VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ STATKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Zásahy státu do cen
Advertisements

Rozhodování firmy v postavení monopolu o výstupu a ceně
Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
Externality a veřejné statky
Mikroekonomie I Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka
Mikroekonomie I Chování výrobce: náklady a nabídka
Mikroekonomie I Cvičení 18 – Všeobecná (celková) rovnováha
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence.
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Příklady teorie všeobecné rovnováhy
 V tržním systému se ekonomické subjekty (na jedné straně výrobci, prodávající, na druhé straně nakupující zákazníci (domácnosti, firmy, vláda a státní.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich.
Externality.
Mikroekonomie I Užitek spotřebitele a odvození poptávky Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Agregátní poptávka a nabídka
ANALÝZA BLAHOBYTU CELÉ SPOLEČNOSTI – DŮLEŽITÁ PRO POSOUZENÍ ZÁSAHŮ VEŘEJNÉHO SEKTORU, TEDY PRO EKONOMII VEŘEJNÉHO SEKTORU.
Daňová teorie a politika
Přednáška č. 13 – Analýza tržních selhání
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
NAUKA O PODNIKU I.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
THEME 3 Public Goods Public Goods Classification
Veřejné statky - ekonomické specifikum a charakteristika veřejných statků - typologie veřejných statků - efektivní zabezpečení veřejných statků v podmínkách.
THEME 3 Public Goods Public Goods Classification
Mikroekonomie I Volné zdroje, volné statky a veřejné statky
HDP= hrubý domácí produkt
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Mechanismus hospodářské koordinace
Chování spotřebitele, výrobci, efektivnost
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
3 EFEKTIVNOST TRHU.
Teorie poptávky a užitek, chování spotřebitele
Dokonalá konkurence předpoklady DoKo
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Typ statkuČistý veřejný Smíšený st., Vlastnosti jak veřejného tak soukromého statku St. pod ochranou Čistý soukromý Kdo získává?Všichni členové spol. Spotřebitelé.
Teorie statků Ekonomický statek – zboží nebo služba soukromého nebo veřejného charakteru.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Hospodářský mechanismus
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Nedokonalé konkurence
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
13. Analýza tržních selhání
V. Tržní rovnováha a tržní selhání Přehled témat
Trh práce a politika zaměstnanosti
14B. Veřejné statky Osnova přednášky
Všeobecná rovnováha Téma 10 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Vzdělání z hlediska teorie statků, postavení a význam vzdělaní ve VS
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Příčiny existence veřejného sektoru
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Ing. Martin Petříček, MBA
TRH (tržní mechanismus)
Veřejné finance a veřejné statky
4 EKONOMIE VEŘEJNÉHO SEKTORU. Základy ekonomie „neviditelná ruka“ Adama Smithe vede k tomu, že lidí tím, že sledují své vlastní zájmy na trhu, maximalizují.
Trh a tržní mechanismus PREZENTACE. Trh Trh a tržní ekonomika cenový systém soukromé vlastnictví konkurence.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Obecná ekonomie 2.
Přejít na první stránku Copyright Aleš Olejniček Příčiny existence veřejného sektoru Má existence veřejného sektoru objektivní.
Poskytování veřejných služeb
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Analýza nákladů PaE 1 (S-5B)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Transkript prezentace:

VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ STATKY

SMÍŠENÁ EKONOMIKA Vzniká spolupůsobením tržních nástrojů a vládních zásahů do ekonomiky. existuje kromě vlastnictví soukromého i vlastnictví veřejné. Veřejný a soukromý sektor spoluexistují se vzájemným prospěchem. Veřejný sektor je zpravidla neziskový (na rozdíl od soukromého s.) Selhává-li v zabezpečování statků některý z nich, nastupuje druhý sektor.

Principy, na nichž je veřejné financování založeno NENÁVRATNOST zásada „něco za něco“ neplatí NEEKVIVALENCE Ekonomické subjekty jsou nuceny přispívat do společné kasy, aniž mají zajištěný adekvátní příjem veřejných statků. NEDOBROVOLNOST Pokud není možné zaručit návratnost ani ekvivalenci, je třeba ekonomické subjekty k odvodům do společné kasy donutit.

