Krokový motor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krokový motor.
Advertisements

Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače otáček Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Otáčivý účinek magnetického pole na cívku s proudem.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Stejnosměrné motory.
Jednoduché stroje Vypracovali: Daniel Mikeš Štěpán Kouba Třída: 1.A Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Elektrické stroje a přístroje
ČERPADLA (oběhová čerpadla v teplovodním vytápění) vypracovala: Ing
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Teorie a základní pojmy IRP 2016
Senzory pro EZS.
Transformátory.
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Základy automatického řízení 1
Elektrické stroje točivé
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
Proudové chrániče.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Poměr.
Elektrické měřící přístroje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vznik střídavého proudu
Zesilovače VY_32_INOVACE_36_723
Elektromotor a jeho využití
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Elektromotor.
38.1 elektromagnetická indukce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_05_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ČERPADLA (oběhová čerpadla v teplovodním vytápění) vypracovala: Ing
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory
Krokový motor.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_06_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_03_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Číslicové měřící přístroje
Jak postupovat při měření?
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
BD01 Základy stavební mechaniky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Elektrické měřící přístroje
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Proudové chrániče - RCD zdroj - Proudové chrániče,
Výkonové jističe nízkého napětí - MCCB
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Transkript prezentace:

Krokový motor

Základní informace Krokové motorky se používají nejvíce v řídící, výpočetní a regulační technice. Příklady použití – tiskárny, zapisovače, změny mechanických poloh u obráběcích a textilních strojů, … Krokové motory se používají většinou pro malé momenty: desetiny – jednotky Nm. Princip krokového motoru je podobný jako u synchronního stroje, místo točivého magnetického pole je využito postupného („poskakujícího“) magnetického pole. Základní podmínkou chodu krokového motoru je řídící jednotka, která převádí digitální signál na analogový úhel natočení rotoru. Další rozvoj krokových motorků je odvozen: * zvyšováním výkonu * trojfázovým napájením * snižováním minimálního úhlu natočení - mikrokrokování

Rozdělení krokových motorků Podle konstrukce: * krokové motorky s pasivním rotorem – reluktanční motorky, využívají reakční moment * krokové motorky s aktivním rotorem – rotor je tvořen trvalým magnetem, využívají synchronní moment - axiálně polarizovaný rotor - radiálně polarizovaný rotor * hybridní krokové motorky – slučují konstrukční principy obou typů * kompaktní krokové motory – mají v sobě zabudovanou řídící jednotku Podle způsobu napájení: * dvoufázové KM * trojfázový KM * čtyřfázový KM

Konstrukce KM Stator Aktivní rotor

Zvýšení počtu kroků u 4fázového reluktančního motoru

Konstrukce KM

Konstrukce KM Motor je rozdělený na dvě samostatné sekce 2 cívky, každá v samostatné sekci. Cívky mají vyvedený střed – možnost bipolárního nebo unipolárního řízení. Pólové nástavce statoru – zmagnetují se podle směru proudu cívkami Konstrukce KM

Ukázky KM

Základní pojmy Krokový motor - je impulsně napájený motor, jehož pohyb je nespojitý a děje se po krocích. Ovladač KM - řídí pohyb a režimy KM. Spíná (budí) fáze vinutí v jisté časové posloupnosti. Má dvě části: * výkonová část - výkonové spínací prvky * komutátor - řídí spínání spínacích prvků Krok - mechanická odezva rotoru KM na jeden řídící impuls. Rotor vykoná pohyb z výchozí magneticky klidové polohy do nejbližší magneticky klidové polohy. Velikost kroku úhel (), který odpovídá změně pozice rotoru po zpracování jednoho impulsu. Je dán konstrukcí motoru. Magneticky klidová poloha poloha, kterou zaujme rotor nabuzeného KM, je-li statický úhel zátěže roven nule. Statický úhel zátěže () úhel, o který se vychýlí rotor z magneticky klidové polohy nabuzeného KM působením vnějšího momentu

Základní pojmy Statický moment (Ms) - moment, který je v rovnováze s kroutícím momentem působícím na hřídel nabuzeného krokového motoru, který vychyluje hřídel KM z magneticky klidové polohy o statický úhel zátěže. Maximální statický moment je při vychýlení rotoru o úhel . Statická charakteristika - závislost statického momentu na statickém úhlu zátěže – Ms=f() Otáčky motoru: kde fk je kmitočet kroků

Základní pojmy Kmitočet kroků - (fk) je počet kroků za sekundu, které vykoná roror KM Řídící kmitočet - (fs) kmitočet řídícího signálu. V bezporuchovém stavu musí platit: fk = fs Krok - mechanická odezva rotoru KM na jeden řídící impuls. Rotor vykoná pohyb z výchozí magneticky klidové polohy do nejbližší magneticky klidové polohy. Ztráta kroku je poruchový stav, kdy kmitočet kroků neodpovídá řídícímu kmitočtu. Může mít různé příčiny: * příliš velký fs * příliš velký moment zátěže * příliš velký moment setrvačnosti zátěže Momentová charakteristika závislost momentu motoru na kmitočtu kroků nabuzeného KM. Podle provozního stavu rozlišujeme: * provozní charakteristiku * rozběhovou charakteristiku pro daný moment setrvačnosti zátěže

Momentová charakteristika A – rozběhová oblast (start/stop) je omezena rozběhovou charakteristikou - skokový nárůst kmitočtu z klidu do maximální hodnoty bez ztráty kroku. Pro M=M0 je f01max = fk M Mmax B A M0 f01max fk f02max B – oblast omezené řiditelnosti je omezena provozní charakteristikou - plynulý nárůst kmitočtu z klidu do maximální hodnoty bez ztráty kroku. Pro M=M0 je f02max = fk