PENĚŽNÍ ÚSTAVY Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
Advertisements

Finanční trhy Finanční trh – specifický trh se specifickým zbožím = penězi Struktura Peněžní trh – především krátkodobé vklady a úvěry (do 1 roku) Kapitálový.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Systém bank v ČR.
Ekonomická gramotnost
6. července 2013VY_32_INOVACE_100301_Bankovnictvi_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
PENĚŽNÍ ÚSTAVY Mgr. Michal Oblouk.
Bankovnictví Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Název dokumentu: Česká národní banka Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Cenné papíry peněžního trhu
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Krátkodobý finanční majetek Ceniny
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Bankovnictví.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Služby peněžních ústavů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA MICHAELA KARÁSKOVÁ FILIP CULEK.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_FINANCNI.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Struktura finančního trhu
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Peníze a měnová politika
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obchodní právo I. Akciová společnost
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Bankovnictví Banka je instituce, která poskytuje finanční služby. Její základní činností je shromažďování dočasně volných peněžních prostředků, které formou.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

PENĚŽNÍ ÚSTAVY Mgr. Michal Oblouk

PENĚŽNÍ ÚSTAVY banky, spořitelny, směnárny, záložny podniky, které obchodují na kapitálovém trhu soustřeďují dočasně volné peněžní prostředky a poskytují je formou půjček podnikům i občanům bankovní soustava České republiky: centrální banka – ČNB (státní instituce, nepodnikatelský subjekt) komerční (obchodní) banky – spořitelny (podnikatelské subjekty)

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA centrální banka České republiky a nezávislý orgán, který vykonává dohled nad finančním trhem v zemi hlavní cíl - péče o cenovou stabilitu úkoly - určuje a prosazuje vnitřní a vnější měnovou politiku, sleduje množství peněz v oběhu, vydává nové peníze a opotřebované nebo neplatné stahuje z oběhu, dohlíží nad činností obchodních bank, poskytuje bankovní úvěry, vede účty státního rozpočtu, spravuje měnové rezervy ve zlatě a devizách, obchoduje s cennými papíry do její činnosti lze zasahovat pouze na základě zákona nejvyšším řídícím orgánem je sedmičlenná bankovní rada, členy jmenuje prezident republiky na 6 let jménem ČNB jedná navenek guvernér (od 1. 7. 2016 Jiří Rusnok) sídlo ústředí ČNB je v Praze

BANKA instituce, která poskytuje finanční služby – vyvíjí činnost za účelem zisku shromažďuje dočasně volné peněžní prostředky, které formou úvěru dává k dispozici - tímto způsobem umožňuje pohyb peněz v ekonomice v ČR potřebuje pro svoji činnost bankovní licenci a podléhá bankovnímu dozoru, který vykonává centrální banka dělení podle specializace: poskytování služeb občanům – spořitelny služby pro firmy - investiční banky 3 základní funkce: depozitní – zákazníci vkládají peníze úvěrová – návratná forma poskytnutí peněz za úrok funkce zprostředkovatele bezhotovostních plateb - osoba, která má u banky otevřen běžný účet, může dávat příkazy k převodu peněz nebo platit šekem či platební kartou

OBCHODY BANK aktivní operace – zisk pro banku úvěry – poskytování půjček pasivní operace - soustřeďování vkladů klientů vedení účtů vydávání platebních karet (kreditní nebo debetní) bankovní služby: emise peněz bezhotovostní platební styk v ČR a se zahraničím platební karty šeky homebanking směnárenská činnost devizové operace obchody s cennými papíry poradenská a informační činnost

BANKY V ČESKÉ REPUBLICE Československá obchodní banka Česká spořitelna + Stavební spořitelna České spořitelny Komerční banka UniCredit Bank Hypoteční banka Raiffeisenbank + Raiffeisen stavební spořitelna Moneta Money Bank Českomoravská stavební spořitelna Modrá pyramida stavební spořitelna Sberbank Wüstenrot - stavební spořitelna + Wüstenrot hypoteční banka Air Bank Fio banka Equa bank

BURZA instituce, která organizuje trh s investičními nástroji jejím prostřednictvím lze nakupovat a prodávat různé investiční nástroje (např. cenné papíry) obchoduje se zbožím, které není na burze přítomno (X aukce) zvláštním typem je plodinová burza, kde se obchoduje se zemědělskými plodinami a potravinářskými produkty setkávají se zde emitenti (získávají na burze finanční prostředky pro své podnikání) a investoři (mají možnost své volné finanční prostředky zhodnotit) 2 základní druhy: peněžní – burzy cenných papírů, nejslavnější je New York Stock Exchange (NYSE) na Wall Street zbožové – komoditní (kovy, ropa, kakao, čaj) největším českým organizátorem trhu s cennými papíry je Burza cenných papírů Praha, burzou pro malé a střední investory je RM-SYSTÉM - na funkci burzy dohlíží Česká národní banka

