Koncepce pedagogického a vědeckého rozvoje oboru:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Advertisements

CZ.1.07/2.2.00/ KA1 - Inovace laboratoří Geotechniky využívaných v rámci praktické výuky studentů Fakulty stavební a Hornicko-geologické fakulty.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Praha Uhříněves.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Koncepce ošetřovatelství
Mendelova univerzita v Brně (P 2) MENDELU
Program – TRH PRACOVNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ Zahájení doc. Ing. Pavel Ryant, Ph.D. (proděkan AF MENDELU) Doktorské studium na Agronomické.
Fakulta zdravotnických studií
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Prezentace pracovního portálu R. Cerkal
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Metodologie bakalářské a diplomové práce
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Závěrečné setkání Nové Dvory, 26. – Bc. Lucie Chládková Bc. Kristýna Juhová Mgr. Lenka Karbanová Bc. Markéta Kovářová Bc. Jana Vavříková.
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Perspektivy spolupráce ÚZS UJEP a KZ ve vědě a výzkumu Miroslav Tichý Ústav zdravotnických studií Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Technické znalectví a pojišťovnictví
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Studijní program Ošetřovatelství
Kdo jsme ? Největší odborná zemědělská knihovna v ČR
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Katedra historie Filozofická fakulta UP Olomouc
Transkript prezentace:

Koncepce pedagogického a vědeckého rozvoje oboru: 15. 5. 2017 VR AF MENDELU v Brně Koncepce pedagogického a vědeckého rozvoje oboru: Výživa a krmení hospodářských zvířat Leoš Pavlata Ústav výživy zvířat a pícninářství

ZootechnikaZoohygiena Východiska koncepce Výroba krmiv ZootechnikaZoohygiena Výživa zvířat Zdraví zvířat Rostlinná produkce kontinuita potřeby praxe Vzdělání v oblasti vlivu výživy na zdraví zvířat a komplexní poradenství

Význam oboru Výživa zvířat Zdraví lidí Bezpečnost potravin Kvalita potravin Bezpečnost potravin Výživa zvířat Dostatek potravin http://stable2table.blogspot.cz/; http://www.iadsa.org/images/userfiles/image/ https://www.prirodovedci.cz/geograf/clanky/hrozi-zemi-prelidneni?page=2

Význam oboru Výživa limituje využití produkčních schopností zvířat 12 litrů vs 100 litrů mléka

studenti Výživa zvířat ve vzdělávacích programech Bakalářský učitelé technici odborníci z praxe VV pracovníci Bakalářský Magisterský Doktorský Celoživotní vzdělávání „Úkolem vysokých škol není naučiti určité disciplině, nýbrž v určité disciplině naučit samostatně a správně myslit a usuzovat.“ Profesor Taufer

Bakalářský a magisterský studijní program Výživa zvířat a nauka o krmivech Technika krmení hospodářských zvířat Krmivářství Konzervace a skladování krmiv Výživa a krmení nepřežvýkavých zvířat Výživa a krmení přežvýkavců Krmné směsi Mikroskopie krmiv Výživa a krmení domácích zvířat Krmivářský a experimentální software Krmivářské poradenství Kontinuita Aktualizace/inovace

Herd Health Management Garantované studijní předměty – inovace Bc, NMgr Základy veterinární medicíny Nemoci a management zdraví v chovech skotu Nemoci a management zdraví v chovech malých přežvýkavců Choroby zájmových zvířat Nemoci koní a zoohygiena DSP Management zdraví v chovu zvířat Management zdraví a produkce v chovech skotu Management zdraví a produkce v chovech malých přežvýkavců Herd Health Management

Systém kontrolních dnů Herd Health Management Systémová činnost integrovaná do živočišné produkce spojující uskutečňování dohodnutého programu péče o zdraví stád a poradenství v oblasti výživy, ustájení, ale i řízení a ekonomiky chovu. Systém kontrolních dnů

Doktorský studijní program – koncepce publikující, pro obor nadšení školitelé předmět „metodologie vědecké práce“ oponentura metodiky práce semináře doktorandů specializační vzdělávání práce v laboratoři … disertační práce jako soubor publikací ve fungujícím týmu

Celoživotní vzdělávání - příležitosti Přednášky a školení pro praxi – ČTPZ, Program rozvoje venkova Publikace v odborných časopisech U3V http://www.smacr.cz/

Formy a cíle výuky – koncepce přednášky praktická cvičení, semináře stáže, výjezdy, exkurze praxe konzultace samostudium seminární a závěrečné práce „strukturované“ vzdělávání a informace problémově orientovaná výuka teoretické znalosti i praktické dovednosti Proč?

