NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_463_HORNINY VÝKLAD HORNIN CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
VY_52_INOVACE_20 Nerudní suroviny určeno pro 5. ročník ZŠ
HORNINY.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: VYVŘELÉ HORNINY
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Dělení hornin Podle vzniku.
Usazené horniny - úlomkovité
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Usazené horniny.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník :
Nerudní suroviny 5. ročník
Usazené horniny = sedimenty
Horniny a nerosty. Na výběr máte ze tří možností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, najeďte na ni šipkou myši a klikněte. Bude-li Vaše odpověď chybná,
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
CZ.1.07/1.1.10/
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_.
Nerostné bohatství 4. ročník
Vyvřelé horniny = vyvřeliny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s tříděním vyvřelých hornin, jejich.
Neživá příroda − horniny
HORNINY.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Kvíz „Spoj strany“- Kameny. Tabulka Jak se jmenuje tato hornina a z jakých nerostů se skládá?
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_141_ Horniny vyvřelé TEMA:
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Neživá příroda Nerosty a horniny.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
Nerudní suroviny 5. ročník
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
Prezentace – výklad učiva
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kámen VY_32_INOVACE_25_500 Projekt.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVA
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
Prezentace – výklad učiva
Člověk a jeho svět (Vlastivěda pro 4. ročník)
Neživá příroda − horniny
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Nerudní suroviny 5. ročník
Autor: Andrea Kolářová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
Škola:. Základní škola Kladruby
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ROSTLINY, ŽIVOČICHOVÉ OPAKOVÁNÍ
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
VY_32_INOVACE_19_Horniny
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_52_INOVACE_534 Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ I . Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Prezentace zábavnou formou seznamuje se základním rozdělením hornin na usazené a vyvřelé. Materiál může být využitý jako zápis do sešitu.

NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY PŘÍRODOVĚDA 4. ROČNÍK

NEROSTY A HORNINY tvoří povrch naší planety Země horniny jsou složeny z nerostů (minerálů)- např. hornina žula se skládá z nerostů: křemene, živce a slídy nerosty a horniny nazýváme nerostné suroviny

Vznikaly usazováním na dně dávných moří Horniny dělíme : Vyvřelé Usazené Vznikaly usazováním na dně dávných moří / vápenec, pískovec /. Vznikaly sopečnou činností / žula, čedič /.

Usazené horniny - PÍSKOVEC : Vznikl usazením a stmelením zrníček písku na dně moře. Pískovec se snadno drolí a zvětrává. Prachovské skály – naše nejznámější pískovcové skály se nacházejí kousek od Jičína. Jsou to skály různých tvarů, které mnohdy připomínají tajuplné bytosti. Pískovec se těží v lomech. dobře se opracovává, protože je měkký zhotovují se z něho sochy, pomníky, vodní kašny, mosty, náhrobky …. stavby z pískovce– Karlův most, Karlštejn, chrám sv. Víta, Národní muzeum v Praze Prachovské skály http://www.skalnimesta.cz/cz/prachovske-skaly-skalni-mesto.htm

PÍSEK sypká usazená hornina je složen z nezpevněných zrn různých nerostů ( nejčastěji křemene a živce) je sypký a jemnozrný písek se v přírodě usazuje hlavně činností větru a vody těží se v pískovnách krajina, kde se těží (těžil) je krajinou poškozenou používá se ve stavebnictví

ROZDÍL MEZI PÍSKEM A PÍSKOVCEM PÍSKOVEC = zrníčka různých nerostů zpevněná přírodními tmely. Je kusový. PÍSEK = nezpevněná ( sypká) zrníčka různých nerostů. Je sypký.

Usazené horniny - VÁPENEC : Vznikaly usazováním na dně dávných moří. Vznikl nahromaděním ulit a skořápek drobných živočichů Využívá se k výrobě vápna a cementu. Kusový se používá jako kámen na stavby Materiál na výrobu soch, pomníků, náhrobků na dně moří - korálové útesy na pevnině – pohoří (část Alp a Karpat) - krasová území (Moravský kras) Lom ve Štramberku je tvořen z vápencové skály. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Botany_%C5%A0tramberk_labyrint.JPG

Vyvřelé horniny - ŽULA http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDula Žula je velmi tvrdá hornina. Skládá se z nerostů : živce, křemene a slídy. Často se z ní vyrábějí pomníky a pamětní desky. Je velmi pevná a tvrdá. Využíváme ji jako stavební kámen – silnice, železnice, přehradní hráze,dláždění chodníků,ozdobné obklady stěn, schodišť, kašny, pomníky, sochy Středočeská pahorkatina, Českomoravská vrchovina http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDula

Vyvřelé horniny - ČEDIČ Velká část zemského povrchu je tvořena právě čedičem. V České republice je čedičové podloží např. v Českém středohoří. Také hora Říp je tvořena čedičem. Využívá se na štěrk a ve stavebnictví. Čedič je také možné roztavit a poté zpracovat na dlažby, cihly apod. http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cedi%C4%8D hora Říp http://foto.mapy.cz/28583-Hora-Rip

Horniny a nerosty - kvíz Jméno: __________________________ 1. Usazená hornina je např. _____________________________________________________________ 2. Magmatická hornina je např. __________________________________________________________ 3. Přeměněná hornina je např. _______________________, vznikl přeměnou z ___________________. 4. Nerost je např. _______________________________________________________________ 5. Popiš, jak vzniklo uhlí: _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ K čemu se používá: _____________________________________________________________ 6. Spoj, co k sobě patří: PÍSKOVEC CEMENT ŽULA SKLÁŘSKÝ PÍSEK VÁPENEC SOCHY KŘEMEN ŽELEZO MAGNETOVEC DLAŽEBNÍ KOSTKY

NAPIŠ Horniny dělíme na … Pískovec je hornina … K čemu se využívá žula? Nejznámější české pískovcové skály… Které horniny vznikaly sopečnou činností?

Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná