WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
HTML (XHTML) 3. 2 META INFORMACE V závěru se opět vracím k hlavičce dokumentu, kde se definují tzv. META informace. Zapisují se jako nepárová značka s.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Základy html pro úplné začátečníky.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Jazyk HTML.
1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán. T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.01/Ku Základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
WWW stránky – Struktura, adresování, hosting Mgr. Lenka Švancarová.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 1.  jazyk (x)html  kaskádové styly.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Technologie sítě Internet. Technologie Internetu jsou v dnešní době široce používány a představují často rozhodující faktor úspěšnosti firem. Nejpoužívanější.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Protokoly a adresy na internetu
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
Otázka č.10 INTERNET ALENA POLEDNOVÁ,4.A.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Internet.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
INTERNET.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc Jak dostaneme MM ke studentům? Standardy HTTP, HTML (XHTML), CSS WYSIWYG editor nebo jiný editor (X)HTML Grafický.
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Internet – pojmy, služby
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Základní pojmy při používání Internetu
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Transkript prezentace:

WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka

WWW World Wide Web – systém navzájem propojených stránek Stránky se mohou skládat z částí nacházejících se v různých částech světa. Ivo Peterka

HTML HyperText Markup Language Slouží k psaní WWW stránek Patří k tzv. značkovacím jazykům (podobně jako dnes velmi rozšířené XML). XHTML je přepis HTML tak, aby odpovídal standardu XML. „Nestandardní“ pořadí standardů HTML 3.2; HTML 4,4.01; XHTML 1,1.1,2; HTML 5 Ivo Peterka

HTML XHTML 2 je nedokončený standard ve stavu návrhu Autoři SW přistupují velmi vlažně k jeho podpoře HTML 5 je nedokončený standard ve stavu návrhu Začalo se na něm pracovat díky tlaku autorů prohlížečů Cesta od návrhu standardu po finální verzi se počítá na roky – my budeme používat XHTML1.0 Ivo Peterka

Značkovací jazyky Používají se párové a nepárové prvky. Párové prvky mají počáteční a ukončovací značku. Vše co je mezi značkami je obsahem tohoto prvku. <div> Toto je obsah párového prvku </div> Párové prvky mohou obsahovat jiné prvky. Nepárové prvky žádný obsah nemají. Párové i nepárové prvky mohou mít parametry. Nepárový prvek <img src=“obr.png“ alt=“obrázek“ /> Ivo Peterka

Značkovací jazyky Párový prvek může mít parametry i obsah. <div style=“color:blue“> Obsah párového prvku s parametrem.</div> Ivo Peterka

Základní struktura HTML souboru Ivo Peterka

Základní struktura HTML Strukturu, která je uvedena na předchozím snímku, musí obsahovat každy XHTML souboru, aby splňoval XHTML standard. Správnost HTML si můžete vždy ověřit ve validatoru http://validator.w3.org Ivo Peterka

Základní struktura HTML Prvek <head> obsahuje informace, které se nezobrazují v dokumentu slouží spíše pro formátování obsahu Prvek <body> obsahuje informace, které chceme zobrazit. Ivo Peterka

Blokové a inline prvky Blokové prvky se zobrazují jako „obdélníky“ ve stránkách. Inline prvky obecně nemají žádný tvar, spíše vymezují části dokumentu pro specialní formátování. Např. pro tučné písmo se hodí inline prvek. Existují „replaced inline“ prvky – prvek je nahrazen jiným obsahem – např. obrázek Prvek <body> obsahuje pouze blokové prvky. Ivo Peterka

Přenosové protokoly Slouží k přenosu dat Na internetu se jedná o tzv. „rodinu protokolů TCP/IP“ (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). Obsahuje mnohé jednotlivé protokoly FTP HTTP SMTP pop3 ... Ivo Peterka

Internet Protokol Slouží pro přenos dat mezi počítači. V současné době se používá verze 4. Každý stroj je v této verzi má jako jednoznačný identifikátor 32-bitové číslo – IP Adresu. IP adresa se zapisuje jako čtveřice čísel v rozsahu 0 .. 255. 195.113.89.35 Pro zapamatování jmen počítačů se používá DNS systém (www.cuni.cz) Již roky se hovoří o zavedení Ipv6 s 64-bitovými adresami Ivo Peterka

HTTP HyperText Transfer Protocol Používá se pro přenos WWW stránek. To, co nastaví HTTP může být (částečně) měněno pomocí nepárových prvků <meta> Ivo Peterka

URL Uniform Request Locator Jednoznačně identifikuje soubor v internetu Má tvar „použitý protokol“://“název serveru“/“cesta k souboru na serveru“ http://webkurz.kvalitne.cz/index.php Implicitní jména souborů (index.html, index.php, default.asp) můžeme vynechávat. Pozor! K oddělování adresářů v cestě se používá normální lomítko, nikoliv zpětné jak je tomu zvykem v MS Windows. Navíc záleží na velikosti písmen v cestě k souboru! Ivo Peterka

Odkazy v HTML Pro odkaz se (v části <body>) používá prvek <a> Absolutní odkaz obsahuje kompletní URL <a href=“http://webkurz.kvalitne.cz“>Webkurz</a> Relativní odkaz obsahuje pouze cestu k souboru relativní k pozici aktuálního souboru. Ivo Peterka

Relativní odkazy - příklad Máme adresář stranky Adresář „stranky“ obsahuje soubor „uvod.html“ a podadresář „dalsi“ Podadresář „dalsi“ obsahuje soubor „pokracovani.html“ Ivo Peterka

Relativní odkazy - příklad Odkaz se souboru „uvod.html“ do souboru „pokracovani.html“ pak vypada takto: <a href=“dalsi/pokracovani.html“>Pokračovat</a> Odkaz ze souboru „pokracovani.html“ do souboru „uvod.html“ pak vypada takto: <a href=“../uvod.html>Zpět na úvod</a> Ivo Peterka

Kaskádové styly Slouží k formátování prvků na stránce. V dokumentu jsou zpravidla obsahem prvku <style>, který se nachází uvnitř prvku <head> Ivo Peterka

Kaskádové styly - příklad Ivo Peterka