DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SMETANA
VÝROBA Úprava tučnosti mléka podle druhu smetany. Balení.
ROZDĚLENÍ SMETANY PODLE TUČNOSTI: Smetana ke šlehání 30% - 33% t.v.s./tuku/ Šlehačka neochucená 33% - 40% t.v.s. Šlehačka ochucená min. 32% t.v.s. Sladká smetana 12% - 20% t.v.s. Smetana na vaření 6% - 12% t.v.s. Smetana do kávy 4% - 12% t.v.s. Šlehačky ve spreji ochucená, neochucená Ostatní smetanové výrobky - dezerty, lahůdky, (Lipánek, Ostraváček, Pribináček, Smetánek…)
vady BARVA S CIZÍM ODSTÍNEM NEBO ZABARVENÍM. CHUŤ A VŮNĚ PO KRMIVU, HOŘKÁ, LOJOVITÁ, OLEJOVÁ, ZATUCHLÁ, PLESNIVÁ, ŽLUKLÁ, SÝROVITÁ PROŠLÁ ZÁRUČNÍ LHŮTA. PROTRHLÝ OBAL. ZÁMĚNA DRUHU.
skladování v chladící lednici od 1ºC do 8°C v čistotě v regále, nedotýká se stěny nesmí být uloženy na podlaze v lednici provádíme obměnu zásob
OPAKOVÁNÍ: JAKÝ JE ROZDÍL MEZI MLÉKEM A SMETANOU? KOLIK % TUKU MÁ SMETANA KE ŠLEHÁNÍ? VYJMENUJTE DRUHY SMETANY V PRODEJI? JAKÉ JSOU NEJČASTĚJŠÍ VADY SMETANY? KTERÉ VÝROBKY ZE SMETANY JSOU URČENY PRO DĚTI? SKLADUJE SE SMETANA JINAK NEŽ MLÉKO?
ZDROJE: http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/644000/643960.jpg Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 2. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997 http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/644000/643960.jpg http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/1311250/1311197.jpg http://www.mlekarna- kunin.cz/media/product_categories/produkty_smetana_zak ysana.png http://www.mlekarna- kunin.cz/media/product_categories/produkty_smetana_vare ni.png
KONEC