VY_32_INOVACE_CJ.6.A.4 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.4_oscar_wilde Název: Oscar.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Advertisements

Portréty literárních osobností světové literatury.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
OSCAR WILDE.
Osobnosti národního obrození
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Český jazyk a literatura
Irské osobnosti Adam Barták. Columbanus 6. století n.l. Misionář, založil hodně klášterů po celé Evropě. Křesťany považován za “otce” Evropy.
(16. října 1854, Dublin – 30. listopadu 1900, Paříž)
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
GEORGE BERNARD SHAW Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
Karel a Josef Čapkovi.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. N IKOLA G RBAVČICOVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.05_A NTOINE DE S AINT -E XUPÉRY N ÁZEV.
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
OSCAR WILDE Ondřej Havlín 1.S. ZÁKLADNÍ ÚDAJE  Celím jménem: Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde  října 1854, Dublin – 30. listopadu 1900, Paříž 
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.13_Robert Fulghum NÁZEV:
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.05_Vladislav Vančura.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.16 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.16_treti_ctvrtletni_pisemna_prace.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.06_FRANTIŠEK LADISLAV.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.14_Jiří Suchý a Jiří.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14_pridavna_jmena Název:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
Odraz 2. sv. války v české literatuře
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_CJ.6.A.4 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.4_oscar_wilde Název: Oscar Wilde Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum:17 .10. 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)

OSCAR WILDE

ŽIVOTOPIS *16. října 1854 Dublin – †30. listopadu 1900 Paříž celým jménem Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde Irský dramatik, prozaik, básník a esejista působil v Anglii otec irský oční a ušní chirurg a matka úspěšná spisovatelka Oscar studia v Dublinu a na Oxfordu (výborný prospěch) žil svobodně bez ohledu na konvence a pokryteckou morálku vyšších vrstev, rád vědomě šokoval společnost

oženil se s Constance Lloydovou Oscar citlivý a milující otec dvou synů – Cyrila a Vyvyana později obžalován z homosexuality a odsouzen na 2 roky těžkých nucených prací Constance se od něj odvrátila a změnila sobě a synům příjmení na Hollandovi Constance zemřela v roce 1898 v Janově syn Cyril zabit během 1. světové války ve Francii Vyvyan se stal spisovatelem a překladatelem Oscar změna jména na Sebastiana Melmotha po návratu z vězení toulky po Evropě (Francie) zemřel v bídě s podlomeným zdravím na meningitidu

DÍLO BÁSNĚ Básně DIVADELNÍ HRY Ideální manžel Jak je důležité míti Filipa

PRÓZA Strašidlo cantervillské - televizní film režiséra Víta Olmera z roku 1989 (hlavní role Jiřina Bohdalová a Jiří Bartoška) Obraz Doriana Graye - zfilmován americkým režisérem Davidem Rosenbaumem v roce 2004 a britským režisérem Oliverem Parkerem v roce 2009; v roce 2006 na motivy knihy vznikl český muzikál Šťastný princ a jiné pohádky Slavík a růže

ŠŤASTNÝ PRINC socha pozlacená jemnými plátky ryzího zlata každý sochu obdivuje a skrytě jí závidí její bezstarostné štěstí mezi chodidly prince se usadila malá vlaštovička socha poprosí vlaštovičku, aby roznesla všechny jeho drahokamy chudým lidem přichází zima a vlaštovička umrzne, princi jeho olověné srdce praskne na dvě půlky sochu nechají strhnout, protože už není zlatá, a tudíž ani krásná a užitečná

SLAVÍK A RŮŽE student je zamilovaný do krásné dívky, ta chce jako důkaz jeho lásky rudou růži student je smutný, protože je zima růže již nekvetou slavík ho lituje, tak hledá květy růží, ale najde jen zmrzlé jediná možnost, jak je oživit je zpívat s trnem bodnutým do srdce – slavík to podstupuje ve jménu lidské lásky student ráno růži najde a běží s ní za dívkou, ta jím však pohrdne, protože jiný chlapec jí poslal klenoty

CITÁTY „Svět je sice divadlo, ale role jsou mizerně obsazeny.“ „Historie se nikdy neopakuje. To jenom špatní historici se opakují.“ „Jediné, co je horší, než když se o vás mluví, je to, když se o vás nemluví.“ „Lidstvo neví kam jde, a proto nikdy nemůže nalézt cestu.“ „Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším.“ „Vždy odpouštějme svým nepřátelům, nic je nedokáže víc rozzuřit.“ „Inteligence není choroba nakažlivá.“

JAKÉ POHÁDKY NAPSAL OSCAR WILDE? Malý princ Štěk Sněhová královna Jedinečná raketa Sobecký obr Šťastný princ Slavík a růže Oddaný přítel

POUŽITÉ ZDROJE Obrázky z kolekce Klipart http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C5%A5ast n%C3%BD_princ_a_jin%C3%A9_poh%C3%A1dk y http://cs.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde http://cs.wikipedia.org/wiki/Stra%C5%A1idlo_can tervillsk%C3%A9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Obraz_Doriana_Gray e http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oscar_Wilde.j pg http://cs.wikiquote.org/wiki/Oscar_Wilde http://www.cmgww.com/historic/wilde/photo1.htm

METODIKA Nejprve žáky seznámíme s Oscarem Wildem - autorem pohádek. Poté si přečteme ukázku z jeho knihy. Žáci si zkusí jednoduchý kvíz. Žáci si zapíšou výpisky do sešitu.