Vytváření společné platformy městské mobility

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Ing. Jiří Nouza náměstek primátora hl. m. Prahy Zóny placeného stání.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Silnice nebo železnice
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Interaktivní personální portál
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro dopravní infrastrukturu Brno,
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Jakým úhlem pohledu se díváš na tento obrázek? Seminář – Bike sharing, Brno, Ing. Jaroslav Martinek.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY MĚST MOSTU A LITVÍNOVA PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY VE MĚSTECH MOST A LITVÍNOV.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Pracovní skupina RSK pro dopravu Informace o výzvách IROP
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Informace o výzvách SC 1.1 a SC 1.2. IROP
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Konference City Changers
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Vytváření společné platformy městské mobility Ing. Jaroslav Martinek Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.

Úvodem – finanční podpora městské mobility Vše podstatné o financování z MD, MMR, MŽP: KDE MŮŽETE ŽÁDAT NA OPATŘENÍ PODPORUJÍCÍ MĚSTSKOU MOBILITU? http://www.mesto.dobramesta.cz/financni-kontext Nové výzvy Národního programu životní prostředí - vazba na PZKO (novinka 18.5.2017) - Před časem jsme informovali o Programech zlepšování kvality ovzduší (PZKO). Programy zlepšování kvality ovzduší jsou spolu s Národním programem snižování emisí ČR hlavními nástroji zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění, pro řízení kvality ovzduší v ČR. V návaznosti na PZKO MŽP vyhlásilo dne 5.5.2017 nové výzvy Národního programu životní ...více Aktuální přehled financování opatření v dopravě a mobilitě (novinka 16.5.2017) - A. Integrovaný regionální operační program - rychlý přehled: SC 1.1 Zvýšení regionální mobility prostřednictvím modernizace a rozvoje sítí regionální silniční infrastruktury navazující na síť TEN-T SC 1.2 Zvýšení podílu udržitelných forem dopravy - aktivity: 1. Terminály (výstavby a modernizace přestupních terminálů); 2. Telematika (výstavba, zavedení, rekonstrukce ...více Výzva na výstavbu a modernizaci přestupních terminálů a záchytných parkovišť (novinka 1.5.2017). Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlašuje již druhou výzvu Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) zaměřenou na podporu výstavby a modernizace přestupních terminálů a souvisejících záchytných parkovišť a parkovacích domů v přímé návaznosti na veřejnou hromadnou dopravu. Pro žadatele je připraveno téměř 570 milionů korun z prostředků EU. Žádosti ...více

Problematika městské mobility – status quo, které známe

Problematika městské mobility – status quo, o kterém se moc nemluví PUMM Opava PUMM Olomouc

2. Projekt MMR - Partnerství městská mobilita PARTNERSTVÍ MĚSTSKÁ MOBILITA – pracovní tým Od 1. ledna 2017 se Česká republika (prostřednictvím Ministerstva pro místní rozvoj) stala spolukoordinátorem téma/partnerství městská mobilita (PUM). Jako ostatních zbývajících 7 partnerství MMR pracuje v rámci tzv. Městské agendy pro EU (Urban Agenda for the EU) Více: http://www.dobramesta.cz/o-znacce/partnerstvi-mestska-mobilita/

Oblast 1. Lidé a společnost Oblast 2. Udržitelný hospodářský model 3. Podklady a východiska - Strategický rámec Česko 2030 http://www.cr2030.cz/ Oblast 1. Lidé a společnost Oblast 2. Udržitelný hospodářský model Oblast 3. Ekosystémy Oblast 4. Udržitelný rozvoj sídel a území. Oblast 5. Česko podporující udržitelný rozvoj v Evropě a ve světě. Oblast 6. Dobré vládnutí pro udržitelný rozvoj.

3. Podklady a východiska – Programy zlepšování kvality ovzduší PŘEHLED OPATŘENÍ: Parkovací politika (omezení a zpoplatnění parkování v centrech měst) Odstavná parkoviště, systémy Park&Ride a Kiss&Ride Nízkoemisní zóny Selektivní nebo úplné zákazy vjezdu Integrované dopravní systémy Zvyšování kvality v systému veřejné dopravy Zajištění preference MHD Rozvoj alternativních pohonů ve veřejné dopravě Podpora cyklistické dopravy Podpora pěší dopravy Zvýšení plynulosti dopravy v intravilánu Podpora carsharingu

4. Koncepce podpory městské mobility v ČR V návaznosti na evropský projekt Partnerství městská mobilita je cílem vytvořit národní platformu projektu, která by společně řešila národní otázky a zájmy, a která by byla postavena na aktivitách značky Města s dobrou adresou (www.dobramesta.cz). Možný podpůrný projekt „Good City“ z německého BMU – české Partnerství pro městskou mobilitou

4. Koncepce podpory městské mobility v ČR 4.1. Rozsah národního partnerství O platformě Města s dobrou adresou se hovoří už více jak dva roky – příklad TK: 21.7.2016

Cílem je vytvoření cíleného akčního plánu: 4. Koncepce podpory městské mobility v ČR 4.2. Cíle národního partnerství Cílem je vytvoření cíleného akčního plánu:  Lepší nastavení norem: jak upravit stávající pravidla a předpisy, aby co nejlépe zajišťovaly městský prostor. Lepší financování: jak zlepšit využívání nebo zjednodušit dostupnost (stávajících) nástrojů financování? Lepší výměna znalostí: v tomto kroku se zaměříme na současnou síť pro výměnu znalostí a zjistíme, zda potřebuje nějaké úpravy.

