Mobbing jako součást nefunkční organizační kultury

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Cizinecká legie …. V žoldu nebo pro slávu královny? Připravil:
Může být ve škole …demokracie? Týden vědy 2007 Doc. PhDr. Milan Pol, CSc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU.
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Ústav pedagogických věd FF MU
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
ICT v životě základních škol
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Motivace k pracovnímu výkonu Září 2007 PhDr. Eduard Entler.
Firemní kultura - změna motivační strategie
Personální management
KOMPETENČNÍ MODEL DŮLEŽITÝ PRVEK ŘÍZENÍ LIDÍ
Co je vztahová patologie?
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Systém 360° zpětné vazby v Cabot Corp.
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
Národní konference kvality ve veřejné správě
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Řídící struktury, malé a velké organizace
Hodnocení pracovníků.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Dotazník pro lékaře FNOL PhDr. Lubica Juríčková, PhD.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Faktory bezpečné organizační kultury podle Herzbergovy motivační teorie Kateřina Ivanová | Jiří Vévoda 1.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Potenciální zisky z aplikace workplace learning v rozvoji pracovníků Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
MOBBING JAKO FENOMÉN NARUŠUJÍCÍ KLIMA ŠKOLY A JEJÍ SPOLEČENSKÉ POSLÁNÍ Jihlava, Krajský úřad Tomáš Čech Katedra sociální pedagogiky Pedagogická.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení v GRASS CZECH s. r. o. Vedoucí:Ing. Radka Vaníčková, Ph.D. Oponent:Mgr. Gabriela Lesňáková Autor:Walter Knösel,
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Assessment centrum.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
České Budějovice, červen 2016
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
Skryté světy učení na pracovišti
Vedení týmu. Vedení týmu Teambuilding budování týmu vzdělávání a stmelování týmu prostřednictvím zážitků snaží se odpoutat pracovníky od pracovního.
Transkript prezentace:

Mobbing jako součást nefunkční organizační kultury Mgr. Kateřina Zábrodská, Ph.D. Psychologický ústav AV ČR, v.v.i. Praha

Mobbing na českých univerzitách Mobbing v terciárním vzdělávání (GAČR, 2010-2012) Dotazníkové šetření (1 533 respondentů) Hloubkové rozhovory (45 obětí mobbingu) Publikace Zabrodska, K., & Kveton, P. (2013). Prevalence and forms of workplace bullying among university employees. Employee Responsibilities and Rights Journal, 25 (2), 89-108. Zábrodská, K., & Květon, P. (2012). Šikana na pracovišti v prostředí českých univerzit: výskyt, formy a organizační souvislosti. Sociologický časopis, 48, 641-668. Kusák, M., & Zábrodská, K. (2013). Jak přežít šikanu v práci. Psychologie Dnes, roč. 19, č. 10, str. 41-44. Mobbing na českých univerzitách

Mobbing a organizační kultura Teze (Kritický přístup): Mobbing nejen jako interpersonální agrese, ale také jako součást normalizované organizační praxe a řízení zaměstnanců Organizační kultura: organizační hodnoty a normy, systémy odměn, rituály, příběhy, styly řízení Dysfunkční organizační kultura (Van Fleet, Griffin, 2006) Kultura, která limituje schopnosti jedince či skupiny a skrytě nebo otevřeně podporuje podprůměrnost a neetické chování Mobbing a organizační kultura

Metodologie Výzkumná otázka: Jaké aspekty organizační kultury vnímají šikanovaní zaměstnanci jako zdroj mobbingu? 45 respondentů (věda, medicína, státní správa) Hloubkové rozhovory – „Vyprávějte svůj příběh“ Výsledky: Individuálně zaměřený mobbing Mobbing jako organizační praxe – součást OC Kultura vykořisťování (Exploitation culture) Kultura fraternit (Fraternity culture) Metodologie

Kultura vykořisťování Mobbing jako manažerská strategie - nástroj zvýšení produktivity podřízených a vlastní moci KDO? Přímí nadřízení ve vedoucí pozici, vysoce úspěšní VŮČI KOMU? Přímí podřízení, začínající a mladí JAK? Nadměrná pracovní zátěž, krádeže výstupů, vyhrožování, manipulace, veřejné zesměšňování KDE? Prestiž, efektivita, stres, pracovní nejistota, fluktuace zaměstnanců OC: Diktátorské vedení, extrémní důraz na výkon, soutěživost, individualismus, nerovnosti, diskurz „tvrďáctví“ Kultura vykořisťování

Šéf na nás vysloveně pořád tlačil, tlačil, tlačil, až jsme se tam prostě fakt každá nějakým způsobem sesypala. Buďto psychicky nebo potom rozchody s partnerem, to byla téměř normální praxe, protože na vztahy fakt nebyl čas. (Lenka, 31 let) Šéf si něco vybere, a ty lidi k tomu donutí. A donutí je k tomu prostě buďto uplácením, nebo jako tvrdým nátlakem. To jsou jediné dvě metody, který on jako zná a opravdu na to jde zvostra. Což jsem jako poznal sám na sobě taky. A přitom do určitý míry by to bylo řekněme přijatelný, ale ve skutečnosti on ničí jakýkoliv potenciál těch lidí, který tam pracujou. (Martin, 36 let). Ukázky

Mobbing jako prostředek udržení mocenských pozic a trestání „narušitelů“ KDO? Mocenské aliance – „kliky“, „stará garda“ VŮČI KOMU? Odlišující se, nově zaměstnaní, progresivní, s zahraniční zkušeností JAK? Kontrola, pomluvy, znevažování, zákazy a blokování KDE? Nízká produktivita, stagnace, izolace, zaměstnání na celý život OC: Ignorování výkonnosti a efektivity, vedení mocenskými klikami, klientské vztahy a nepotismus, absolutní poslušnost zasloužilým, diskurz „loajality“ Kultura fraternit

Stala jsem se terčem, protože jsem se nechovala podle očekávání téhle skupinky. Já na to pracoviště nepřišla, abych se jim klaněla, abych říkala: „Vy jste tady ti bohové a já vám tady budu sloužit“. To jsem teda neudělala a to byl ten problém. (Sylvie, 45 let) To pracoviště vedou lidi, který v životě - to bude znít hrozně - který v životě nic nedokázali a hlavně nikdy nic jinýho nedělali. A tam mají to svoje místo jistý, takže strašně kopou proti komukoliv novýmu, kdo by tam chtěl přinést nějakou změnu. A oni byli zvyklí, že když někomu dali něco příkazem, tak každej to jenom odkýval a udělal to. A já jsem si vlastně dovolila říct: „Ne, za těchhle podmínek to dělat nebudu“. (Magda, 32 let) Ukázky

Závěry Mobbing pevně ukotven ve fungování organizace: Kultura vykořisťování: mobbing jako „mikropolitické chování“ (Ferris, et al., 2007) - racionální volba sloužící zlepšení mobbérovi pozice Kultura fraternit: mobbing jako zčásti nevědomý nástroj udržení mocenských pozic a status quo Mobbing: prostředek udržování mocenské nerovnosti mezi organizačními „elitami“ a ostatními - obtížnost řešení: Změna vedení a celé organizační kultury Motivace vedoucích aktérů k intervenci? Závěry

Kontakt: zabrodska@psu.cas.cz International Association on Workplace Bullying and Harassment (IAWBH), http://www.iawbh.org/ Biennial IAWBH Bullying Conference, 2018, June 5- 8, Bordeaux, France Mezikulturní výzkum – role národních kultur ve výskytu a prožívání mobbingu Kontakt: zabrodska@psu.cas.cz

Děkuji za pozornost!