CENNÝ PAPÍR listina, která představuje určitý nárok vlastníka této listiny vůči tomu, kdo tuto listinu vystavil - je s ní svázána určitá hodnota, majetek a majetkový prospěch základní druhy: AKCIE - potvrzuje, že její majitel/držitel je akcionář, tj. že vložil určitý kapitál do akciové společnosti DLUHOPIS – vyjadřuje závazek emitenta (společnost vydávající cenné papíry) vůči věřiteli SMĚNKA - dlužnický závazek, který dává majiteli směnky právo požadovat ve stanovenou dobu stanovenou částku ŠEK - bankovní formulář, ze kterého se po vyplnění předepsaných náležitostí stává platební prostředek a cenný papír PODÍLOVÝ LIST - doklad o vlastnictví nebo spoluvlastnictví majetku v otevřeném nebo uzavřeném podílovém fondu KUPÓN - jeho držitel má určité oprávnění nebo právo na nějaké plnění, např. slevové, výherní, dárkové kupóny, různé druhy poukázek, vouchery OPČNÍ LIST – nese právo na upsání emitovaných akcií NÁLOŽNÝ LIST – konosament, dopravní dokument, používaný při přepravě nákladu po moři

VALUTY = zahraniční mince a bankovky v hotovosti DEVIZA = bezhotovostní forma pohledávky na cizí měnu, např. šek, směnka, cenný papír k umoření, splatný kupón akcie nebo dluhopis ÚROK = peněžitá odměna za půjčení peněz, věřitel, který může dočasně postrádat nějakou finanční částku, ji půjčí dlužníkovi, jenž s ní může disponovat; do určité sjednané lhůty musí být zapůjčená částka – jistina – navrácena spolu s navýšením, úrokem ÚVĚR = půjčka, poskytnutí peněžní částky věřitelem za dohodnutých podmínek HYPOTÉKA = úvěr poskytovaný nejčastěji k pořízení určité nemovitosti CENINA = účelový platební prostředek v určité hodnotě, který slouží jako náhražka peněz, např. kolkové známky, dálniční známky, poštovní známky, jízdenky, místenky, letenky, vstupenky, telefonní karty, stravenky, cestovní poukázky, dárkové a slevové poukázky

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Banka http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_n%C3%A1rodn%C3%AD_banka http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C4%8Desk%C3%BDch_bank http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_spo%C5%99itelna http://www.jupiter-system.cz/o-nas/ http://allpujcky.cz/americka-hypoteka-csob/ http://www.cfklub.cz/2011/ http://www.financnisvet.eu/banky/ge-money-bank http://www.financnisvet.eu/banky/hypotecni-banka http://lide.uhk.cz/fim/student/subrji1/kb.html http://alkra-r.webnode.cz/nasi-partneri/produkty-raiffeisen-bank/ http://www.unicreditbank.cz/web/o-bance/tiskove-centrum/logo http://sdeleni.idnes.cz/stavebni-sporeni-jako-prvni-reagovala-stavebni-sporitelna-wustenrot-1eg-/rea-sdeleni.aspx?c=A101014_085603_rea-sdeleni_ahr http://cs.wikipedia.org/wiki/Bankovn%C3%AD_syst%C3%A9m_%C4%8Ceska http://cs.wikipedia.org/wiki/Burza http://cs.wikipedia.org/wiki/Burza_cenn%C3%BDch_pap%C3%ADr%C5%AF_Praha http://cs.wikipedia.org/wiki/New_York_Stock_Exchange http://cs.wikipedia.org/wiki/Cenn%C3%BD_pap%C3%ADr http://cs.wikipedia.org/wiki/Akcie http://cs.wikipedia.org/wiki/Sm%C4%9Bnka http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ek http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Arok http://maturitanazamku.kvalitne.cz/pdf/EKN2.pdf https://cs.wikipedia.org/wiki/Pod%C3%ADlov%C3%BD_list https://cs.wikipedia.org/wiki/Dluhopis https://cs.wikipedia.org/wiki/Kup%C3%B3n https://cs.wikipedia.org/wiki/Op%C4%8Dn%C3%AD_list https://cs.wikipedia.org/wiki/Konosament https://cs.wikipedia.org/wiki/Deviza https://cs.wikipedia.org/wiki/Cenina