Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické prvky-nekovy č.1
Advertisements

KYSELINY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Síra – 16S Patří do VI. A hlavní podskupiny a třetí periody
Chalkogeny Richard Horký.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_404.
PaedDr. Ivana Töpferová
Dusík, N.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Síra.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_137_Síra AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Shrnutí teoretických poznatků
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Síra Autor: Mgr
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Marie Jouglíčková Monika Placatová
NEKOVY SÍRA.
Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Uhlík, síra, fosfor.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Kyslíkaté kyseliny.
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY pevné a POLOKOVY uhlík síra křemík fosfor Si S As arsen C P Přiřaď.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uzemním plynu, jeho těžbě, dopravě.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Síra.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Výpočty z chemických rovnic
Výskyt vody v přírodě II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RISK Chemie 9 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_Slo_II_07 Oxidy 3, Sulfidy ppt.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka síra Anotace: Materiál slouží k výkladu učiva o síře a jejich sloučeninách. Klíčová slova: síra, výskyt, vlastnosti, užití, sulfan, oxid siřičitý, kyselé deště, kyselina sírová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 34 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHKČ2_19

síra volná se vyskytuje v blízkosti sopek (Sicílie), v uhlí vázaná Obr.2 Obr.1 síra volná se vyskytuje v blízkosti sopek (Sicílie), v uhlí vázaná v sopečných plynech H2S - sulfan , SO2 - oxid siřičitý v zemním plynu v bílkovinách v sulfidech a síranech FeS - pyrit PbS - galenit ZnS - sfalerit CaSO4 . 2 H2O - sádrovec

vlastnosti žlutá krystalická látka ve vodě nerozpustná za běžné teploty stálá středně reaktivní, přímo se slučuje s většinou prvků

použití výroba střelného prachu, zábavní pyrotechniky výroba pryže výroba zápalek významná složka fungicidů (prostředků proti plísním) i v kožním lékařství jako dezinfekční prostředek k tzv. síření sudů výroba chemikálií H2SO4 - kyselina sírová CS2 - sirouhlík

Sulfan H2S ve větším množství jedovatý plyn Obr.3 Sulfan H2S ve větším množství jedovatý plyn zápachem připomíná zkažená vejce vzniká při rozkladu bílkovin

Oxid siřičitý SO2 bezbarvý, jedovatý plyn štiplavého zápachu Obr.4 Oxid siřičitý SO2 bezbarvý, jedovatý plyn štiplavého zápachu vzniká při spalování síry, ničí mikroorganismy rozpustný ve vodě za vzniku kyseliny siřičité v potravinářství se používá jako konzervant (E220), např. při výrobě marmelád, sušeného ovoce, vína používá se k odbarvování Obr.5

Kyselé deště SO2 ničí ovzduší a díky kyselým dešťům i vegetaci do ovzduší se dostává jako nežádoucí složka při hoření paliv, která obsahují síru a její sloučeniny (uhlí, nafta) Obr.6

KYSELINA sírová H2SO4 silná kyselina Obr.7 KYSELINA sírová H2SO4 silná kyselina koncentrovaná je hygroskopická (odebírá látkám vodu) při ředění lijeme kyselinu do vody Užití: elektrolyt olověných akumulátorů při zpracování ropy výroba hnojiv výbušnin léčiv barviv plastů chemikálií

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Obr. 1: dostupný z WWW: [cit. 2013-02-01] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sulfur-sample.jpg Obr. 2: dostupný z WWW: [cit. 2013-02-01] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Soufresicile2.jpg Obr. 3: dostupný z WWW: [cit. 2013-02-01] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hydrogen-sulfide-3D-vdW.png Obr. 4: dostupný z WWW: [cit. 2013-02-01] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sulfur-dioxide-3D-vdW.png Obr. 5: dostupný z WWW: [cit. 2013-02-01] http://www.zschemie.euweb.cz/sira/merunky.jpg Obr. 6: BENEŠ, PUMPR, BANÝR Základy chemie 1.díl pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Praha: Fortuna, 2005, ISBN 80-7168-720-0. Obr. 7: dostupný z WWW: [cit. 2013-02-01] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sulfuric-acid-3D-vdW.png Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.