VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Doplňkové minerální krmivo pro Telata a mladý skot RESPIBOL Bolus 10 g. Balení: Plastová krabička s 15 nebo 30 bolusy. Presentace Návod na použití Doba.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Energeticky bohatá poživatina,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Aktuální problémy potravinářského sektoru – obchodní přirážky a dovozy
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Sójové a kokosové cukrovinky 1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výroba instantních prášků 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Hmotnost jako fyzikální veličina Převody hmotnostních jednotek
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_578_ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_579_ Jatky a masná výroba Test Název školy: Masarykova střední.
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Seminář k problematice IPPC
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Výroba dezertních hmot 2
Jak číst nápisy na potravinách
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POMĚR VE SLOVNÍCH ÚLOHÁCH
Organická chemie v průmyslu
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin Testování kvality výrobků stejných obchodních značek prodávaných v ČR a okolních státech EU VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin

Realizace projektu porovnat kvalitativní znaky vybraných potravin původem z CZ, SK, AT, SRN a HU za účelem zhodnocení jejich shodnosti resp. rozdílnosti zadavatel: Ministerstvo zemědělství České republiky zpracovatel: Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha vedoucí projektu: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. koordinátor: Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. administrátor: Ing. Magdaléna Hrubá Komisionální výběr výrobků, zasedání komise Laboratoře VŠCHT Praha a Laboratoře EUROFINS CZ, s.r.o. Senzorický panel VŠCHT Praha, preferenční pořadová zkouška Komisionální posouzení výrobků, zasedání komise

Výběr výrobků a výsledky na 1. jednání komise 27. 04. 2017  30 výrobků po 1. jednání komise 27. 04. 2017  21 výrobků se stejným marketingovým záměrem 2. jednání komise 29. 05. 2017 13 výrobků označeno za odlišné 5 výrobků označeno za mírně odlišné 3 výrobky označeny za stejné 5 výrobků  odlišné plnění do rozměrově zcela stejného balení

Nutella obsah kofeinu a theobrominu  vyšší v SRN použití odlišného kakaového prášku anebo odlišné dávkování kakaového prášku deklarovaný vyšší obsah bílkovin o 10 % v SRN senzorika: tmavší barva výrobku v SRN CZ SRN

M&M's Čokoládové dražé výrobky se lišily složením (použitím jednotlivých tuků)  rozdíl neměl vliv na profil mastných kyselin výrobky CZ, AT, HU  palmojádrový tuk, palmový tuk, bambucký tuk výrobky SK, SRN  kokosový olej senzorika: lišil se výrobek z Německa, méně preferovaný CZ SRN

Nesquik výrobek ze SRN se liší obsahem kakaového prášku a přidanými vitamíny (potvrzeno analyticky) obsah kakaové sušiny v SRN  nižší ve srovnání s ostatními  rozpor s deklarací, deklarováno o 0,6 % víc než v ostatních zemí Vitamin D3 (Cholekalalciferol) [μg/100 g] Vitamin C [mg/100 g] Vitamin B9 (folate) [μg/100 g] CZ 21,1 181,0 137,0 SK 23,8 187,0 123,0 AT 20,9 188,0 190,0 SRN 9,5 88,5 305,0 HU 20,2 189,0 150,0 CZ SRN

Teekanne Zelený čaj výrobky se významně lišily při senzorickém posouzení  volně sypaný obsah sáčků obsah kofeinu a extraktu v čajích se liší variabilita vstupní suroviny CZ AT

Jacobs original 3v1 výrobky ze SRN a AT  odlišný obsah cukrů, nasycených mastných kyselin a množství použité kávy rozměrově stejná balení  odlišné plnění (CZ, SK, HU: 15,2 g; AT, SRN: 18 g) senzorika: patrný rozdíl v barvě prášku CZ [15,2 g] SK [15,2 g] AT [18 g] SRN [18 g] HU [15,2 g] Obsah kofeinu na sáček výrobku [mg] 73,4 75,8 47,5 50,4 60,4 Obsah cukrů na sáček výrobku [g] 9,7 10,1 10,9 10,2 AT CZ

