České divadlo po 2. světové válce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Advertisements

2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Pavel Kříž  Narodil se v Brně  Emigroval do Velké Británie a později do Kanady kde roku 1988 vystudoval univerzitu ve Vancouveru  Počátkem.
Leoš Janáček.
Divadelní inscenace jako kolektivní dílo I Dramatická výchova a umění Obr. 1.
Obchodní akademie, Vyšší odborná škola ekonomická a Jazyková škola
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
N á zev š koly: Středn í průmyslov á š kola, Ostrava - V í tkovice, př í spěvkov á organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 22. června 2012 N á zev:
NOVÁ FIGURACE SOUČASNÉHO UMĚNÍ
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
ČESKÁ DIVADLA výběr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Identifikátor materiálu: EU –
Osobnosti národního obrození
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
VY_32_INOVACE_2A1 Divadla malých forem.
21. – LÁZEŇSKÉ DIVADLO LUHAČOVICE. DIVADELNÍ LUHAČOVICE kulturně-vzdělávací akce na konci léta pod záštitou hejtmana Zlínského kraje pořadatel.
ICT 2 – 3 – 29 HV Leoš Janáček Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. Prezentace obsahuje odkaz na poslechovou skladbu a.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
Nejznámější písně: Pánu Bohu do oken, Cesta
DIVADLO ZA BRANOU Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
MAHENOVO DIVADLO Markéta Kilianová 8.C, 2011/2012.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
 Název: Leoš Janáček  Šablona : III/ 2  Číslo : 39  Autor : Vyhnálková Zuzana  ZŠ Choltice „Učíme se pro život“  Klíčová slova: moderní hudba 20.
Karel Čapek.
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.3.Ste.10_Balet Datum:
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastBRNO - divadla Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahPřehled brněnských divadelních scén.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Režisérské osobnosti Městského divadla.
JIŘÍ MYRON (BOHUMIL PROŠEK) HUMPOLEC OSTRAVA.
České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Česká divadelní ocenění Datum vytvoření
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Ocenění práce ředitele Plavecké školy Uherské Hradiště, Plavecké školy Uherské Hradiště a ocenění plaveckých škol Zlínského kraje.
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast90. léta – nástup nové generace režisérů Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahPřehled.
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastDivadelní scény v 80. letech Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsah80. léta 20. století.
HISTORIE A SOUČASNOST MĚSTSKÉHO DIVADLA BRNO Lucie Schimmerová 9. B ZŠ Masarova 2015/16 Garant: p. uč. D. Viktorínová.
České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Jan Antonín Pitínský Datum vytvoření
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastOsobnosti 70. a 80. let 20. století Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahVýznamné divadelní.
Jiří Myron Michal Petřík, Daniela Uhrovičová, Adéla Skotnicová, Petr Poremski.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_Píseň Běží liška k Táboru,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jan Staník NÁZEV:Jihomoravský kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
České divadlo po 2. světové válce
České divadlo po 2. světové válce
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
MOSKEVSKÉ UMĚLECKÉ DIVADLO
České divadlo po 2. světové válce
Divadlo By : Vanessa Thorne.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Významné osobnosti prof. MgA. Jan Burian Dalibor Gondík ZŠ a MŠ NUČICE
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Narodil se 3. července v Hukvaldech Zemřel 12. srpna 1928 v Ostravě
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_16
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Režisérské osobnosti Slováckého divadla v Uherském Hradišti Datum vytvoření 22.11.2012 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Způsob využití Výklad nové látky, seminární práce Autor Dana Rambousková Kód VY_32_INOVACE_13_CRAM06 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Režisér Alois Hajda Divadelní režisér a pedagog, profesor režie Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, význačná osobnost českého divadla. Studium divadelní režie na JAMU v Brně absolvoval v roce 1953. Jeho prvním působištěm bylo Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. 1953 -1957 tam působil jako režisér, 1959-1961 jako umělecký šéf.