VLÁDNÍ SELHÁNÍ Obtížný odhad dopadů státních opatření, Představují silný argument proti veřejnému financování Obtížný odhad dopadů státních opatření, Časové zpoždění, Omezená možnost kontroly realizace a důsledků vládních opatření, Specifické preference státních úředníků, Specifikum politických procesů. G.S.Becker: „Často se hovoří o tom, že stát musí svou viditelnou rukou napravovat selhání neviditelné ruky trhu. K těm by ale v naprosté většině případů nedocházelo, kdyby stát plnil svou povinnost a trh (volný trh) chránil.“ Zdroj: Hamerníková, B., Maaytová, A. Veřejné finance

VEŘEJNÝ SEKTOR VE SMÍŠENÉ EKONOMICE VEŘEJNÝ SEKTOR je významná část národního hospodářství Poslání veřejného sektoru je: předcházet selháním trhu, Řešit důsledky selhání, Zajistit udržitelný sociálně-ekonomický rozvoj společnosti. Úkolem veřejného sektoru je: Zajistit potřebné veřejné statky, Vytvářet podmínky pro fungování soukromého sektoru

STATKY A JEJICH KLASIFIKACE Statky = předměty, které slouží k uspokojování lidských potřeb Klasifikace statků: Dle původu: Volné – bez omezení dostupné komukoli, není třeba je rozdělovat, cena nulová. Ekonomické – jsou produktem ekonomických činností člověka. spotřební (slouží ke krátkodobé či dlouhodobé spotřebě) kapitálové (používají se k další výrobě). substituty komplementy Dle spotřeby Dle vzájemného vztahu

Ekonomické statky Soukromé (privátní) Veřejné Dělitelnost spotřeby (rivalita spotřebitelů), Vylučitelnost ze spotřeby Veřejné nedělitelnost spotřeby, nulová mezní nákladovost na spotřebu každého dalšího spotřebitele, nevylučitelnost ze spotřeby. Pozn.: veřejné statky nejsou označovány jako „veřejné“ pro svůj způsob financování a zabezpečení, ale pro své specifické charakteristiky spotřeby.

dělitelnost Statky, které jsou plně dělitelné mezi spotřebiteli (potraviny, oblečení, statky dlouhodobé spotřeby…) … pro ně platí: Celkové spotřeba statku = součtu spotřeby jednotlivých spotřebitelů Statky plně nedělitelné (obrana, pouliční osvětlení, umělecké originály…) … pro ně platí: Celková spotřeba statku = spotřebě každého spotřebitele.

dělitelnost Plná dělitelnost spotřeby znamená možnost dosáhnout ekonomického optima v podmínkách dílčí i všeobecné rovnováhy. P.A. Samuelson. Pro každou dvojici statků platí:

dělitelnost Plně dělitelné statky Alokace zdrojů na produkci statků může být efektivní pomocí systému cen, Probíhá rivalita mezi jednotlivými spotřebiteli (nemohou jeden statek spotřebovávat společně a díky tomu odhalují své preference).

dělitelnost Plně dělitelné statky DB S DA E DA+B F G H Cena soukromého statku Plně dělitelné statky DB S DA E DA+B F G H Množství soukromého statku Zdroj: Musgrave, R.A., Musgraveová, P.B. Veřejné finance v teorii a praxi. S. 42

dělitelnost Jsou-li statky plně nedělitelné (spotřeba dalších uživatelů není snižována spotřebou jiného uživatele): Spotřeba je nerivalitní (spotřebitelé dobrovolně své preference neodkrývají), Prostřednictvím cen není možné spotřebitele veřejného statku donutit odhalit své preference (jeho MU), pak nelze vyloučit ze spotřeby ani takového spotřebitele, který není ochoten za tento veřejný statek „zaplatit“ – tzv. černý pasažér Tržní mechanismus selhává. Problém: zabezpečit efektivní alokaci těchto statků, Stanovit objem statků, Jak rozdělit náklady na jejich produkci mezi spotřebitele.

dělitelnost DA+B S E K L M DB DA N Cena veřejného statku Z nerivalitní spotřeby vyplývá nemožnost činit efektivní alokační rozhodování prostřednictvím cenového mechanismu – tržních cen. Nicméně rovnováha by nastala v tom případě, kdyby se součty mezních užitků spotřebitelů A a B MUA a MUB ze spotřeby veřejného statku rovnaly mezním nákladům MC na jeho produkci (poptávka po veřejném statku je dána vertikálním součtem dílčích poptávek). DA+B S E K L M DB DA Množství veřejného statku N Zdroj: Musgrave, R.A., Musgraveová, P.B. Veřejné finance v teorii a praxi. S. 42

Další charakteristiky veřejných statků nedělitelnost spotřeby, nevylučitelnost ze spotřeby, Jsou vždy nabízeny a spotřebovávány v rámci spotřebitelského společenství – vznikají např. na principu: Geografickém Technickém Právním (př. klub, sportovní areál pro účely určitého spolku apod.) Čistý veřejný statek je totální spotřební externalitou – díky nedělitelnosti a nevylučitelnosti vstupují do funkcí užitku všech spotřebitelů.

Klasifikace veřejných statků Autor: P.A. Samuelson Zdroj. Urbánek, V., VŠE.

