Brusné prostředky, tmely a plniče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Tato prezentace byla vytvořena
Rašplování, pilování a broušení dřeva
POLOKOVY.
VY_52_INOVACE_ZB03_0764TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Rozdělení keramiky podle nasákavosti střepu
SOUSTRUŽNICKÉ NOŽE A BROUSÍCÍ NÁSTROJE.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
VY_32_INOVACE_ZB04_2164 Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Povrchová úprava Plní dvě funkce – ochrannou a estetickou. Ochranná funkce spočívá v odolnosti proti mechanickému poškození, vlhkosti, působení různých.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_17  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 8  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
STROJÍRENSTVÍ Broušení ST47_001 Nástroje Strojírenská technologie
Broušení Slouží k vyhlazování povrchů materiálů. Obrábění probíhá pomocí zrn. Nástrojem je brusný papír nebo plátno. Skládají se z podkladového materiálu,
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
VY_32_INOVACE_ZB04_2364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Opracování materiálu – broušení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing.
Rentgenová fluorescenční spektrometrie XRF
Moření Změna přirozené barvy dřeva barvícími kapalinami nebo parami. Málo výrazné dřevo se přibarvuje na tmavší odstín nebo se napodobují vzácnější druhy.
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad používání ručních mechanizovaných nástrojů.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 3. Ostření dlát Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro 1. -
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_660_STROJNÍ OBRÁBĚNÍ MATERIÁLŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy povlakových podlah.
Broušení rovinných ploch a úkosů 2. část. Při broušení rovinných ploch obvodem kotouče je strojní čas dán vztahem: Při broušení rovinných ploch obvodem.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
Svlakové dveře CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_TP_14
Nosníky roštové CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_16
Prokazování shody, certifikace
Výměna stropních částí
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody
Bourání postupným rozebíráním konstrukcí
BOZP při manipulaci s izolačními materiály
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
Ochrana proti škůdcům CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB_ZP_04
Základní tesařské konstrukce-spojení sedlem
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Výpočet spotřeby materiálu Porotherm
Broušení, povrchová úprava Výroba špalíku na broušení
Materiály pro povrchovou úpravu výrobků VY_32_INOVACE_28_572
VY_32_INOVACE_10_4_06.
Betonování plošných základů – pracovní postup
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Měřítko a orientace výkresů
Povrchové úpravy vnějších omítek
všechny animace a obrázky - archiv autora
Další způsoby izolací proti zemní vlhkosti
Dopravní prostředky pro vodorovnou dopravu
Poruchy stropů a kleneb
Opravy kleneb CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB_ZP_05
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
věšadlo CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_18 Ing. Josef Kůra
Obklady vnější CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_ZP_15
Řešení cihelných vazeb porotherm
Nástavba se zvedáním střešní konstrukce
Bednění základového pasu a patky
Broušení dřeva Ústav základního zpracování dřeva
Střední odběr Broušení Lapování.
Ploché střechy dvouplášťové
Transkript prezentace:

Brusné prostředky, tmely a plniče Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0762 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MA_TP_11 Název školy Střední odborné učiliště a Středisko praktického vyučování s.r.o., Zádveřice č. 5, Zádveřice –Raková, 763 12 Autor Ing. Josef Kůra Tematický celek Materiály pro tesařské práce Ročník 3. Ročník Datum tvorby prosinec 2012 Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad materiálů brusných prostředků, tmelů a plničů. všechny animace a obrázky - archiv autora

Brusné prostředky, tmely a plniče K broušení dřeva, kovů, plastů se používají brusné papíry, brusná plátna a speciální brusiva. K broušení nástrojů slouží brusné kotouče a obtahovací brousky. Brusiva přírodní – tvrdé materiály, které vytvořila příroda - Přírodní diamant, křemen, přírodní korund, pazourek, granát - Používají se zřídka, mají různou tvrdost Brusiva syntetická – materiály, které vyrobil člověk - Syntetický diamant, zrna elektrokorundu, karbid křemičitý - Zrna jsou špičatá, různě hranatá, mají stálé vlastnosti Přírodní nebo syntetická brusiva mají různou zrnitost. - Zrnitost se označuje číslicí, např. 10, 12, 100, 180, 500, 600 - Čím vyšší je číslo zrnitosti, tím je větší počet zrn, s tím je jemnější brusný papír

Brusné prostředky, tmely a plniče Brusné papíry a plátna Papír nebo plátno je podkladem brusiva, které je přilepeno lepidlem, pryskyřicí - Brusivo nesmí obsahovat železo, jinak by zanechávalo černé skvrny.

Brusné prostředky, tmely a plniče Brusné kotouče a obtahovací brousky Brusné kotouče obsahují brusná zrna a pojivo. Brusná zrna jsou z korundu, nitritu bóru, karbidu křemíku, diamantu Pojivo může být z umělých pryskyřic, keramické, kovové, galvanické, gumové Struktura brusných kotoučů je označována číslicemi od 0 po 14

Brusné prostředky, tmely a plniče Obtahovací brousky - Používají se k obtahování břitů nástrojů a k jemnému broušení - Přírodní obtahovací brousek je belgický kámen a arkansas. - Syntetický brousek odpovídá svým složením brusným kotoučům. Speciální brusiva - Používají se při strojním opracování povrchů - Jsou to pásy, rohože, kotouče. - K leštění slouží leštící textilní kotouče nebo leštící pásy.

Brusné prostředky, tmely a plniče Tmely – vyplňují prohlubně na opracovávané ploše. - Tmel na dřevo – obsahuje dřevěnou moučku a pojivo. Lze ředit nitroředidlem. - Tmel truhlářský – smíchaný dřevěný prach s lepidlem. Nepřijímá mořidlo. - Voskové tmely – z tvrdého vosku, tmel se roztaví a stěrkou zatlačí do prohlubně - Šelakové tyče – pro vyplnění prohlubní v ploše, která se má leštit. Lze tónovat.

Brusné prostředky, tmely a plniče

Brusné prostředky, tmely a plniče Plniče pórů – používají se k zacelení pórů u pórovitých dřevin. - Skládají se z plniva a pojiva. - Obsahují barviva. Použije se plnič, který odpovídá odstínu moření. - Plniva – jsou pemzový prášek, rýžová moučka, dextrin. - Pojiva – jsou to nitrolak, šelakový roztok nebo speciální oleje. otázka: Patří syntetický diamant mezi přírodní brusiva? 2. otázka: Značí číslo zrnitosti 800 velmi jemnou zrnitost? NE ANO Použité zdroje: archiv autora