel  h h h hl. m. Ribat  k k
Sedm divů světa.
MELODIE Úvod Tato internetová prezentace navazuje na první část, která byla zpracována v roce Jedná se o pokračování zajímavých budov a objektů,
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
Afrika – Severní Afrika
Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského.
JAZYKOVĚ – METODICKÝ POBYT. Regensburg Jedno z nejkrásnějších měst Evropy na Dunaji. Zde jsem absolvovala čtrnáctidenní jazykově–metodický pobyt.
Karlovy Vary Prezentace 2016 – 07 Foto a text Zdeněk Kačena Ruční posun obrázků.
Autor: David Primus. What I liked most: I was most impressed by a meteorite, which was exhibited at the planetarium in Greenwich. I was surprised that.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_33_PRAHA TÉMA: ZEM Ě PIS 1 Č ÍSLO.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Shibam Jemen Manhattan pouště Shibam je historické město v Jemenu. Nachází se ve středu vádi Hadramaut a má obyvatel. Staré město se rozkládá na.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
MEŠITA SHEIKH ZAYED ABU DHABI Mešita Sheikh Zayed je stavba v Abu Dhabi, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Je to jedna z největších takových.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
kaligrafie architektura vitráže arabesky Ká´ba v Mekce představuje počátek islámské architektury je pokračování předislámské architektury Po smrti Muhammada.
MELODIE.
Starověk.
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Česká republika – České Budějovice
Mešita šejka Zayeda Abu dhabi.
VY_32_INOVACE_Vac_II_09 Severní Afrika
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Dolmabahce Palace v tureckém Istanbulu, který se nachází na evropské straně
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Procházka Paříží.
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Královské město Rakovník
Arabská říše.
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Procházka Paříží.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Maroko město Marrakéš

Letiště

Letiště

Letiště

Město má původ nejasný, ale obecně se přijímá, že začalo jako vojenský tábor zřízený Abu Bakrem, vůdcem Almoravidů v r. 1070. Jeho nástupce Júsuf ben Tášfín přijal úkol změnit primitivní oázu v město hodné jeho impéria. Hlavním městem říše, která se táhla od Atlantiku do Alžírska a ze Sahary až po Ebro se stalo za jeho syna Alího ben Júsufa. Říše se rozpadla kolem r. 1220. Mnohé budovy můžeme obdivovat dodnes, např. majestátní mešitu Koutoubia a její minarete. Nesmíme zapomenout ani na pohádkové náměstí "Jemaa el-Fna" prohlášené za světové kulturní dědictví UNESCO.

Pohoří Atlas

Pohoří Atlas

Jméno Marrakéš pochází z berberského slova Amazigh, mur (n) akush, což znamená „země Boží.“

Královské divadlo

Vlakové nádraží

Interiér vlakového nádraží

Brána vlakového nádraží

Hradby jsou jednou z nejcharakterističtějších památek města.

Medina, stará část Marrákeše, byla původně vojenský tábor a trh. Ve XII. st. bylo vybudováno zděné opevnění na obranu proti vnějším útokům, stavba byla zahájena r. 1126 Ali ben Jusufem, synem zakladatele města. Má čtrnáct bran vedoucích do Mediny. Plaza Jemaa el Fna

Jemaa el Fna bylo ve středověku místem setkání pro všechny.V dopoledních hodinách prodejci přírodní pomerančové šťávy, ovoce, proutěných košů, suvenýrů, sladkostí, šperků, zubní lékaři, léčitelé, někdy dokonce od rána až do večera, také Gnawa (původně potomci bývalých otroků z černých populací), akrobati, zaklínači hadů nebo štírů, tanečníci, hudebníci, vypravěči. Se soumrakem to je obzvláště fascinující vesmír, kdy je aréna osvětlena tisíci světly.

Mešita Koutoubia. Byla postavena v r Mešita Koutoubia. Byla postavena v r. 1141 kalifem Almohad Abd al Mu-minem a je pojmenována podle knihkupců, kteří měli své stánky u jejích dveří, i když je známější svým minaretem Španěly upoutá především svou podobností s Giralda, pro níž sloužila jako model a je symbolem Sevilly. Koutoubia reprezentuje Marrakéš ve světě.

Medersa Ben Youssef je jednou z nejprestižnějších památek Marrakéše, klenot arabsko-andaluské architektury. Medersa kromě toho, že je nejdůležitější, je také největší v Maroku. Z pověření Sultána Abdallaha al-Ghaliba, byla stavba dokončena v r. 1565. Má 132 pokojů, které umožnily pojmout až 900 studentů. Byla to prestižní vysoká škola akademického stylu, kde se učila teologie, korán, právo, arabský jazyk a literatura, astronomie a matematika.

Zahrady Menara leží na ploše 100 ha západně od Marrakéše pří úpatí pohoří Atlas, byly zřízeny kolm r. 1130. Jméno získaly podle pavilonu z 16. stol.

Zahrada Majorelle byla vytvořena z bujné vegetace malířem téhož jména a renovovaná v 60. letech podle módního návrháře Yves Saint Laurenta. V současné době je malířův ateliér muzeem marockého umění

Konec