Způsobilost výdajů Seminář pro projektové partnery, ze 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Pavel Lukeš23.6. Praha Kontrola výdajů Interreg Central Europe Interreg Europe.
Advertisements

Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
1 ZPŮSOBILÉ VÝDAJE ZPŮSOBILÉ VÝDAJE Olomouc Zlín Uherské Hradiště Velké Losiny.
Finanční řízení Ing. Lenka Nováková Seminář pro žadatele výzvy Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témat a mezipředmětových.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Alena Zítková Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Seminář pro žadatele k 37. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech II" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek Mgr. Barbora Dedková - Specialista na administraci VZ Seminář pro SC 2.1 ZVÝŠENÍ KVALITY A DOSTUPNOSTI SLUŽEB VEDOUCÍ.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Petra Němcová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc Kontrola přijatelnosti Nejčastější chyby.
Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část (Obecné informace) 3. výzva listopadu 2011 Ústí nad Labem.
24. října 2008Ing. Helena Viktorie Barbořáková I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Rozpočet.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Romana Bendová Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Centrum pro regionální rozvoj ČR
Kontrola výdajů Interreg DANUBE
Seminář „Kontrola výdajů“ v rámci programu Interreg Danube
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Kontrola prvního stupně Seminář pro projektové partnery ze 4. výzvy
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ 5. dubna 2017 Tato akce je financována.
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Kontrola prvního stupně
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Seminář pro příjemce věcná část řízení projektu TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM.
Jednoduché účetnictví
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro příjemce OPVK
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2015 Liberec.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Daň z příjmů fyzických osob
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Seminář pro žadatele k 13. výzvě IROP „Revitalizace vybraných památek"
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Operační program INTERREG V-A Česká republika – Polsko programové období 2014 – SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE Hradec Králové, Hradec Králové.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Realizace a vyúčtování malého projektu
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Cyklus malého projektu
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Fond malých projektů Školení pro Konečné uživatele Zlín
Seminář pro žadatele k 36. výzvě IROP „Stanice IZS"
Seminář „Kontrola výdajů“ v rámci programů Interreg Danube a Interreg Europe Způsobilost výdajů , Praha.
Transkript prezentace:

Způsobilost výdajů Seminář pro projektové partnery, ze 4 Způsobilost výdajů Seminář pro projektové partnery, ze 4.výzvy OP MR (Interreg IVC) 1

Způsobilost výdajů obsah prezentace Způsobilost výdajů Právní rámec způsobilosti výdajů Kategorie způsobilých výdajů z časového hlediska Přípravné výdaje Výdaje na realizaci Sdílené výdaje Rozpočet – rozpočtové kapitoly Způsobilost výdajů - vymezení Náležitosti dokladování

Právní rámec způsobilosti výdajů Nařízení EP č. 1080/2006 (článek 7) o Evropském fondu pro regionální rozvoj Nařízení Rady (ES) č. 1083/2006 (článek 56) o obecných ustanoveních o Evropském fondu pro regionální rozvoj, Evropském sociálním fondu a Fondu soudržnosti Nařízení Komise (ES) č. 1828/2006 (článek 48 až 53), kterým se provádí pravidla nařízení Rady č. 1083/2006 (tzv. prováděcí nařízení) Pravidla způsobilých výdajů pro programy spolufinancované ze SF a FS na období 2007-2013 (dle čl. 56 Obecného nařízení č.1083/2006) (www.strukturalni-fondy.cz ), (dále MPZV) Programová dokumentace uveřejněná na stránkách příslušného programu, Pokyny pro české partnery na www.crr.cz 3

Kategorie způsobilých výdajů z časového hlediska: Způsobilost výdajů Kategorie způsobilých výdajů z časového hlediska: Přípravné výdaje - výdaje vynaložené v souvislosti s přípravou a předložením projektové žádosti Výdaje na realizaci - výdaje vynaložené v průběhu realizace projektu uvedeného ve Smlouvě 4

Přípravné výdaje Přípravné výdaje Interreg IVC Způsobilost ANO Období (vznik) od 1.1.2007 do data registrace žádosti o projekt Limit 30.000 € Úhrada Do konce 1. reportovacího období Forma (specifika) Není určena BL – Budget line (rozpočtová kapitola) WP – work package (komponenta)

Výdaje na realizaci Výdaje na realizaci Interreg IVC Období OD Od data schválení žádosti o projekt Monitorovacím výborem (v případě podmíněného schválení – od prvního podmíněného schválení ) DO do konce posledního měsíce realizace uvedeného v žádosti o projekt (nejpozději 31/12/2014) Úhrada Do konce posledního měsíce realizace projektu Pozn.: Doba realizace by měla zahrnovat 2-3 měsíce konci realizace všech hlavních projektových aktivit *) uvedeno v Implementačním manuálu kap. 6.2

Sdílené výdaje(Shared costs) 1 Interreg IVC Způsobilost ANO (předběžný souhlas příslušného kontrolora) Úprava Zakotvené v Partnership agreementu (popř. jiné dohodě mezi partnery) Obsah Podíl PP/LP (BL), Druh výdajů, Partner zodpovědný za realizaci Shared costs, způsob úhrady(vypořádání) Forma (Extra certifikace) Control Confirmation for shared costs