Klasifikace veřejných statků efekt přetížení (návalu): Vzniká se zvýšením spotřebovávaného množství statku, způsobuje snížení spotřeby jednoho uživatele uživatelem druhým (využívání pozemních komunikací, kdy při jejich přetížení dochází ke snížení cestovní rychlosti a bezpečí). Užitek ze statku pro jednoho uživatele Minimální bezpečnost silničního provozu Počet uživatelů

Klasifikace veřejných statků efekt přetížení (návalu): Užitek ze statku pro jednoho uživatele Náklady statku pro jednoho uživatele Počet uživatelů

Další členění statků Dle institucionálního hlediska (dle účasti státu) Tržní (rozhoduje se na trhu, D a S) Polotržní (prochází trhem, ale cena je předmětem diskriminačních opatření státu – omezení nabídky, diferencovaným zdaněním, subvencemi apod.) Netržní (neprochází trhem, rozhoduje stát či samospráva, nemají svobodně stanovenou cenu, cena stanovena administrativně (tzv. daňová cena))

Efektivní zabezpečení veřejných statků Tržní mechanismus selhává. Problém: začlenění veřejných statků do optimalizačních schémat v podmínkách dílčí i všeobecné rovnováhy Zabezpečení efektivní alokace těchto statků, Stanovit objem statků, Jak rozdělit náklady na jejich produkci mezi spotřebitele. teorie praxe

1. Dílčí a všeobecná rovnováha dílčí rovnováha je dosažení stavu optima (nabídka = poptávka) na jednom (dílčím) trhu, všeobecná rovnováha stavu optima je dosaženo napříč dílčími trhy. rovná se nabídka a poptávka pro každou dvojici statků a pro každou dvojici ekonomických subjektů.

Dílčí a všeobecná rovnováha Dílčí rovnováha u soukromého statku Dílčí rovnováha u veřejného statku Za soukromý statek všichni spotřebitelé tedy platí stejnou cenu, ale spotřebovávají jiná množství. V případě veřejného statku pak všichni jedinci spotřebovávají díky nerivalitě stejná množství za jiné „ceny“. Součet těchto „různých cen“ by se měl rovnat nákladům na produkci veřejného statku.

Soukromý (X) a veřejný (G) statek ve všeobecné rovnováze Předpoklad: existují 2 spotřebitelé: A a B známe jejich indiferenční křivky, známe hranici produkčních možností. Zvolíme indif.k. A´ a zvolíme libovolné množství G´, Na křivce produkčních možností, zjistíme množství X pro spotřebitele B a příslušnou indiferenční křivku Tuto přeneseme do grafu produkční funkce a odvodíme křivku TT (zbytková křivka) pro první graf Indiferenční křivka, které je tečnou k TT stanovuje optimální kombinaci X a G pro spotřebitele A v bodě Q1 v bodě Q1 platí

Postup se opakuje pro různé úrovně indiferenčních křivek, čímž vznikne množina optimálních bodů Oi (i = 1 až n)

2. Zajištění veřejných statků U řady veřejných statků je možné vybírat poplatek  je možné, aby je vyráběl soukromý sektor, ale veřejný sektor je / může být efektivnější Jsou-li mezní náklady spojené se zvýšením počtu spotřebitelů nulové, není důvod pro omezování spotřeby statku, soukromý sektor by ale cenu účtoval, což by vedlo ke snížení spotřeby (neefektivnímu) a ztrátě společenského užitku (blahobytu).

Zajištění veřejných statků poptávka Ztráta společenského užitku Množství statku Množství nerealizovaného statku statku

Zajištění veřejných statků U některých statků je vybírání poplatků možné, neboť mezní (výrobní) náklady nejsou nulové, ale nákladná (vysoké transakční (administrativní) náklady). Zvážit zabezpečení veřejným sektorem, financovat prostřednictvím daní. cena Zvýšení užitku, bude-li statek poskytován bez transakčních nákladů Ztráta blahobytu, bude-li statek poskytován bezplatně P1 Transakční N P2 Výrobní N Množství statku Q1 Q2 Q3

Zajištění veřejných statků Problém zavedení jednotné spotřeby veřejného statku Ztráta blahobytu Nadměrná spotřeba

Zajištění veřejných statků Veřejné zajištění veřejných statků – jedná se o způsob financování a poskytování veřejných statků (mohou být financovány veřejně, ale produkovány soukromým sektorem na základě smlouvy s orgány veřejné správy) Veřejné zajištění může být uplatněno i v případě některých soukromých statků (jsou-li např. vysoké mezní náklady spojené se zvýšením spotřebitelů), ale hrozí neefektivnost z nadměrné spotřeby (budou-li poskytovány zdarma)