Nestea Citronový čaj ve výrobku ze SRN nebylo použito sladidlo  steviol-glykosidy a obsahuje více cukrů výrobek ze SRN je odlišný od výrobků z ostatních zemí CZ SRN

Tulip Luncheon meat ve výrobku ze SRN  vepřové maso ve výrobku z CZ  drůbeží maso strojně oddělené podíly masa a dalších složek  odlišné, stejně jako deklarované výživové hodnoty senzorika: zcela odlišné výrobky CZ SRN

Kiri z tvarohu a smetany základní složka (tvaroh vs. čerstvý sýr)  zvyklost v použití pojmů AT a SRN  mírně zvýšený obsah bílkovin a tuků a nižší obsah cukrů rozměrově stejná balení odlišné plnění (CZ, SK, HU: 100 g; AT, SRN: 120 g) senzorika: lépe hodnocené výrobky ze SRN a AT CZ SRN

Danone Activia jahoda deklarované složení výrobků  odlišné výrobky z HU a ze SRN  odlišné – balené ve stejném výrobním závodu DE BY 601 EG senzorika: nejlépe hodnocen výrobek ze SRN a statisticky se odlišovaly výrobky ze SRN a CZ od výrobku z HU HU SRN

Lay's solené výrobek z SRN se liší od ostatních výrobků deklarovaným složením (ve výrobku ze SRN není použitý palmový olej) vyšší peroxidové číslo u výrobku ze SRN senzorika: jako odlišný hodnocen výrobek z SRN, s nejnižší preferencí CZ SRN

Kaufland Bílý jogurt mikrobiologickým zkoušením  rozdíl v zastoupení jednotlivých mikroorganismů výrobky  rozdíl v deklarovaných výživových hodnotách Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus [KTJ∙g-1] Streptococcus thermophilus [KTJ∙g-1] r. Bifidobacterium [KTJ∙g-1] Celkový počet jogurtových mikroorganismů [KTJ∙g-1] CZ 3,8∙106 7,6∙108 1,2∙106 SRN 4,9∙103 3,5∙108 <1∙102 CZ SRN

Iglo Rybí prsty výrobky z AT a SRN  odlišný deklarovaný obsah masa 65 % (o 7 % více než CZ, SK, HU  58 % masa) i výživové hodnoty obsah masa zjištěný analyticky  CZ: 50,2 % SRN: 63,8 % baleny ve stejném výrobním závodě DE HB 00145 EG senzorika: významně nižší preference pro výrobky z HU a AT CZ SRN

Dr. Oetker Pizza Ristorante výrobky z AT  odlišné deklarované složení i množstvím vyobrazených a přítomných složek na výrobku (především Mozzarelly) od ostatních výrobků rozměrově zcela stejná balení  odlišné plnění (CZ, SK, HU: 330 g; AT: 335 g) CZ AT

Lenor rozměrově zcela stejná balení  odlišné plnění (CZ, SK, HU 930 ml; AT, SRN, 990 ml) senzorika: odlišnost CZ a SK výrobku CZ AT

Persil výrobky se liší v celkovém obsahu i zastoupení těkavých látek výrobky ze SRN a AT se liší od výrobků z SK, CZ, HU v obsahu aktivních látek senzorika: rozdíly mezi výrobky Středně tvrdá voda, střední znečištění, pračka 4-5 kg Aktivní látky na dávku praní podle deklarace / aktivní látky absolutně CZ 108 ml ~ ± 70 g 9,7 g / 13,8 % SK 9,5 g / 13,6 % AT 11,3 g / 16,2 % SRN 115 ml ~ 65 g 11,4 g / 17,5 % HU 9,4 g / 13,4 % CZ SRN