Nástroje dalšího rozvoje přednášky → základní obsah předmětu + aktuální problematika cvičení a semináře → praktické dovednosti; diskuse studentů moderovaná učitelem

Nástroje dalšího rozvoje „mobilní univerzita“ – výjezdy praxe s definovanou náplní→ na farmách; u poradenských a krmivářských firem

Nástroje dalšího rozvoje ŠZP – výuková a experimentální základna – demonstrační farma; intenzivnější využívání – oboustranná spolupráce témata BP, DP, DisP dle potřeb ŠZP https://www.google.cz/maps

Metabolic Profile Test Monitoring přežvykování Výsledky rozšíření znalostí v oblasti dopadů výživy na metabolismus, užitkovost a zdraví zvířat kontrola výživy Milk Profile Test Metabolic Profile Test Monitoring přežvykování http://mosegarden.dk

Vědecko-výzkumná činnost – zkušenosti Dotace a metabolismus stopových prvků a vitaminů Vztah matka – mládě …

Vědecko-výzkumná činnost – přístup – spolupráce Komplexní řešení problému; mezioborová spolupráce př.: studium dotace Se u přežvýkavců vliv na hladiny Se v krvi na aktivitu GSH-Px na bachorovou fermentaci na složení a kvalitu kolostra a mléka na koncentraci Se u mláďat na imunitu (postvakcinační odpověď) na experimentální parazitární infekci na obsah Se ve tkáních → potravinách, mléce, výrobcích …

Vědecko-výzkumná činnost – přístup – spolupráce Organika vs. anorganika u koz – aktivita GSH-Px

Vědecko-výzkumná činnost – přístup – spolupráce Se v krvi při dotaci I u kůzlat

Vědecko-výzkumná činnost – aktuálně řešená témata „Barevné pšenice“ Využití čiroku ve výživě přežvýkavců

Další témata Hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz Inovace ve zpracování kozího mléka - Program rozvoje venkova - Polabské mlékárny, VŠCHT Praha, MENDELU v Brně

Perspektivní oblasti výzkumu – výživa telat

Perspektivní oblasti výzkumu – výživa telat Zdroj: Křivová š. 2017: Diplomová práce

Perspektivní oblasti výzkumu – výživa kamelidů

Perspektivní oblasti výzkumu – výživa kamelidů

Perspektivní oblasti výzkumu   basic ref. range TP (g/l) 53.0-76.0 Albumin (g/l) 31.0-44.0 Globulin (g/l) 17.0-37.5 Crea (μmol/l) 60-192.0 Urea (mmol/l) 2.5-11.3 TG (mmol/l) 0.03-0.49 Chol (mmol/l) 0.3-1.6 BHB (mmol/l) 0-0.25 NEFA (mmol/l) 0.1-0.6 Bil (μmol/l) 0-3.9 ALP (μkat/l) 0.5-4.5 ALT (μkat/l) AST (μkat/l) 2.0-5.1 GGT (μkat/l) 0.2-0.8 CK (μkat/l) 0.6-10.0 LDH (μkat/l) 7.2-17.0

Cesty dalšího rozvoje Budování experimentálního a laboratorního zázemí (analýzy krmiv, bachorové tekutiny, krve, moče, výkalů…) Mezioborová spolupráce Výživa zvířat a funkční potraviny – prevence civilizačních chorob půda, voda → rostliny (krmivo) → → zvíře → produkce → potravina → → člověk

Vědecko-výzkumná činnost – budoucí témata Výživa a metabolismus za jasně definovaných podmínek Izogenní linie pšenic ve výživě zvířat Nové markery výživy, metabolismu a zdraví Nutrigenomika

Koncepce – spolupráce – nové možnosti a přístupy LF UP Olomouc - cytochromy P450 doc. RNDr. Eva Anzenbacherová, CSc.

rozvoj oboru Závěry – výsledky koncepce Fungující tým: - spokojení, vzdělaní a nadšení studenti, absolventi a tým akademických a VV pracovníků Špičková experimentální základna Spolehlivý a žádaný partner spolupráce Výstupy VV činnosti Akreditace zajištěné financování rozvoj oboru http://www.komik.cz/dir_obrazky/g/genialni_farmar.jpg

Poděkování Rodina  všichni další kolegové/kolegyně z ústavů… spoluautoři publikací, spoluřešitelé projektů… studenti Rodina  http://uvzp.af.mendelu.cz/cz/zamestnanci