EVROPSKÁ UNIE Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Advertisements

EU.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
OB 21 OBN POSTAVENÍ ČR VE SVĚTĚ. ČR Postavení ČR ve světě ● Zkuste se zamyslet, jaké má ČR postavení ve světě a do jakých světových organizací patří.
Švýcarský program finanční pomoci k zmírnění hospodářských a sociálních nerovností v rozšířené Evropské unii Swiss Contribution David Stoklasa, Kancelář.
EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Představení společnosti ERGO pojišťovna, a.s.. 2 ERGO Austria International AG ERGO Austria Česko Slo vensko Maďarsko Chorvatsko Slo vinsko Rum unsko.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-19 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou Eurobankovek. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
OECD: Výše daní: nejnižší daně jsou v Chile
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
EVROPSKÁ UNIE Mapa Evropské unie po posledním rozšíření v roce 2007
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
Ekonomická Integrace a Politiky EU
Josef Středula, předseda ČMKOS
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
Realita zahraničního náboru
Historie EU.
Společné a koordinované politiky EU
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí
EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ
Vybrané problémy mezinárodních organizací
Historické milníky EU Monika Matysová.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Světadíly
Evropská unie VY_32_INOVACE_20
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Evropská územní spolupráce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Mgr. Rostislav Navláčil 20. Vznik, význam, vývoj a cíle EU
NATO.
VŠFS kombinované studium
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Hlavní města Evropy VY_32_INOVACE_Ze
Název projektu: Moderní škola
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Politická geografie Evropská integrace Stručná historie, instituce
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EVROPSKÁ INTEGRACE.
„Index vnímání korupce 2016“
EVROPSKÁ INTEGRACE.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
EVROPSKÁ UNIE.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Evropská unie Autor: Mgr. Marta Samlerová.
Velké rozšíření: sjednocení východu a západu
Rada EU.
Transkript prezentace:

EVROPSKÁ UNIE Mgr. Michal Oblouk

politická a ekonomická unie CHARAKTERISTIKA politická a ekonomická unie 28 evropských států vznik - 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii = Maastrichtská smlouva cca 508 milionů obyvatel cíle - poskytuje svým občanům prostor svobody, bezpečnosti a práva bez vnitřních hranic, ve kterém je zaručen volný pohyb osob, vytváří vnitřní trh a usiluje o udržitelný rozvoj Evropy, podporuje vědecký a technický pokrok a bojuje proti sociálnímu vyloučení, podporuje hospodářskou, sociální a územní soudržnost a solidaritu mezi členskými státy, vytváří hospodářskou a měnovou unii, přispívá k míru, bezpečnosti, udržitelnému rozvoji planety, volnému a spravedlivému obchodování, vymýcení chudoby, ochraně lidských práv a k dodržování a rozvoji mezinárodního práva r. 2012 získala za úspěšný boj o demokracii a lidská práva, za usmíření v Evropě a sjednocení kontinentu Nobelovu cenu míru

HISTORIE A VÝVOJ EU 1951 – Německo, Francie, Itálie, Belgie, Nizozemí, Lucembursko uzavřely Pařížskou smlouvu – 1952 vzniká Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) 1957 – uzavřeny Římské smlouvy – vzniklo Evropské hospodářské společenství (EHS) a Evropské společenství pro atomovou energii (Euratom) 1967 - sloučení ESUO, EHS a Euratom = Evropská společenství (ES) 1973 – + Spojené království, Irsko a Dánsko 1981 – + Řecko 1985 – odchod Grónska (referendum v roce 1982) 1986 – + Španělsko a Portugalsko

HISTORIE A VÝVOJ EU 1985 - přijata Schengenská dohoda o postupném odstraňování kontrol na společných hranicích 1990 - podepsána druhá Schengenská dohoda - vstoupila v platnost v roce 1995 = vytvořen Schengenský prostor 1992 – podepsána Maastrichtská smlouva - zavedla pojem Evropská unie a tři pilíře EU 1995 - + Rakousko, Finsko a Švédsko 2004 – + Česko, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko 2007 – + Rumunsko a Bulharsko 2013 – + Chorvatsko 2016 – v referendu rozhodnuto o odchodu Spojeného království = brexit