Sdílené výdaje(Shared costs)2 Interreg IVC Vypořádání letter + „Certifikát“ + kopie podpůrných dokumentů (začlenění v dalším monitorovacím období do výdajů příslušného partnera) Úhrada 2 způsoby 1) Každý partner zaplatí svůj podíl partnerovi 2) LP*) odečte od podílů ERDF jednotlivých partnerů příslušný podíl Rozpočet Každý partner ve svém rozpočtu svůj podíl zakomponován v BL *)V případě, že LP je partnerem, který sdílí 100% výdajů

Rozpočet – rozpočtové kapitoly Budget lines Interreg IVC Staff costs Jen zaměstnanci Administration costs (max. 12% staff costs (certified) External expertise (max. 50% total costs*) Travel accommod. Jen u zaměstnanců Equipment Uvedeny v projektové žádosti (do 5% celkových výdajů) Sub-projects Druh výdaje Interreg IVC EUR přepočet Tržní kurz EUR dne provedení úhrady faktury Tržní kurz EUR posledního dne reportovacího období EUR kurz EC měsíce, kdy byla faktura uhrazena EUR Kurz EC posledního měsíce reportovacího období *) dle Application manualkap. 4.3.2 - * Pozn.): % limity stanoveny na úrovni projektu, ne rozpočtu partnera

(Ne)Způsobilost výdajů Druh výdaje Interreg IVC DPH u plátců DPH ANO, prohlášení, že nemá nárok na odpočet DPH u neplátců VŽDY Finanční výdaje Poplatky za mezin. finanční transakce, za založení a správu zvláštního BÚ (povinnost), Věcné příspěvky NE Výdaje spolufinancované z jiných EU zdrojů Nezpůsobilé Příjmy U projektů do 1 mil. € se nesledují Nezpůsobilé výdaje jsou dané programovou dokumentací a na národní úrovni v MPZV; Musí být uvedeny ve schválené žádosti o projekt (rozpočtu) a být vykázány dle specifikace rozpočtových kapitol v rozpočtu PP *) na úrovni PP

Způsobilost výdajů Obecná pravidla způsobilosti Soulad s evropskou a českou legislativou a operačními programy Přiměřené (odpovídat cenám v místě a čase obvyklém) a vynaloženy v souladu s principy hospodárnosti, účelnosti a efektivnosti Vynaloženy v souvislosti s projektem a aktivitami uvedenými v žádosti o projekt Musí být identifikovatelné (doklady označené číslem, názvem projektu a programu), prokazatelné, doložitelné potvrzenými účetními doklady, tzn. musí být definitivní, zachycené v účetnictví partnera, uhrazeny Splňovat věcnou a časovou způsobilost 11

Náležitosti dokladování Uveřejněny na www.crr.cz jako součást Pokynů pro příjemce Náležitosti dokladování dle druhů výdaje: -osobní výdaje, sociální a zdravotní pojištění, cestovní náhrady, pořízení služeb, pořízení majetku, odpisy, věcné příspěvky, režijní výdaje, DPH Obecné informace k náležitostem dokladování - doložení výstupů projektu, doložení dodržení pravidel pro VŘ, splnění publicity, vedení oddělené účetní evidence pro projekt 12

Náležitosti dokladování Staff costs vynaložené přímo na zaměstnance partnera uvedeného v žádosti o projekt (timesheet v rozdělení na WP, pracovní smlouva, platový výměr, sestava rekapitulace mezd, ZVL nebo mzdový list, doklad o úhradě, zdůvodnění vyplácení odměn, prémií) obvyklá výše mezd – statistika ISPV

Náležitosti dokladování Administration costs u projektů ze 4. výzvy – se nedokládají a není nutné zaúčtování v oddělené účetní evidenci LIMIT – max. 12% skutečných způsobilých výdajů na mzdy (uznáváno průběžně) - nesmí se jednat o výdaje, které jsou vykazovány v jiných rozp.kapitolách

Náležitosti dokladování Travel and accommodation - cestovné na zaměstnance přímo hrazené partnerem uvedeným v žádosti o projekt - vynaložené v souvislosti s aktivitami uvedenými v žádosti o projekt (semináře, jednání aj.) - způsobilá výše dle národní legislativy - cestovní příkazy, doklad o úhradě, sestava přehled pracovních cest, vnitřní předpis zaměstnavatele o prac.cestách

Náležitosti dokladování External expertise and services - účetní/daňové doklady s identifikací předmětu plnění - doklady o úhradě, - smlouvy - předávací protokoly, prezenční listiny, výpočet alikvotní části pro projekt - doložení výběrového řízení

Náležitosti dokladování Equipment/Investment - způsobilé formou odpisů a nebo pořízení - účetní/daňové doklady s identifikací předmětu plnění - doklady o úhradě, - smlouvy - předávací protokoly, dodací list, výpočet alikvotní části pro projekt, majetková evidence - doložení výběrového řízení - v případě odpisů – alikvotní část, výpočet způsobilé výše dle MPZV, speciální odpis (vychází z jiné ceny než v účetnictví, doba a sazba odpisování dle daňových odpisů) MPZV – metodická přírůčka způsobilých výdajů

Ing. Eva Hrstková hrstkova@crr.cz Děkuji za pozornost Ing. Eva Hrstková hrstkova@crr.cz