Rok v jeho proměnách a slavnostech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školní život Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 39.
Advertisements

Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_16_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO - SEVEROVÝCHOD Základní škola Libina, příspěvková.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š03_s01_07.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Rok v jeho proměnách a slavnostech.   Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.5 Naše obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Rok v jeho proměnách a slavnostech
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Romantismus.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Jsem ŠKOLÁK II.
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Lidová muzika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Návykové látky Název projektu: OP VK
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Téma (název prezentace)
Šablona Islám VY_32_INOVACE_D VY_32_INOVACE_D
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_VELIKONOCE Mgr. Petra Kukuczková
Mapa AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_05_Z6_Skála
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČESKO - JIHOZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Základní společenstva – skály a hory
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20_VÁNOCE Mgr. Petra Kukuczková
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Wolfgang Amadeus Mozart
První Habsburkové na českém trůnu
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rok v jeho proměnách a slavnostech ČAS
Transkript prezentace:

Rok v jeho proměnách a slavnostech Poutě a posvícení Rok v jeho proměnách a slavnostech

Poutě a posvícení Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 60. Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření: 18. 6. 2013

Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se s historií. Klíčová slova: posvícenské pečivo, zvyky, pranostiky.

Pouť Označujeme tak putování na nějaké významné místo, kde se stalo něco mimořádného zázračného, zjevil se svatý. Lidé věřili, že modlitby pronesené v těchto místech budou vyslyšeny. První poutní místa byla spojována s osobou Ježíše Krista. Později začala vznikat další poutní místa různě po Evropě. Nejvíce poutních míst je spojeno s Pannou Marií.

Poutní místa v České republice O rozvoj těchto míst se snažila především církev, neboť chtěla šířit zbožnost národa. V těchto místech se poté stavěly (z finančních darů) kapličky nebo kostely zasvěcené různým světcům. Př.: Anenská pouť, pouť Prokopská, Matějská a další.

Nejznámější poutní místa v ČR Svatý Kopeček u Olomouce Velehrad Hostýn Zašová na Valašsku Svatá Hora u Příbrami

Svatý Kopeček u Olomouce

Svatá Hora u Příbrami Hostýn

Jak probíhaly poutě Cesty k těmto poutním místům nebyly většinou značeny, proto je organizoval člověk ze vsi, který už cestu znal. Skupinu poutníků doprovázel povoz s jídlem a přikrývkami. Poslední část poutě věřící absolvovali po kolenou a modlili se za zdraví, úspěch a další důležité věci. Zapalovaly se svíce nebo se nosily drobné oběti (figurky, zvířata). Poté následovala mše.

Podoba tradice dnes K poutím vždy patřily různé stánky, varietní umělci a kartářky. Postupně přibyly kolotoče a další různé atrakce nejen pro děti. Dnes mají poutě, kromě náboženského, i jiný význam. Lidé tu rozjímají, vzpomínají a baví se.

Posvícení Výroční slavnost na počest zasvěcení kostela. Slavilo se v neděli před nebo po svátku světce, kterému byl kostel zasvěcen. Zakladatelem = Šalamoun, každý rok ve stejný den pořádal na počest vysvěcení chrámu v Jeruzalémě hostinu pro své přátele.

Posvícení v ČR Nejoblíbenější svátek prostého lidu. Doba hodování, odpočinku i zábavy. V každé vesnici se slavilo v jinou dobu – roku 1787 se císař Josef II. pokusil o sjednocení. Od té doby se slavilo třetí neděli v říjnu = tzv. „císařské hody“ nebo „havelské posvícení“ (svátek má Havel). Přesto se zůstala na některých místech zachována i místní posvícení. Délka oslav byla různá.

Posvícenské hodování K posvícení samozřejmě patřilo gruntování celého stavení. V sobotu před hodovou nedělí se posílaly všem příbuzným a známým tzv. „zváče“ = zvací koláče. Pekla se posvícenská husa. Čím více hostů = tím větší pocta hostitelce. Průběh: nedělní slavnostní mše, následoval slavnostní oběd, krátké požehnání v kostele a zábava v hostinci.

Opakování: Co je pouť? Jaká jsou nejznámější poutní místa v ČR? Co je posvícení? Co jsou „zváče“ a jaké pokrmy patří k posvícenskému hodování?

Řešení: Putování na nějaké významné místo, kde se stalo něco mimořádného zázračného, zjevil se svatý. Svatý Kopeček u Olomouce, Velehrad, Hostýn, Zašová na Valašsku, Svatá Hora u Příbrami. Výroční slavnost na počest zasvěcení kostela. „Zváče“ = zvací koláče pro všechny příbuzné a známé, pekla se posvícenská husa.

Zdroje: Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, 2012. ISBN 978-80-7289-367-6. Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978-80-7238-886-8. ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2009. ISBN 978-80-7346- 096-9. VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, 1996. ISBN 250-030.

Zdroje obrázků: Obrázky jsou vloženy s hypertextovými odkazy.