Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografie cestovního ruchu
Advertisements

Jan Chroust Pavel Sleza
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Druhy, formy a typy cestovního ruchu, historie CR na území ČR
Služby -ekonomická činnost člověka, která poskytuje užitek -ve vyspělých zemích až 55% zaměstnaných.
Česká centrála cestovního ruchu
stručná historie cestování
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Cestovní ruch a rekreace
SLUŽBY Nevýrobní složka hospodářství. Nejdynamičtěji se rozvíjející sektor hospodářství (za 10 let vzrostl o 15% podíl na HDP na 55%). Maloobchod, peněžnictví,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_99.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_97.
TERCIÁRNÍ SFÉRA Obslužná sféra.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
NázevTuristický ruch Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace Prezentace na téma turistický ruch, obsahuje otázky,
CESTOVNÍ RUCH.
CESTOVNÍ RUCH.
Cestovní ruch Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
CESTOVNÍ RUCH 2. Přednáška Vymezení, základní pojmy a podmínky CR
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Management cestovního ruchu
CESTOVNÍ RUCH. Cestovní ruch mladé odvětví hospodářství mladé odvětví hospodářství návaznost dalších služeb - dopravy, ubytování a stravování, služby.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Cestovní ruch turismus, turistika, rekreace, rekreologie = cílené, záměrné cestování CR – možnost vycestování člověka a jeho setrvání mimo své bydliště,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Ondřej Beran, 8.J. ?  Geografie cestovního ruchu je věda hraniční a syntetická  Intenzita cestovního ruchu roste  Rekreační oblasti – významná střediska.
Didaktické metody pro výuku cestovního ruchu na školách.
CESTOVNÍ RUCH Předpoklady cestovního ruchu Rozmístění cestovního ruchu
CESTOVNÍ RUCH.
Cestovní ruch a rekreace – Česká republika. Význam CR významný faktor české ekonomiky: významný faktor české ekonomiky: 2003: celkové příjmy z CR
REGIONÁLNÍ ANALÝZA CESTOVNÍ RUCH
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_87.
CESTOVNÍ RUCH.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Geografie cestovního ruchu
Základní škola Lednice Břeclavská 510. Cestovní ruch v ČR.
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch se projevuje v různých druzích a formách. Druhy cestovního ruchu – za základ posuzování CR bereme motivaci.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Číslo materiálu klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Projekt 2 -Studie vybrané destinace v cestovním ruchu se zaměřením na sportovní aktivity 1)Rozdělení studentů do dvou až tříčlenných týmů 2)Výběr destinace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
SLUŽBY Rychle se rozvíjející III. hospodářský sektor Indikátor vyspělosti země.
OSTATNÍ FORMY CESTOVNÍHO RUCHU
Česko – cestovní ruch VY_32_Inovace_18KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál.
Služby Patří do TERCIÉRU, III. sektoru hospodářství + KVARTÉR (nevýrobní součást hospodářství. Čím větší podíl na celém hospodářství státu služby mají,
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Cestovní ruch. Co to je? Všechny druhy činnosti člověka, za účelem rekreace, mimo jeho bydliště Významná složka ekonomiky Druhy cestovního ruchu: krátkodobý.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Turistika.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Cestovní ruch a rekreace
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Postavení CR v hospodářství
VY_32_INOVACE_Fi_III_09 Název Cestovní ruch II.
Česká republika Cestovní ruch ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
ZÁKLADNÍ KLASIFIKAČNÍ SCHÉMA TURISMU
ÚVOD DO TURISMU PROF. ING. CTIRAD SCHEJBAL, CSc. Dr.H.C.
ČLENĚNÍ CESTOVNÍHO RUCHU
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Cestovní ruch Mgr. Jaroslav Krčmář

Cestovní ruch Je to ekonomické odvětví, které patří do TERCIÉRU a v posledních desetiletích nabývá stále většího rozmachu. Z hlediska finančních zisků je na 3. místě za průmyslem ropným a automobilovým. Uskutečňuje se prakticky na všech místech zeměkoule.

Důvody - proč se lidé účastní cestovního ruchu. Poznání (nové země, kultury, lidi a zážitky) Potřeba relaxace ( aktivní odpočinek ……) Náboženství ( putování do posvátných míst) Sportovní vyžití

Definice cestovního ruchu Důvody návštěv ČR v roce 2008 Cestovní ruch nebo také turismus je souhrn přechodných pobytů osob (turistů) v cílových oblastech (destinacích) a souhrn služeb, které jejich cestování a pobyty organizují a podporují.

Turista x návštěvník Návštěvník : Turista je z pohledu cestovního ruchu člověk, který koná cestu do dané oblasti a danou oblast navštíví během dne (či noci). Znamená to, že v dané oblasti ani jednou nepřespí. Turista V organizovaném cestovním ruchu je turista klient, který využívá jeho služeb. Podle definice Světové organizace cestovního ruchu OSN (World Tourism Organization, UNWTO) je to člověk, který vycestuje z místa trvalého pobytu do cílové oblasti (destinace) nejméně na 24 hodin a nejvýše na jeden rok, přičemž nemá z této destinace příjem.

Formy cestovního ruchu podle motivace návštěvníků se dělí na : Tématický Rekreační Kulturní Kongresový Etnický Sportovní Poznávací Turistika Krajanský Léčebný

Druhy cestovního ruchu 1. Délky trvání 1.1 krátkodobý 1.2 dlouhodobý 2. Rozložení během roku 2.1 celoroční 2.2 sezóní 3.Teritoriální rozmístění 3.1 domácí 3.2 zahraniční 3.3 příhraniční 4 Vliv na životní prostředí – 5. Využívání zdrojů 5.1 masově konzumní 5.2 dlouhodobý 6. Organizovanost návštěvníků 6.1 neorganizovaný a 6.2 organizovaný 7. Hromadnosti 7.1 individuální 7.2 hromadná

Cíle =(DESTINACE) Mezi nejoblíbenější cíle rekreačních turistů patří v létě moře a v zimě vysoké hory. Poznávací turismus nejvíce přitahují oblasti bohaté na historické, umělecké a kulturní památky (Francie, Itálie, Řecko), přírodní rezervace, bohatý kulturní život a ovšem i mimořádné světové výstavy, festivaly, lidový folklor a podobně. Významnou složku tvoří sportovní turismus: olympiády, mistrovství, turnaje

Nejoblíbenější destinace mezinárodního turismu v r. 2008 pořadí země region Příjezdy r.2008 1. Francie Evropa 79,2 2. USA Sev. Amerika 57,9 3. Španělsko 57,2 4. Čína asie 53,0 5. Itálie 42,7 6. Velká Británie 30,1 7. Turecko 25,0 8. Nemecko 24,9 9. Malajsie Asie 22,1 10. Mexiko Sev.Amerika 22,6 36. Česká republika 6,6

LOKALIZAČNÍ PŘEDPOKLADY: dostupnost místa, památky přírodní podmínky (podnebí, moře, hory, jeskyně…) , v ČR nadprůměrně rybníky, přehrady – Lipno atd. Infrastruktura (dopravní sítě, ubytování) kulturně historická (hrady, zámky, památky) politicko-bezpečnostní situace (vyspělé státy bezpečné) ostatní (drogová turistika, sexuální, agroturistika

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Cestovn%C3%AD_ruch http://www.mmr.cz/getmedia/e57a5304-6a2c-4ea2-9137- 9cb8e2af4100/GetFile43 http://cs.wikipedia.org/wiki/Turista učebnice Zeměpis pro základní školy a víceletá gymnázia, Fraus. 2008