4. Koncepce podpory městské mobility v ČR 4.3. Témata – rychlý přehled Základní témata: Governance, včetně podpory sběru kvalitních dat Inovativní řešení a chytrá mobilita Veřejná doprava pro město/region a multimodalita v dopravě Aktivní doprava (pěší, cyklistická) a využití veřejného prostoru, vazba na parkovací politiku Další témata dokreslují rámec městské mobility: Nákladní doprava a logistika ve městě; Dekarbonizace (nulové emise); Bezpečnost silničního provozu; Inkluzivní a dostupná mobilita; Začlenění koncepce “mobilita jako služba” do plánování městské mobility.

5. Aktivity a úkoly pro rok 2017 5.1. Rozvoj platformy – interní pracovní skupina Navrhuje se, aby byla vytvořena pracovní skupina, která by byla v první etapě složená ze stejných členů, jako pracovní skupina projektu Partnerství městská mobilita (PUM). Postupně by se tak vytvořila spolehlivá a inspirativní síť, která nabídne přístup jak k odborným znalostem, tak k formátům networkingu. Síť by oficiálně byla představena na konferenci v Ostravě – zima 2017. Hlavním mluvčím této platformy je podle návrhu Svaz měst a obcí ČR. Oficiální zvací dopisy vstupu do platformy půjdou tak pravděpodobně ze strany Svazu měst a obcí ČR.

a. Prezentace projektu pro širokou veřejnost 5. Aktivity a úkoly pro rok 2017 5.2. Podpůrný projekt „Good City“ z německého BMU a. Prezentace projektu pro širokou veřejnost www.dobramesta.cz

a. Prezentace projektu pro širokou veřejnost 5. Aktivity a úkoly pro rok 2017 5.2. Podpůrný projekt „Good City“ z německého BMU a. Prezentace projektu pro širokou veřejnost http://www.dobramesta.cz/aktuality/2017-05-22-youtubery-si-najimaji-i-statni-firmy-kdo-ale-zpropaguje-mestskou-mobilitu/ http://zpravy.idnes.cz/youtuberi-stat-czech-tourism-ceske-drahy-akademie-ved-generace-youtube-13u-/domaci.aspx?c=A170515_170947_domaci_mcn

b. Vytvoření metodického centra 5. Aktivity a úkoly pro rok 2017 5.2. Podpůrný projekt „Good City“ z německého BMU b. Vytvoření metodického centra www.mesto.dobramesta.cz Již nyní je pro vás připraveno: více jako 250 zajímavosti v 31 sekcích

b. Vytvoření metodického centra 5. Aktivity a úkoly pro rok 2017 5.2. Podpůrný projekt „Good City“ z německého BMU b. Vytvoření metodického centra www.mesto.dobramesta.cz

b. Vytvoření metodického centra 5. Aktivity a úkoly pro rok 2017 5.2. Podpůrný projekt „Good City“ z německého BMU b. Vytvoření metodického centra www.mesto.dobramesta.cz

b. Vytvoření metodického centra 5. Aktivity a úkoly pro rok 2017 5.2. Podpůrný projekt „Good City“ z německého BMU b. Vytvoření metodického centra www.mesto.dobramesta.cz

c. Pomoc městům na místní úrovni 5. Aktivity a úkoly pro rok 2017 5.2. Podpůrný projekt „Good City“ z německého BMU c. Pomoc městům na místní úrovni Primátor Statutárního města Zlín „Nikdo nevěděl, že to, jak stavíme města, ovlivňuje životní styl a životy lidí“. Jan Gehl, dánský architekt, ve filmu Lidský rozměr „Správnou cestu nemůže lidem ukazovat nestranný vědec či expert, správná cesta je výsledkem naší vlastní volby a společenské debaty.“  Ulrich Beck

c. Pomoc městům na místní úrovni 5. Aktivity a úkoly pro rok 2017 5.2. Podpůrný projekt „Good City“ z německého BMU c. Pomoc městům na místní úrovni www.zlin.dobramesta.cz

5. Aktivity a úkoly pro rok 2017 5.3. Důležité termíny 23. - 24. 5. 2017, Olomouc Konference Plány udržitelné městské mobility. 30. 5. 2017, Praha, Dopravní komise SMO ČR 31. 5. 2017, Praha, představení na setkání pracovní skupiny MMR Smart Cities 2. 6. 2017, Praha, setkání mezirezortní pracovní skupiny PUM a MSDA 6. 6. 2017, Praha, Rada Vlády pro udržitelnou dopravu, představení 14. 6. 2017, Ostrava, představení na mezinárodní konferenci THE PEP 23. 6. 2017, Praha, Předsednictvo SMO ČR, předpokládané schválení dokumentu 27. 6. 2017, Zlín, konference k zahájení platformy MSDA Září, Brno, konference k městské mobilitě ve vztahu k veřejnému prostoru zima 2017, Ostrava, konference MSDA – oficiální představení

Děkuji Vám za pozornost Ing. Jaroslav Martinek e-mail: info@dobramesta.cz jaroslav.martinek@cdv.cz Tel.: 602 503 617