Potraviny a výživa - Zelenina Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE POV Název DUMu POV.13O2.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Zelenina Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce, prověření vědomostí Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s významem, složením a druhy zeleniny Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Význam zeleniny ve výživě, složení, druhy, . Datum 7.11.2012
Zelenina Význam, složení, druhy
Zelenina je celý soubor různých rostlin a jejich částí Význam zeleniny Zelenina je celý soubor různých rostlin a jejich částí Používáme ji syrovou nebo vhodně tepelně upravenou Má vysokou biologickou hodnotu – obsahuje významné živiny
Složení zeleniny Obsahuje: - bílkoviny - sacharidy - vlákninu - vodu - minerální látky – vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo - vitamíny – A, B, C,PP, K
Druhy zeleniny - Kořenová Je bohatá na sacharidy, vlákninu, obsahuje hodně vody. Mrkev, petržel, celer, pastinák, ředkev, ředkvička, červená řepa, černý kořen, tuřín – používá se do polévek, omáček, salátů i jako samostatný pokrm
Tato zelenina má vysoký obsah minerálních látek a vitamínů Košťálová Hlávkové zelí, čínské zelí, hlávková kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, květák, brokolice, naťový celer, kadeřávek Tato zelenina má vysoký obsah minerálních látek a vitamínů
Hlávkový salát, špenát, čekanka Listová zelenina Hlávkový salát, špenát, čekanka Listová zelenina má vysoký obsah vitamínu C a vyšší obsah bílkovin
Cibulová zelenina Kuchyňská cibule, česnek a por, pažitka Cibulová zelenina se vyznačuje štiplavou a ostrou chutí. Má desinfekční účinky v trávicím traktu.
Plodová zelenina Rajčata, okurek, paprika, hrášek, dýně, cuketa, lilek, meloun Tato zelenina se konzumuje dozrálá i nedozrálá Používá se v teplé i studené kuchyni Má vysoký obsah vitamínu C a minerálních látek
Lahůdková zelenina Chřest, rebarbora, kopr, čínské zelí, řeřicha, fenykl Tato zelenina je významná pro zdravé stravování a dietní hodnotu
Samostatný úkol 1. Jaký má zelenina význam pro výživu lidského organismu? 2. Jak rozdělujeme zeleninu? 3. Uveď, které pokrmy ze zeleniny znáš.
Použitá literatura: Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: [cit. 2012-17-10]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <http://office.microsoft.com/cs-cz/images>