Profesionální umělecká dráha režiséra Hajdy je nejvíce spjata s Brnem, s Mahenovou činohrou, dnes Národní divadlo (1962-1971). Po nástupu Husákovy „normalizace“ byl nucen opustit brněnské angažmá i pedagogické místo na JAMU a působil ve Zlíně (1971-1981). V 1981–1991 opět v brněnské činohře. Od 1991 se věnoval pedagogické práci na Divadelní fakultě JAMU. Profesorem byl jmenován v roce 1992.  1991-1997 působil jako prorektor a v letech 1997-2003 jako rektor JAMU. Byl člověk skromný, nenápadný, nedbale elegantní a ve svých záměrech úžasně vytrvalý. 

Režisér Miloš Hynšt Doc. Miloš Hynšt (1921 – 2010) byl významný divadelní  režisér a pedagog. Vystudoval herectví na brněnské konzervatoři, také hru na klavír. Na konci války nastoupil jako herec do Horáckého divadla v Jihlavě, kde projevil i svůj režisérský talent. Následovalo Svobodné divadlo v Brně, znovu Jihlava, Státní divadlo Ostrava a funkce uměleckého šéfa v Mahenově činohře Státního (dnes Národního) divadla v Brně, kde setrval až do roku 1971.

Docent Miloš Hynšt Na počátku 70. let byl Miloš Hynšt donucen odejít ze školy i z divadla v Brně do Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Ve skromných podmínkách Slováckého divadla vytvořil sérii jedinečných inscenací ( např. Shakespearova Richarda III., Čechovův Višňový sad, Brechtovu hru Muž je muž a Langrovu Periferii). V roce 1981 pak přešel do Divadla pracujících v Gottwaldově (dnešním Zlíně). Po roce 1989 opět působil v Brně v Mahenově divadle a opět vyučoval na JAMU.

Opakování Slovácké divadlo v Uherském Hradišti mělo štěstí na výrazné divadelní osobnosti. Kdo byli Alois Hajda a Miloš Hynšt? Moravské Slovácko je vlídný a štědrý kraj se silnou kulturní tradicí. Jak tato skutečnost pomohla Slováckému divadlu? Objevuje se folklór v dramatu?

Jan Antonín Pitínský J. A. Pitínský je přezdíván létající režisér proto, že na žádné divadelní scéně nepracuje kmenově. Uherské Hradiště si oblíbil. Režíroval tady Máchovy Cikány, Gazdinu robu, Bratry Karamazovy, Lišku Bystroušku, Divou Báru a Kalibův zločin. "Když přijedu do Hradiště, jsem veselý. Z toho mladého souboru cítím přirozené dychtění a otevřenost. Hlavně se mají rádi, to je vidět na zkouškách i na představeních. Je tady vidět talent a taky ta prvotní nevinná noblesa herectví, což je moc pěkné a často se  s tím člověk nesetkává," chválí dnes skoro domácí ansámbl režisér Pitínský.

Režisér Igor Stránský Igor Stránský(*1946) je současný ředitel Slováckého divadla v Uherském Hradišti Je absolventem brněnské JAMU, oboru činoherní herectví i divadelní režie. V angažmá SD je od r. 1969, už dlouhá léta úspěšně režíruje, má na svém kontě přes 80 činoherních režií. Igor Stránský | Slovácké divadlo

Opakování Jak může režisér ovlivnit kvalitu divadelní hry? Můžete v divadle vidět dramata, která probíráte ve škole? Může Vám zhlédnutí hry na jevišti pomoct při maturitní zkoušce? Proč působili významní režiséři v Uherském Hradišti? Proč je dnes Slovácké divadlo tak oblíbené?

Zdroje Archívní materiály Slováckého divadla Igor Stránský | Slovácké divadlo www.YouTube.cz - Hradiště: Slovácké divadlo - Dalskabáty hříšná ves