Kariérové poradenství v českém středním školství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kariérové poradenství
Advertisements

REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Realizace projektu Volba budoucího povolání žáků Libereckého kraje Prášek Václav, manažer projektu.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
MAP – Místní akční plán ORP RK
Strategické řízení a plánování
Plány aktivit/Školní akční plány
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání AKTIVITY A VÝSTUPY PROJEKTU KAP
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Základní informace k ŠAP a PA
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Jak zacházet s Doporučením ve škole
Plány aktivit/Školní akční plány
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Budování kapacit pro rozvoj škol II
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Krajské akční plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Speciálně pedagogická diagnostika
Polytechnické vzdělávání v praxi
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Transkript prezentace:

Kariérové poradenství v českém středním školství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav Grznár

Obsah prezentace Kariérové poradenství v ČR a EU Projekty NÚV v oblasti kariérového poradenství Kariérové poradenství v českém středním školství Data P-KAP pro Olomoucký kraj Kariérové poradenství v Školním akčním plánu, resp. Plánu aktivit

Využití služeb kariérového poradenství v České republice a EU zdroj: Special Eurobarometer 417, 2014

Skupiny nejčastěji využívající kariérové poradenství v zemích EU studenti (37%) manažeři (34%) nezaměstnaní (33%) zdroj: Special Eurobarometer 417, 2014

Kariérové poradenství a NÚV 2003: Výzkum služeb kariérového poradenství na ZŠ a SŠ 2010 – 2015: VIP II – kariéra (ISA+) 2015 – 2018: GOAL (Guidance and Orientation for Adult Learners) 2016 – 2021: P-KAP 2017 – 2021: KVALI KaP

Současný legislativní rámec kariérového poradenství na SŠ 2005/72 Sb. Vyhláška o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních I. Standardní činnosti výchovného poradce 1) Kariérové poradenství a poradenská pomoc při rozhodování o další vzdělávací a profesní cestě žáků, tj. zejména: a) koordinace mezi hlavními oblastmi kariérového poradenství - kariérovým vzděláváním a diagnosticko- poradenskými činnostmi zaměřenými k volbě vzdělávací cesty žáka, b) základní skupinová šetření k volbě povolání, administraci, zpracování a interpretaci zájmových dotazníků v rámci vlastní odborné kompetence a analýzy preferencí v oblasti volby povolání žáků, c) individuální šetření k volbě povolání a individuální poradenství v této oblasti (ve spolupráci s třídním učitelem), d) poradenství zákonným zástupcům s ohledem na očekávání a předpoklady žáků (ve spolupráci s třídním učitelem), e) spolupráce se školskými poradenskými zařízeními (poradna, centrum) a středisky výchovné péče při zajišťování poradenských služeb přesahujících kompetence školy, f) zajišťování skupinových návštěv žáků školy v informačních poradenských střediscích úřadů práce a poskytování informací žákům a zákonným zástupcům o možnosti individuálního využití informačních služeb těchto středisek.

Data P-KAP: prioritizace povinných oblastí intervence pro KAP v Olomouckém kraji z pohledu škol

Překážky rozvoje kariérového poradenství na středních školách v Olomouckém kraji

Kariérové poradenství na středních školách v Olomouckém kraji

Kariérové poradenství v Školním akčním plánu a Plánu aktivit nová pozice: koordinátor kariérového poradenství rozvoj kariérového poradenství vyžaduje práci ve skupině pedagogických pracovníků variabilita kariérového poradenství v PA a ŠAP tři úrovně náročnosti: 1. Systematická realizace kariérového poradenství 2. Kariérové poradenství jako součást vzdělávání 3. Kariérové poradenství jako součást výchovného poradenství

Kariérové poradenství v Školním akčním plánu a Plánu aktivit Poskytování informací: Klient dostává nabídku informací. Poradce mu buď podá konkrétní informace na základě jeho dotazu, nebo mu doporučí určité informační zdroje. Vzdělávání: Klient (žák, student) si osvojuje kompetence k tomu, aby dostupné informační zdroje a poradenské služby dokázal efektivně využívat a podle nich se rozhodovat a plánovat svou kariérovou dráhu. Diagnostika: Poradce (případně jiný specialista) identifikuje vstupní charakteristiky klienta (zájmy, předpoklady, limity). Využívá přitom různé diagnostické metody a prostředky (rozhovor, zájmové dotazníky, osobnostní testy, výkonové testy, projekční metody aj.). Komplexní poradenství: Poradce poskytuje klientovi komplexní poradenskou pomoc v návaznosti na jeho konkrétní situaci a potřeby. Měly by mu být předkládány možnosti tak, aby se na jejich základě dokázal sám rozhodovat. Součástí přitom jsou, v míře a úrovni odpovídající situaci a potřebám klienta, i všechny tři výše uvedené formy.

Děkuji za pozornost Zdroje: Analýza potřeb středních škol pro projekt KAP (interní data NUV) ELGPN (2015) ELGPN Glosář, Praha: NUV, dostupné on-line: http://www.elgpn.eu/publications/browse-by-language/czech/elgpn-glosar Special Eurobarometer 417 (2014), dostupné on-line: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_417_en.pdf Všechny již zveřejněné výzkumy NÚV dostupné on-line: http://www.infoabsolvent.cz/Temata/ClankyAbsolventi/13