Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava,
ÚTERÝ Polévka Kuřecí vývar s drobením 20,- Kč Polévka Hrachová 25,- Kč.
PÁTEK Polévka Čínská hovězí 20,- Kč Polévka Zelňačka 25,- Kč.
ÚTERÝ Polévka Česnečka 20,- Kč Polévka Hrášková 25,- Kč.
PÁTEK Polévka Kuřecí vývar s nudlemi 20,- Kč Polévka Fazolová 25,- Kč.
Středa BE soup 1 Kuřecí se zeleninou a těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Hrachová s uzeninou 16,60 Kč / 21,- Kč.
Středa BE soup 1 Slepičí s těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Dršťková z vepřových žaludků 16,60 Kč / 21,- Kč.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se základním rozdělením mzdy.
Náležitosti a druhy menu
Využití ovoce v kuchyni
PONDĚLÍ Polévka Hovězí po italsku 20,- Kč Polévka Houbový krém 25,- Kč.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náležitosti nápojových lístků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hovězí vývar se zeleninou a drobením
BE soup 1 BE soup 2 Kuřecí s drobením Bramborová s houbami
Příprava drůbeže pečením
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Hovězí vývar s rýží a hráškem
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Druhy barev podle účelu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozdělení inventáře, MSI
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
11. – 15. dubna PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Regenerační přípravky I.
6. – 10.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK Květáková /1,3,7,13
Aritmetická posloupnost
Předběžná příprava drůbeže
BE soup 1 BE soup 2 Kuřecí s drovením Kulajda s houbami
Slepičí vývar s nudlemi
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
12.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BE soup 1 Zeleninový vývar s písmenkami 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2
Lineární rovnice a nerovnice III.
se zeleninou a písmenky
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9.10. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Kategorie odbytových středisek
Hovězí vývar se zeleninou a těstovinou
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zeleninový vývar s krupicovými noky
Slepičí vývar s masem a rýží
ČTVRTEK Polévka Písmenková 20,- Kč Polévka Kulajda 25,- Kč.
BE soup 1 Česnečka 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Gulášová
Zeleninový vývar s hvězdičkami Hráškový krém s krutony
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměti počítače, rozdělení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Slepičí se zeleninou a fridátovými nudlemi
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vodová ondulace - pomůcky a prostředky
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Bc. Anna Hana Kučeráková
Hovězí vývar s játrovou rýží
14.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Restaurační menu Anotace: prezentace slouží k žákům k osvojení vědomosti v oblasti sestavování menu pro různé skupiny strávníků. Klíčová slova: menu, jednoduché a složité menu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Pojem menu: menu je pevná sestava pokrmů složité menu je doplněné dle okolností vhodnými nápoji složitá menu se používají k určité příležitosti na běžný oběd se sestavují jednoduchá menu.

Jednoduché menu : mívá většinou 2- 3 chody a nápoj většinou se skládá z polévky a hlavního chodu menu bývá často doplněno o studený předkrm nebo moučník sestavuje se většinou pro stálé hosty, kteří obědvají v restauraci pravidelně.

Složité menu: skládá se většinou ze 4 – 5 chodů menu tvoří zpravidla studený předkrm, polévka, hlavní chod a moučník hosté si sestavují menu společně s číšníkem „A la carte“. Obr. č. 1

Slavnostní menu: mívá 6 i více chodů sestavuje se pro různé slavnostní hostiny v menu se uvádí i podávané nápoje sestavuje se podle gastronomických pravidel pro složitá menu: obr. č. 2 obr. č. 3

Jednoduché (polední) menu: většinou bývá výběr z více sestavených menu nabízí se pouze 1 polévka a výběr z několika hlavních chodů cena za sestavené menu je pevně stanovena většinou není možnost jednotlivé chody vzájemně kombinovat. Dnešní menu: Kuřecí polévka s nudlemi 150 g Kuřecí steak na žampionech, vařené brambory 85, Kč 150 g Vepřová směs na kari, dušená rýže 75,- Kč 150 g Domácí sekaná, bramborová kaše 70,- Kč 250 g Čočka na kyselo, sázené vejce 65,- Kč 300 g Buchty plněné povidly 60.- Kč

Hlediska pro sestavování jednoduchého menu: menu má být: nápadité, pestré, originální biologicky hodnotné, omezeny by měly být tuky a cukry má obsahovat alespoň jednu porci čerstvé zeleniny nebo ovoce menu sestavuje vedoucí, popř. provozní společně s šéfkuchařem

před hlavním chodem nezařazujeme sladké pokrmy ani nápoje u večerního menu se většinou vynechává polévka smažené pokrmy a vydatné omáčky se zařazují pouze na přání hostů, číšník musí umět hostovi poradit obr. č. 4 a 5

barvy pokrmů, příloh a ozdob se mají střídat a doplňovat, aby bylo menu pestré i z tohoto hlediska dodržují se gastronomická pravidla obr. č. 6 a 7

v běžných restauracích sestavují menu na celý týden, např.: Pondělí Česneková polévka s kroupami. Vepřové žebírko na žampiónech, dušená rýže. Plněný zelný list mletým masem, bramborová kaše. Úterý Rajská polévka s rýží. Vepřová pečeně na zázvoru, červené zelí, bramborové knedlíky. Drůbeží játra na cibulce, dušená rýže. Brokolicový salát a kuřecím masem, pečivo. Středa Kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi. Hovězí plátek na červeném víně, dušená rýže. Kuřecí prsa plněná švestkami a slaninou, šťouchané brambory. Míchaný zeleninový salát s grilovanými kousky lososa, opečený toast.

často se nabízí k menu různé výhody pro hosty, např.: obr. č. 8 a 9 K jakémukoliv menu za zvýhodněnou cenu: káva dle výběru 10,- Kč točená kofola 0,2 l 3,- Kč nealkoholické pivo Radegast Birell 0,5l 15,- Kč

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1, Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. Ilustrace: [online.] [cit. 2013-01-23] dostupné z: www.office.microsoft.com – obr. č. 1, 3 až 9. Vlastní fotografie - č. 2. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.