ČLENSTVÍ V EU Evropská rada r. 1993 v Kodani určila obecně závazné podmínky = Kodaňská kritéria: kandidátská země musí mít stabilní instituce zajišťující demokracii, právní stát, dodržování lidských práv a práv menšin země musí mít fungující tržní ekonomiku schopnou se vypořádat s konkurenčními tlaky uvnitř Unie země musí být schopná přijmout závazky vyplývající z členství, včetně cílů politické, hospodářské a měnové unie nedílnou součástí EU jsou zámořská území 6 kandidátských zemí = Albánie, Makedonie, Černá Hora, Srbsko, Turecko a Bosna a Hercegovina

ČLENSTVÍ V EU Norsko – r. 1994 se norští občané vyjádřili proti vstupu v referendu (obávají se ztráty suverenity, hlavně při rozhodování o svém rybářském průmyslu), je ale zapojeno do vícerých evropských integračních struktur (zakládající člen Evropského sdružení volného obchodu, součást Evropského hospodářského prostoru, člen Schengenského prostoru) Švýcarsko - spoluzaložilo Evropské sdružení volného obchodu, r. 1992 podalo přihlášku ke členství v EU (občané země ale zamítli vyjednávaní o EHP - ukončení snah o přistoupení), člen Schengenského prostoru Island - podal r. 2009 oficiální přihlášku, od roku 1994 je členem Evropského hospodářského prostoru a od roku 2000 Schengenského prostoru, v roce 2015 svou přihlášku k členství stáhl

POLITIKA EU Maastrichtská smlouva rozdělila politiku EU do tří hlavních oblastí: a) 1. pilíř – Evropská společenství b) 2. pilíř - Společná zahraniční a bezpečnostní politika c) 3. pilíř – Policejní a justiční spolupráce členové EU svěřují některé ze svých pravomocí evropským institucím – r. 2009 vstoupila v platnost Lisabonská smlouva, která je rozdělila do 3 skupin: výlučná pravomoc – celní unie, měnová politika a společná obchodní politika sdílená pravomoc – vnitřní trh, sociální politika, životní prostředí, doprava, ochrana spotřebitele koordinační pravomoc – průmysl, kultura, cestovní ruch, vzdělávání, mládež a sport, civilní ochrana, správní spolupráce

EKONOMIKA EU všechny státy jsou zapojeny do jednotného vnitřního trhu - je zajištěn volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu, neexistují technické překážky obchodu a je snížena administrativa v daňové oblasti devatenáct zemí EU (Belgie, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko) jsou členy eurozóny = společná měna euro euro používá i několik závislých území (např. Azory, Madeira, Kanárské ostrovy a Martinik) a šest států mimo EU (Andorra, Monako, Vatikán, San Marino, Černá Hora a Kosovo)

SYMBOLY EU VLAJKA – kruh složený z dvanácti hvězd na modrém podkladu (hvězdy jsou symbolem jednoty, solidarity a spolupráce mezi evropskými národy) HYMNA – Óda na radost z Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena DEN EVROPY – 9. květen MOTTO – Jednota v rozmanitosti

VÝZNAM EU všem občanům EU náleží právo žít, pracovat a studovat v jiných členských zemích pro cestování po EU je možné využít kromě cestovního pasu i občanský průkaz lidé mohou volně cestovat po území Schengenu – zrušily se kontroly cestovních na dokladů na hraničních přechodech možnost studia na zahraniční škole nebo univerzitě – program Erasmus právo volit a být volen do Evropského parlamentu právo obracet se na evropského ombudsmana nebo podat stížnost k Evropské komisi

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_unie http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Clensk%C3%A9_st%C3%A1ty_Evropsk%C3% A9_unie http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_Evropsk%C3%A9_unie http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99i_pil%C3%AD%C5%99e_Evropsk%C3%A9 _unie http://cs.wikipedia.org/wiki/Euro http://cs.wikipedia.org/wiki/Euroz%C3%B3na http://cs.wikipedia.org/wiki/Schengensk%C3%BD_prostor https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A9_spole%C4%8Denstv%C3%AD_uhl %C3%AD_a_oceli https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A9_hospod%C3%A1%C5%99sk%C3% A9_spole%C4%8Denstv%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A9_spole%C4%8Denstv%C3%AD_pr o_atomovou_energii http://docplayer.cz/1615367-Aktualni-problemy-mezinarodniho-prava- humanitarniho-t-3-1-evropska-integrace-a-bezpecnost-historicke-a-pravni- aspekty.html http://janamurova.blog.cz/0804/pilire-eu